Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ισοπεδώνει συνοικίες, σφάζει γυναικόπαιδα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Επί δικαίους και αδίκους» βάλλουν οι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις, σφυροκοπώντας με αεροσκάφη, ελικόπτερα, άρματα μάχης και πυροβολικό τη Ζαουία στα δυτικά και το Ρας Λενούφ στα ανατολικά, επιδιώκοντας να δώσουν απτή βάση στους ισχυρισμούς του καθεστώτος στην Τρίπολη ότι κατάγει καίριες στρατιωτικές νίκες εναντίον των εξεγερμένων, ενώ εμποδίζει -και διά της βίας- στους εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ την επιτόπια πρόσβαση.

Το Ρας Λενούφ αντιστέκεται, ενώ η Ζαουία μοιάζει με απέραντο νεκροταφείο. Οι εξεγερμένοι «κρατούν» μακριά τις δυνάμεις του Καντάφι στα ανατολικά, όπου βρίσκονται οι πετρελαιοπηγές και ο τερματικός σταθμός της Σύρτης (φωτ. Reuters, ΑΠΕ, Ass. Press)

Η Ζαουία είναι μια μαρτυρική πόλη: ένα περίπου 250.000 κατοίκων αστικό κέντρο στη λιβυκή μεσογειακή ακτή (με εγκαταστάσεις διυλιστηρίων πετρελαιοειδών), περίπου 50 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, που ο πληθυσμός της εξεγέρθηκε πριν από δύο εβδομάδες, πληρώνει τώρα ακραίας αγριότητας τίμημα επειδή αψήφησε την κανταφική εξουσία.

Ολόκληρες συνοικίες της ισοπεδώνονται συστηματικά εδώ και πέντε μέρες και άνδρες, γυναίκες και παιδιά κυριολεκτικά σφάζονται, ενώ οι εναπομείναντες ένοπλοι εξεγερμένοι μέχρι αργά χθες τη νύχτα αντιστέκονταν απελπισμένα απέναντι στις αριθμητικά και εξοπλιστικά υπέρτερες δυνάμεις των καθεστωτικών.

Και χθες αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβάρδιζαν την πόλη, συμμετέχοντας στην «τελική επίθεση» ανακατάληψής της για την οποία είχαν σταλεί τουλάχιστον 50 άρματα μάχης και πάνω από 120 οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Απέραντο νεκροταφείο

Είναι αδύνατο να υπολογιστούν νεκροί και τραυματίες. Το καθεστώς απαγορεύει στους δημοσιογράφους να φύγουν από την Τρίπολη και να πλησιάσουν έστω τη Ζαουία, οι τηλεφωνικές γραμμές στην πόλη έχουν κοπεί, ενώ ελάχιστοι παράτολμοι κάτοικοι που κατόρθωσαν να ξεφύγουν, ενημέρωναν έντρομοι ότι «σκοτώνονται άνθρωποι... η πόλη γίνεται στάχτη... σβήνουν τη Ζαουία από προσώπου γης...». Η Αλεξ Κρόφορντ, απεσταλμένη του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News που είχε παγιδευτεί με το συνεργείο της στη Ζαουία από την περασμένη Παρασκευή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες (είχε ξεφύγει από τους καθεστωτικούς επιτηρητές της), μετέδωσε σπαρακτικές εικόνες: άοπλοι πολίτες να πέφτουν χτυπημένοι από πυρά πολυβόλων αρμάτων μάχης, σπίτια ολόκληρα, με οικογένειες ολόκληρες μέσα, να τινάζονται στον αέρα, ασθενοφόρα να δέχονται κι εκείνα πυρά, αλλόφρονες γιατροί και νοσηλευτές στο υποτυπώδες νοσοκομείο της πόλης να παλεύουν να σώσουν -κυριολεκτικά με το τίποτα- τις ζωές ανθρώπων με φρικαλέα τραύματα... Δελτία ταυτότητας σε τραυματισμένους στρατιώτες, που κι εκείνους τους μετέφεραν για νοσηλεία στο ίδιο νοσοκομείο οι εξεγερμένοι, κατέδειχναν ότι ανήκουν στην 32η Ταξιαρχία, τον ιδιωτικό στρατό του Χάμις (υιού) Καντάφι.

Σφυροκόπημα

Αεροσκάφη έστειλε το καθεστώς και εναντίον του Ρας Λενούφ, την πρώτη γραμμή άμυνας των εξεγερμένων στα ανατολικά, επιδιώκοντας να τους κόψει κάθε δυνατότητα προέλασης προς τη Σύρτη - τη γενέτειρα και φυλετικό ορμητήριο του Καντάφι και έδρα της δεύτερης σε σπουδαιότητα μετά την Τρίπολη βάσης προηγμένων οπλικών συστημάτων.

Οι εξεγερμένοι, έχοντας στη διάθεσή τους μόνο ελαφρά όπλα, ελάχιστα χειροκίνητα αντιαεροπορικά και φορητά αντιαρματικά -και αντιμετωπίζοντας ήδη προβλήματα ανεφοδιασμού τους σε καύσιμα και τρόφιμα- έχουν καθηλωθεί στη δυτική έξοδο του Ρας Λενούφ. Για πρώτη φορά χθες κατευθυνόμενο βλήμα αεροσκάφους έπληξε επιτυχώς συγκρότημα κατοικιών στην πόλη: χωρίς θύματα. Οι κάτοικοι του Ρας Λενούφ το έχουν σχεδόν όλοι εγκαταλείψει, καταφεύγοντας ανατολικά για να γλιτώσουν τις ζωές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου