Η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη κέρδισε την υποστήριξη και της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Ομπάμα για στρατιωτική ενέργεια εναντίον του Καντάφι.
Ο επικεφαλής της Οργάνωσης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου επιβεβαίωσε ότι οι 57 μουσουλμανικές χώρες της υποστηρίζουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και ότι καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του προς αυτή την κατεύθυνση. Την επιβολή τέτοιας ζώνης υποστήριξε και το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου. Γαλλία και Βρετανία απεργάζονται σχέδιο απόφασης που θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και που προβλέπει την επιβολή της ζώνης. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι διπλωμάτες εκφράζουν αμφιβολίες αν θα το υποστηρίξουν Κίνα και Ρωσία. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συνεδριάσουν το Σάββατο στο Κάιρο για να συζητήσουν την κρίση στη Λιβύη. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τις επιλογές με τους ομολόγους του από Ιορδανία, Κίνα και Αραβικά Εμιράτα. Τη Δευτέρα είχε συνομιλία και με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον.
«Ψάχνονται» Ε.Ε. και ΝΑΤΟ
Στις 10 και 11 Μαρτίου συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών και οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο υπάρχουν διαφωνίες για το πώς θα επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρειάζεται ευρείας κλίμακας επιχείρηση με επιθέσεις στη λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, αλλά και ο πρόεδρος Ομπάμα, επιβεβαιώνουν ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για τη Λιβύη, ακόμα και ο εξοπλισμός των εξεγερμένων, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ, ο οποίος όμως έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Στην Αμερική φοβούνται και μήπως δημιουργηθεί κενό εξουσίας στη Λιβύη, το οποίο θα το καταλάβουν Ισλαμιστές ή η Αλ Κάιντα, αλλά και το ενδεχόμενο να νικήσει ο Καντάφι. Κατά το ΑΠΕ, τη μεγαλύτερη πίεση την ασκεί ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, καλώντας το Λευκό Οίκο να υποστηρίξει το Εθνικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη και ζητώντας την παροχή «τεχνικής βοήθειας» και οπλισμού στους αντάρτες. Πάντως, και ο Δημοκρατικός Τζον Κέρι ζητεί να εξεταστεί σοβαρά ο βομβαρδισμός στρατιωτικών βάσεων, αεροδρομίων και διαδρόμων προσγείωσης στη Λιβύη.
Η απόφαση ΟΗΕ και τα ρίσκα...
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι απολύτως ρεαλιστική και εφικτή λύση, αλλά απαιτεί σαφή νομική βάση. Ο Ντάγκλας Μπάρι, ειδικός του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου συμφωνεί, αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν ρίσκα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τυχόν στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη πρέπει να είναι ύστατη λύση και να έχει το πράσινο φως του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κίνα απαιτεί, πάντως, εκτός από την έγκριση του ΟΗΕ, η όποια ενέργεια να βοηθά τη χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατό και προτιμά ειρηνική επίλυση της κρίσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Γερμανία υποστηρίζει τη ζώνη απαγόρευσης και πρέπει να συμμετάσχει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στην Ευρώπη, υπό τον Γκι Βερχόφσταντ, έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες δύο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης για να περιγράψουν την κατάσταση. Η ολλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύεται συστηματικά, αλλά πολύ διακριτικά, την απελευθέρωση των τριών στρατιωτών της που έχει συλλάβει ο Καντάφι. Δεν επιβεβαιώνει αν έχει στείλει διαπραγματευτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου