Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΜΠΑΜΑ- ΧΑΡΠΕΡ ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Πηγή: kathimerini.gr


Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Καναδός πρωθυπουργός συμφώνησαν στο ενδεχόμενο λήψης δράσεων, ωστόσο, η Χίλαρι Κλίντον, αποκλείει στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη.

O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν τη Δευτέρα, στην αναγκαιότητα να μην επιτραπεί στα στρατεύματα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να συνεχίσουν τη βίαιη καταστολή, αλλά και στην εξέταση του ενδεχομένου λήψης περαιτέρω δράσεων, αν χρειαστεί.


Στην τηλεφωνική επαφή με τον Καναδό πρωθυπουργό, του Αμερικανού προέδρου, στο πλαίσιο σειράς επαφών του Ομπάμα με ηγέτες κρατών, για τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής απέναντι στην κρίση της Λιβύης, οι δύο άντρες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «υπογράμμισαν την κοινή τους απόφαση, να ανταποκριθούν στις εξελίξεις».

Αναδιάταξη στρατού γύρω από Λιβύη

Ο αμερικανικός στρατός κάνει αναδιάταξη των ναυτικών και αεροπορικών του δυνάμεων γύρω από τη Λιβύη, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, την ώρα που εντείνονται τα διεθνή αιτήματα για έναν τερματισμό της εδώ και δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας αυτής από τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
«Οι σχεδιαστές (στρατηγικής) εργάζονται και έχουμε διάφορα ενδεχόμενα σχέδια... πιστεύω ότι είναι αξιόπιστο να πω ότι στο πλαίσιο αυτού επαναδιατάσσουμε τις δυνάμεις ώστε να μπορούν να προσφέρουν αυτή την ευελιξία μόλις ληφθούν αποφάσεις να μπορούν να προσφέρουν επιλογές και ευελιξία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπαν.

Λευκός Οίκος: Εξορία η «λύση» για Καντάφι

Η εξορία είναι ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στα διεθνή αιτήματα να εγκαταλείψει την εξουσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
«Η εξορία είναι σίγουρα μια επιλογή γι'αυτόν», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν διευκρίνισε αν οι ΗΠΑ θα διευκόλυναν την εξορία του Καντάφι.
Κατά την ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Κάρνεϊ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν το αν θα δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με διάφορες αντιπολιτευόμενες ομάδες στη χώρα.
«Έχουμε μια ενεργή επικοινωνία με (...) αυτούς στη Λιβύη που εργάζονται για να έρθει μια κυβέρνηση που σέβεται τα δικαιώματα και ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του λιβυκού λαού», υπογράμμισε.
«Είναι πρώιμο να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με την αναγνώριση της μίας ή της άλλης ομάδας», προσέθεσε.
Ο Κάρνεϊ διευκρίνισε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον έχει διάφορους τρόπους για να έρχεται σε επαφή με τις ομάδες αυτές στη Λιβύη, μέσω διπλωματών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Κλίντον: Δεν προβλέπεται καμια στρατιωτική ενέργεια

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται» καμία στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη στην οποία να εμπλέκονται αμερικανικά πολεμικά πλοία.
«Όπως ξέρετε, έχουμε ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο», είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη της Ελβετίας.
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανάγκη για βοήθεια στις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις. Ξέρουμε επίσης ότι πιθανότατα θα υπάρξουν, δυστυχώς, ανάγκες για τις αποστολές διάσωσης», πρόσθεσε.
«Αναμένουμε ότι θα δούμε τους Λίβυους και άλλους που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη» να έρχονται αντιμέτωποι «με τους κινδύνους της ανοιχτής θάλασσας», αποκάλυψε, επιμένοντας όμως ότι δεν τα αμερικανικά στρατιωτικά σκάφη δεν θα αναλάβουν δράση.
Νωρίτερα, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι «αναδιατάσσει» τις δυνάμεις του στην περιοχή και «μελετά» διάφορες επιλογές. Στο περιθώριο της συνόδου, η Κλίντον πολλαπλασίασε τις επαφές της με τους Ευρωπαίους και Άραβες ομολόγους της ενόψει της προετοιμασίας της «μετά-Καντάφι» Λιβύης. H Κλίντον θα αναχωρήσει αργά απόψε από τη Γενεύη με προορισμό την Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου