Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

SOS ΑΠΟ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Πηγή: ethnos.gr

Για ανθρωπιστική κρίση ανεξέλεγκτων διαστάσεων στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία και την Αίγυπτο προειδοποιεί ο ΟΗΕ την ώρα που κάτοικοι στο ανατολικό τμήμα της χώρας κάνουν λόγο για ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Σηματοδοτώντας την αρχή μιας μαζικής επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ως απώτερο σκοπό να ανακόψει τα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη, η Γαλλία έστειλε χθες τα δύο πρώτα αεροπλάνα με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και προορισμό τη Βεγγάζη. Επιβεβαιώνοντας πως οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν μαζικά τη Λιβύη από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ήδη ξεπεράσει τους 100.000, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξηγεί πως στη μεγάλη πλειονότητά τους κατοικούσαν και εργάζονταν κοντά στην Τρίπολη με αποτέλεσμα να κατευθυνθούν προς τα βορειο-δυτικά σύνορα, στην Τυνησία. Εκεί βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες Λίβυοι, Αιγύπτιοι, Αφρικανοί και Ασιάτες, ενώ οι αρχές της Τυνησίας απευθύνουν έκκληση για συνδρομή της διεθνούς κοινότητας καθώς δεν έχουν πλέον τα μέσα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των προσφύγων.



Χαρακτηρίζοντας το κύμα προσφύγων που δημιουργείται από τις διαδοχικές εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική ως «επείγον ζήτημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί», ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν υποστήριξε πως ο μοναδικός τρόπος για να ανακοπεί η μαζική έξοδος προσφύγων «είναι η Δύση να βοηθήσει τους Τυνήσιους και τους Αιγύπτιους να πετύχουν στο νέο τους ξεκίνημα και τους Λίβυους να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας».
Εκφράζοντας παρόμοια θέση με αυτήν της Ιταλίας, ο Φιγιόν υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να απαντήσει συλλογικά στις μεταναστευτικές πιέσεις που θα δεχτούν το προσεχές διάστημα οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ επεσήμανε πως τα δύο αεροπλάνα που έστειλε η Γαλλία στη Βεγγάζη «είναι μόνο η αρχή».
Αναφερόμενοι στην επισιτιστική κρίση που -σύμφωνα με μαρτυρίες- απειλεί τις ανατολικές πόλεις, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν την πεποίθηση πως η διεθνής κοινότητα θα καταφέρει να την ανακόψει. Οπως επισημαίνουν, τα λιμάνια τόσο της Βεγγάζης όσο και του Τομπρούκ παραμένουν ανοιχτά και πλήρως λειτουργικά με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η αποστολή τροφίμων και φαρμάκων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τους κατοίκους των ανατολικών πόλεων, τα τρόφιμα που υπάρχουν σήμερα στα ράφια όσων καταστημάτων είναι ανοιχτά και στις αποθήκες αρκούν για δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ. Βασική αιτία για τις ελλείψεις που παρατηρούνται, κυρίως σε φρέσκα τρόφιμα, δεν αποτελεί τόσο η καταστροφή οδικών αρτηριών -η οποία είναι σχετικά περιορισμένη- όσο η μαζική φυγή Ασιατών και Αφρικανών που δούλευαν στα χωράφια.
ΛΙΒΥΗ
Ενισχύθηκε ο στόλος της μεγάλης φυγής

Ενισχύεται ο «στόλος της διαφυγής» των ξένων εργαζομένων από τη Λιβύη. Χτες, στα 7 πλοία που εκτελούν συνεχώς δρομολόγια μεταξύ λιμανιών της Λιβύης και της χώρας μας προστέθηκε το επιβατηγό «Ιόνιαν Κουίν», που αναχώρησε από την Πάτρα και αναμένεται σήμερα το πρωί στη Βεγγάζη. Μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί με τα ελληνικά πλοία από τη Λιβύη περίπου 12.000 εργαζόμενοι διαφόρων εθνικοτήτων, χτες και σήμερα φορτώνουν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Hellenic Spirit» στη Μιζουράτα και το «Olympic Champion» στην Τρίπολη, ενώ το «Νήσος Ρόδος» αναχώρησε χτες από τον Πειραιά με κατεύθυνση την Τρίπολη. Από εκεί και πέρα, το «Ευρώπη Παλλάς» βρισκόταν χτες αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Βεγγάζης, ενώ το «Εξπρές Σαντορίνη» παρέμενε και χτες για δεύτερη ημέρα στο λιμάνι του Ρας Λανούφ κατά μία πληροφορία αναμένοντας τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου