Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Το Συμβ. Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να συντάξει ούτε μία ανακοίνωση για την Υεμένη που ματώνει

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν καταφέρνει να βγάλει άκρη με την κρίση στην Υεμένη, όπου το αίμα εξακολουθεί να ρέει, στην άλλη χώρα τής αγρίως καταστελλόμενης εξέγερσης, τη Συρία, όπου οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, παρά την προχθεσινή αναγγελία για άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, παλαίμαχος αριστερός αντιφρονών ακτιβιστής συλλαμβάνεται από ασφαλίτες.

Οπως δύο μέρες πριν, κατά τη συνεδρίασή τους στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές, έτσι και κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τα μέλη του αδυνατούσαν να συμφωνήσουν στη διατύπωση μιας κοινής, έστω, ανακοίνωσης για την πολύπαθη χώρα: Οι «συνήθεις ύποπτοι», Ρωσία και Κίνα, όπως διατύπωσαν ανωνύμως διπλωματικές πηγές στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, φέρονται διαφωνήσαντες με τους υπολοίπους και ανησυχούντες για το ενδεχόμενο άλλης μιας δυτικής επέμβασης σε χώρα του αραβικού κόσμου.

Το όλο αδιέξοδο εντείνει η πεισματική παραμονή στην εξουσία του προέδρου της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, παρά το γεγονός ότι ολόκληρες επαρχίες της χώρας έχουν πλέον ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησής του. Δεν πρόκειται να δεχτεί «συνωμοσίες και πραξικοπήματα», είπε χθες στη Σάναα σε συγκέντρωση οπαδών του, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να εξαντλήσει τη θητεία του μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2013, στις οποίες δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος. Στο μεταξύ, δύο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Χουντέιντα, από τυφλά πυρά ενός μοτοσικλετιστή με πολιτικά, και στο Αντεν ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν.

Στη Συρία, άνδρες της μυστικής αστυνομίας κυριολεκτικά απήγαγαν από το σπίτι του, στη Χομς, το πλέον διάσημο πρόσωπο της αριστερής αντιπολίτευσης στη χώρα, τον παλαίμαχο ακτιβιστή Μαχμούντ Ισα, κομμουνιστή πανεπιστημιακό καθηγητή αγγλικής φιλολογίας που έχει συνολικά περάσει πάνω από 11 χρόνια στις φυλακές και επί πατρός και επί υιού Ασαντ. Μπορεί προχθές η συριακή κυβέρνηση να ανακοίνωσε την άρση του ισχύοντος από το 1963 νομικού καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, όμως τίθεται εν αμφιβόλω η ειλικρίνεια των προθέσεων του καθεστώτος για εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής.

* Καταγγελία και για τη Σαουδική Αραβία διατύπωσε χθες η Human Rights Watch, αναφερόμενη στη σύλληψη τουλάχιστον 160 διαφωνούντων από τον Φεβρουάριο, ψέγοντας και τη σιωπή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου