Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Γαλλο-ιταλικά «άρβυλα στο χώμα»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Στη Μισράτα, όπου οι καθεστωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να χτυπούν με πυρά βαρέων όπλων επί δικαίους και αδίκους, έξι άμαχοι προστέθηκαν χθες στους εκατοντάδες νεκρούς που έχει κοστίσει η πολιορκία της από τις 18 Μαρτίου. Στους νεκρούς των άγριων καθημερινών οδομαχιών προστέθηκαν ο 40χρονος Βρετανός φωτορεπόρτερ και φετινός υποψήφιος για Οσκαρ ντοκιμαντέρ, Τιμ Χέθριγκτον και ο 41χρονος Ελληνοαμερικανός φωτορεπόρτερ Κρις Χόνδρος (Getty Images) και χαροπαλεύει ένας ακόμη συνάδελφός τους, ο Βρετανός Γκάι Μάρτιν (Panos Agency), ενώ ελαφρότερα τραυματίστηκε τρίτος, ο Αμερικανός Μάικλ Κρίστοφερ Μπράουν. Παρόντες Δυτικοί δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι καθεστωτικοί χτύπησαν με βλήμα όλμου ή αντιαρματική ρουκέτα ένα τοιχάκι πίσω από το οποίο είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από πυκνά πυρά που κατευθύνονταν και εναντίον 10μελούς ομάδας εκπροσώπων διεθνών ΜΜΕ στη λεωφόρο Τρίπολης, την «πράσινη γραμμή» των οδομαχιών στο κέντρο της Μισράτα.

Σταματήστε τη σφαγή

Η Νάβι Πιλάι, ύπατη αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ανακοίνωσε χθες ότι η χρήση βαρέων όπλων και βομβών διασποράς στη Μισράτα, μάλιστα στοχοποιώντας το νοσοκομείο της πόλης, ενδέχεται να στοιχειοθετεί έγκλημα πολέμου: «Κάνω έκκληση στις αρχές της Λιβύης -είπε- να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι βουλιάζουν και οι ίδιες και ο λιβυκός λαός βαθύτερα στο βάλτο. Πρέπει να τερματίσουν την πολιορκία της Μισράτα». Χθες επίσης, το ναυλωμένο από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ελληνικό πλοίο Ionian Spirit έκανε τρίτο δρομολόγιο, μεταφέροντας στη Βεγγάζη εκατοντάδες ξένους εργάτες παγιδευμένους στο λιμάνι της Μισράτα.

Παρά την προχθεσινή έκφραση αντίθεσης για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη από τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουάν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία υποσχέθηκε να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους για να συνδράμουν τους εξεγερμένους. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που δέχτηκε στο Παρίσι τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, του υποσχέθηκε ισχυρότερα αεροπορικά πλήγματα από το ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Καντάφι. Στη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, ανήγγγειλε επίσης αποστολή 10μελούς αντιπροσωπείας στρατιωτικών εκπαιδευτών στη Βεγγάζη, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής «κανονικών» χερσαίων δυνάμεων.

Αλλαγή πορείας ως προς την κατηγορηματική τους άρνηση για ξένα «άρβυλα στο έδαφος» της Λιβύης ακολουθούν πλέον οι αντικαθεστωτικοί. Μετά τις εκκλήσεις για έξωθεν βοήθεια, που εδώ και μέρες διατυπώνουν μαχητές τους στη Μισράτα, και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Αμπντέλ Χαφίζ Γκόγκα ανακοίνωσε ότι η αντιπολίτευση δεν θα είχε αντιρρήσεις στην παρουσία χερσαίων στρατευμάτων που θα προστατεύουν τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους: «Εάν αυτό -είπε- δεν διασφαλίζεται με άλλο τρόπο από την παρουσία χερσαίων δυνάμεων, τότε δεν το βλέπουμε καθόλου άσχημα».

Παράλληλα, στην Τρίπολη, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντελάτι αλ Ομπέιντι μιλούσε για το ενδεχόμενο εκλογών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ έξι μήνες μετά την παύση των εχθροπραξιών. Πρόσθεσε δε ότι το καθεστώς θα μπορούσε και να συζητήσει για την ύπαρξη μιας ενδιάμεσης μεταβατικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου