tanea.gr
Εκεχειρία αναζητεί το καθεστώς Καντάφι, χωρίς ωστόσο να καθιστά σαφές τι είναι διατεθειµένο να προσφέρει ως αντάλλαγµα. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο του µηνύµατος που µετέφερε ο λίβυος απεσταλµένος Αµπντουλάτι Αλ Οµπεϊντί στην Αθήνα η οποία άρχισε χθες να ενηµερώνει εταίρους και συµµάχους, επιχειρώντας να παίξει τον ρόλο του µεσολαβητή που θα φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι.
Παρότι το ακριβές περιεχόµενο του µηνύµατος που µετέφερε στον Γιώργο Παπανδρέου ο λίβυος ΥΠΕΞ το βράδυ της Κυριακής δεν έγινε γνωστό, διπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι το λιβυκό καθεστώς υπό την πίεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αναζητά εκεχειρία, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι αποµακρύνεται από θέσεις που έχει διατυπώσει στο παρελθόν. Οι ίδιες πηγές λένε ότι δεν είναι εύκολο να καθήσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι και πως «εκεχειρία σηµαίνει διαφορετικά πράγµατα για την καθεµιά».
Εκτιµούν µάλιστα ότι το καθεστώς γνωρίζει πως οποιαδήποτε πρόταση µεταβατικής διαδικασίας που θα περιλαµβάνει τον ίδιο τον Καντάφι ή µέλη της οικογένειάς του δεν µπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης αλλά «αγοράζει χρόνο» προκειµένου από τη µία να «σπάσει το µέτωπο» της διεθνούς συµµαχίας και από την άλλη να ανιχνεύσει τις διαθέσεις της διεθνούς κοινότητας για τη µεταβατική κατάσταση που θα οδηγήσει στην επόµενη µέρα. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο Οµπεϊντί δεν µετέφερε πρόταση για µετάβαση σε µια συνταγµατική δηµοκρατία η οποία προβλέπει την αποχώρηση του Καντάφι και επικεφαλής τον γιο του Σαΐφ αλ-Ισλάµ (σύµφωνα µε το χθεσινό δηµοσίευµα των «Νιου Γιορκ Τάιµς»). Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση για προσφυγή σε πολιτική λύση δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη και από τον προβληµατισµό που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα, η οποία αντιλαµβάνεται ότι η λύση δεν θα επιτευχθεί µε στρατιωτικά µέσα. Η Αθήνα άρχισε χθες νέο γύρο διπλωµατικών επαφών προκειµένου να ενηµερώσει συµµάχους και εταίρους για τη συνάντηση µε τον λίβυο αξιωµατούχο και για τις ελληνικές σκέψεις. Ο υπουργός Εξωτερικών ∆ηµήτρης ∆ρούτσας είχε χθες τηλεφωνικές επαφές µε την αρµόδια για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον, τον γενικό γραµµατέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν, καθώς και µε τους οµολόγους του στη Γαλλία, τη Γερµανία, την Αγγλία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Τουρκία, τη Μάλτα, την Ιορδανία και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Ανάλογο γύρο τηλεφωνικών επαφών θα έχει µέσα στις επόµενες µέρες και ο Γιώργος Παπανδρέου.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ µέσα από αυτές τις επαφές είναι να µεταφέρει τις δικές της σκέψεις για την προοπτική µιας διπλωµατικής λύσης. Η Αθήνα επιθυµεί να παίξει ρόλο στο να φέρει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων τις δύο πλευρές και παρότι κρατά τα χαρτιά τηςκλειστά, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα πρόκρινε µια λύση η οποία θα είχε την οµπρέλα των Ηνωµένων Εθνών και όχι της «συµµαχίας των προθύµων», προκειµένου να υπάρχει πλήρης νοµιµοποίηση.
Η Ιταλία, άλλοτε πιστός σύµµαχος του Καντάφι, απέρριψε ήδη το µήνυµα του Οµπεϊντί για κατάπαυση του πυρός διά στόµατος του ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος υπογράµµισε ότι ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία. Παρά τις εκτιµήσεις διεθνών µέσων ενηµέρωσης ότι οι προτάσεις του Οµπεϊντί ενδέχεται να συµπεριλαµβάνουν την απόπειρα του Μουαµάρ Καντάφι να προχωρήσει σε ηρωική έξοδο, χθες ο υπουργός Εξωτερικών ∆ηµήτρης ∆ρούτσας δήλωσε ότι στη συνάντηση της Κυριακής δεν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από τη Λιβύη, ούτε τέθηκε θέµα έλευσης του λίβυου ηγέτη στην Ελλάδα. «Το σηµαντικότερο τώρα είναι να βρούµε τους απαραίτητους τρόπους για να φέρουµε στο τραπέζι αντιπροσώπους του καθεστώτος και του εθνικού συµβουλίου για να δούµε τι µπορεί να γίνει», δήλωσε στο BBC.
Χθες ο Οµπεϊντί έφτασε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις µε την τουρκική πλευρά. Ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχµέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ σηµαντική», ενώ σε µια προσπάθεια να «καπελώσει» τις διαβουλεύσεις δήλωσε ότι η Τουρκία «θα κάνει ό,τι µπορεί για να συµβάλει στη διαδικασία δηµιουργίας ενός “οδικού χάρτη” για την επόµενη µέρα στη Λιβύη». Ο τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι εντός των ηµερών θα επισκεφθούν την Τουρκία για επαφές και εκπρόσωποι του εθνικού συµβουλίου των αντικαθεστωτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου