Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

kathimerini.gr
Οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί το Κατάρ με το Ιράν, την ώρα που φιλοξενεί στην επικράτειά του αμερικανικές βάσεις, είναι ενδεικτικές του πόσο ευέλικτη και επινοητική είναι η εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μια από τις πλέον ασταθείς περιοχές του πλανήτη.
Ωστόσο, η αποστολή μερικών από τα ελάχιστα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει για τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη, αλλά και το γεγονός ότι προσφέρει σημαντική βοήθεια στη μάχη των αντικαθεστωτικών για ελευθερία και δημοκρατία, σηματοδοτεί ένα πολύ πιο φιλόδοξο -και ενδεχομένως επικίνδυνο- βήμα για το πάμπλουτο εμιράτο του Περσικού Κόλπου. Είναι κινήσεις που μπορεί να μην ταιριάζουν κιόλας σε μια απόλυτη μοναρχία, η οποία έσπευσε να στηρίξει την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των δημοκρατικών διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν.
Πριν από μία εβδομάδα, το Κατάρ έγινε η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε πολιτικά τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς, και τα έξι μαχητικά του, τύπου Mirage, που συμμετέχουν στη δυτική συμμαχία, προσφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ πολιτική κάλυψη σε μια περιοχή η οποία ανέκαθεν ήταν καχύποπτη απέναντι στις εξωτερικές επεμβάσεις.
Τρόποι βοήθειας
Aξιωματούχοι του Κατάρ συζητούν τρόπους για να διοχετεύσουν λιβυκό πετρέλαιο από όσα λιμάνια καταφέρουν να ελέγξουν στο μέλλον, με σκοπό να προσφέρουν την αναγκαία οικονομική στήριξη στους αντάρτες. Επίσης, το Κατάρ -έδρα του παναραβικού ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera- βοηθά τη λιβυκή αντιπολίτευση να στήσει τηλεοπτικό σταθμό, χρησιμοποιώντας έναν γαλλικό δορυφόρο, ώστε να αντικρούσει τα ελεγχόμενα από το καθεστώς ΜΜΕ.
Αναλυτές που παρακολουθούν το Κατάρ επισημαίνουν ότι οι τελευταίες αυτές κινήσεις βρίσκονται σε σύμπνοια με τη φιλοσοφία που διατρέχει την εξωτερική του πολιτική εδώ και χρόνια: να παίξει δηλαδή τον ρόλο μεγάλου παράγοντα στη διεθνή σκηνή παρά το μικροσκοπικό μέγεθός του και να προστατεύσει την ανεξαρτησία του και τον ορυκτό του πλούτο απέναντι στους μεγαλύτερους γείτονές του, ιδίως το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου