http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ
Ζήτηµα ηµερώνθεωρείται η έκδοση του 69χρονου Ράτκο Μλάντιτς, του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβοσνίων, στο ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο της Χάγης, παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων του να καθυστερήσουν τις διαδικασίες επικαλούµενοι την «κακή σωµατική και ψυχολογική κατάστασή του».
Το ειδικό δικαστήριο της Σερβίας για εγκλήµατα πολέµου απεφάνθη χθες πως δεν συντρέχει λόγος να µην εκδοθεί ο Μλάντιτς· ο συνήγορος υπεράσπισης Μίλος Σάλζιτς ανακοίνωσε πως θα ασκήσει τη ∆ευτέρα έφεση, επιµένοντας πως ο πελάτης του είναι πολύ άρρωστος για να µετακινηθεί, πόσω µάλλον να περάσει από δίκη. Ο γιος του Μλάντιτς, Ντάρκο, που τον επισκέφθηκε στη φυλακή µαζί µε τη µητέρα του, υποστήριξε πως υπέστη δύο εγκεφαλικά ενόσω ήταν φυγάς, έχει µερική παράλυση στο δεξί του χέρι και µιλάει µετά δυσκολίας – «κατάφερε» εντούτοις να διακηρύξει πως είναι αθώος. «Θα ζητήσουµε τη µεταφορά του στο νοσοκοµείο», είπε ο Ντάρκο Μλάντιτς. Σέρβοι εισαγγελείς, πάντως, έκαναν λόγο για τακτικές κωλυσιεργίας, ενώ, επικαλούµενη πηγή προσκείµενη στο δικαστήριο, η εφηµερίδα «Blic» διαβεβαίωσε πως ο Ράτκο Μλάντιτς είναι «απόλυτα ικανός να επικοινωνήσει» και «µάλιστα µερικές φορές γίνεται αλαζονικός». «Μη φοβάστε, ο Μλάντιτς δεν θα κάνει κακό στον Μλάντιτς», φέρεται να δήλωσε ο 69χρονος που αποκαλούσε κάποτε τον εαυτό του «σέρβο θεό», υπονοώντας πως δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει.
Κατά την πρώτη ανάκριση, επισήµανε χθες εκπρόσωπος του σερβικού δικαστηρίου, ο Μλάντιτς δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει το ∆ικαστήριο της Χάγης, ενώ αποκάλεσε τους σέρβους εισαγγελείς «ανθρώπους της CIA». Αίσθηση προκάλεσε µαρτυρία στην «Blic» 20χρονου φοιτητή από την πόλη Ζρένιανιν, ο οποίος υποστήριξε πως το καλοκαίρι του 2010 εργάστηκε σε εργοτάξιο και «µοιραζόταν το ίδιο καρβέλι» µε τον Μλάντιτς – που του είχε παρουσιαστεί ως Μίλοραντ Κόµαντιτς. «Ηταν απλός εργάτης», δήλωσε ο νεαρός φοιτητής. «Οικοδόµος.
Εργαζόµασταν µαζί και είµαι ακόµα σοκαρισµένος». Σε κάθε περίπτωση, το ∆Π∆ της Χάγηςέσπευσε να διευκρινίσει χθες πως είναι «πλήρως εξοπλισµένο» και «απολύτως ικανό» να χειριστεί υπόπτους που «θα µπορούσαν να αντιµετωπίσουν ή αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας». ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Το ∆Π∆έχει απαγγείλει από το 1995 εις βάρος του Μλάντιτς κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήµατα εναντίον της ανθρωπότητας και εγκλήµατα πολέµου για τον ρόλο του στη διάρκεια του πολέµου της Βοσνίας – και δη για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην πολιορκία του Σαράγεβο και τη σφαγή της Σρεµπρένιτσα. Χρειάστηκε εντούτοις να περάσουν 16 χρόνια έως ότου συλληφθεί στη φάρµα εξαδέλφου του στο χωριό Λαζάρεβο, κοντά στο Ζρένιανιν, 100 χιλιόµετρα βόρεια του Βελιγραδίου. «Είχε δύο γεµάτα όπλα που δεν χρησιµοποίησε. Ηταν συνεργάσιµος και δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη», ανακοίνωσε η σερβική κυβέρνηση. Ο Μλάντιτς δεν χρησιµοποιούσε πλαστή ταυτότητα, επισήµανε, πάνω του βρέθηκε όταν συνελήφθη µόνο µια ταυτότητα που είχε λήξει και µια στρατιωτική ταυτότητα στο όνοµά του. Συνελήφθη στη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας τα χαράµατα, την ώρα που έβγαινε στον κήπο του για να περπατήσει. Σέρβοι αξιωµατούχοι δήλωσαν πως δεν εί χαν πληροφορίες ότι βρισκόταν στο συγκεκριµένο σπίτι, πριν πραγµατοποιήσουν ταυτόχρονα έφοδο σε τέσσερα σπίτια στο Λαζάρεβο.
Μιλώντας στο CNN, ο πρόεδρος της Σερβίας, ο Μπόρις Τάντιτς, χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισµούς ορισµένων πλευρών ότι οι σερβικές δυνάµεις γνώριζαν από χρόνια πού κρυβόταν ο Μλάντιτς αλλά περίµεναν µια ευνοϊκή συγκυρία προκειµένου να τον συλλάβουν. Η κυβέρνησή του, τόνισε, εργάστηκε σκληρά για τη σύλληψη του κατηγορούµενου από τις αρχές της θητείας της, το 2004.
Μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του, εκτίµησε, ο Μλάντιτς τελούσε πράγµατι υπό την προστασία µελών του σερβικού στρατού, στην πορεία όµως του απέµεινε «µια πολύ µικρή οµάδα ανθρώπων από την οικογένειά του». Η σύλληψη του Μλάντιτς αίρει ένα βασικό εµπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγµατεύσεων της Σερβίας µε την Ε.Ε. Χαιρετίστηκε από τη ∆ύση (η Ρωσία περιορίστηκε χθες να αξιώσει απλώς µια «δίκαιη δίκη») και προσέφερε «µια µικρή αίσθηση απονοµής δικαιοσύνης» στις οικογένειες των θυµάτων.
Παλιοί εχθροί στην ίδια φυλακή
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δηµιουργήθηκε το 1993 προκειµένου να ασχοληθεί µε εγκλήµατα πολέµου που έγιναν στα Βαλκάνια στη δεκαετία του ‘90. Λειτουργεί στο πλαίσιο του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου της Χάγης και αρχικά προοριζόταν να ολοκληρώσει το έργο του το 2014, όµως µετά τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς πιστεύεται ότι οι εργασίες του θα παραταθούν.
Μεταξύ των βασικών κατηγορουµένων για εγκλήµατα πολέµου στα Βαλκάνια, εκτός του Ράτκο Μλάντιτς, είναι:
Σλόµπονταν Μιλόσεβιτς: Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατηγορήθηκε για γενοκτονία, εγκλήµατα εναντίον της ανθρωπότητας και εγκλήµατα πολέµου.
Συνελήφθη και µεταφέρθηκε στη Χάγη το 2001. Η δίκη του άρχισε τον Φεβρουάριο του 2002, αλλά ο Μιλόσεβιτς πέθανε τον Μάρτιο του 2006 από καρδιακή ανακοπή. ράντοβαν κάρατζιτς: Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας κατηγορείται ότι µαζί µε τον Μλάντιτς είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις σερβικές αγριότητες στη διάρκεια του πολέµου της Βοσνίας – µεταξύ των οποίων, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, η σφαγή της Σρεµπρένιτσα και ο βοµβαρδισµός του Σαράγεβο. Κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήµατα εναντίον της ανθρωπότητας και εγκλήµατα πολέµου. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 στη Σερβία. Η δίκη του άρχισε τον Οκτώβριο του 2009.
Μπιλιάνα Πλάβτσιτς: ∆ιαδέχθηκε τον Κάρατζιτς ως ηγέτις των Σερβοβόσνιων και είναι ηµοναδική γυναίκα που παραπέµφθηκε στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο. ∆ήλωσε ένοχη κάνοντας συµφωνία, µπήκε στηφυλακή το 2003 και αφέθηκε ελεύθερητο 2009 εκτίοντας τα 2/3 της 11χρονης ποινής κάθειρξης.
Στρατηγός αντε Γκοτόβινα: Ο κροάτης στρατηγός κατηγορήθηκε για εθνοκάθαρση στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας του 1995 των Κροατών για να πάρουν εδάφη από τους σέρβους αντάρτες. Συνελήφθη στην Ισπανία τον ∆εκέµβριο του 2005, µεταφέρθηκε στη Χάγη όπου και καταδικάστηκε πριν από έναν µήνα σε κάθειρξη 24 ετών. Ασκησε έφεση. ράµους Χαραντινάι: Πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου,κατηγορείται για δολοφονίες,βιασµούς και βασανιστήρια Σέρβων την εποχή που ήταν διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου. Παραδόθηκε τον Μάρτιο του 2005 και απαλλάχθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2008, όµως οι δικαστέςδιέταξαν τηνεπανάληψη της δίκης, επειδήκαταγγέλθηκε εκφοβισµός µαρτύρων.
Γκόραν Χάτζιτς: Ο τελευταίος φυγάς.
Πολιτικός ηγέτης των ανταρτών Σέρβων στην Κροατία στα µέσα της δεκαετίας του ‘90. Κατηγορείται για φόνους,βασανιστήρια και εκτοπισµούς µη-Σέρβων από την περιοχή της Ανατολικής Σλαβονίας.
Οι κατηγορίες εναντίον του απαγγέλθηκαν τον Ιούνιο του 2004.
Eχουν κάνει κράτηση στο... «Χίλτον»
ΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ κρίνουν ότι ο Ράτκο Μλάντιτς είναι σε κατάσταση, λόγω της επιβαρηµένης υγείας του, να µεταφερθεί στο ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη, αυτό προβλέπεται να γίνει µέσα σε επτά µε δέκα ηµέρες όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες για την έκδοσή του. Ο 69χρονος πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων που κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήµατα πολέµου, θα κρατηθεί στις ίδιες φυλακές της Χάγης όπου βρίσκεται και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, εγκαταστάσεις που αποκαλούνται «Χίλτον της Χάγης» καθώς η διαβίωση όσων είναι φυλακισµένοι εκεί είναι πιο άνετη από τις συνήθεις φυλακές. Το κελί του θα έχει εµβαδόν περίπου 15 τ.µ. µε ιδιωτικό νιπτήρα και τουαλέτα. Ενα µεγάλο παράθυρο – µε κάγκελα – θα επιτρέπει στο φως του ήλιου να µπαίνει µέσα, ενώ θα έχει πρόσβαση σε γυµναστήριο και µαθήµατα ξένων γλωσσών και κεραµικής. Οι κρατούµενοι δικαιούνται να έχουν ιδιωτικές συναντήσεις µε τις συζύγους τους – αν και η σύζυγος του Μλάντιτς Μποσίλκα έχει τα δικά της δικαστικά προβλήµατα καθώς παραπέµφθηκε σε δίκη τον περασµένο µήνα στο Βελιγράδι µε την κατηγορία της παράνοµης οπλοκατοχής. Η δίκη του Μλάντις πιστεύεται ότι θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, όπως και όλων των άλλων που δικάστηκαν στη Χάγη.
«Ο Τάντιτς έκανε το µεγάλο βήµα για τη Σερβία»
«ΗΤΑΝ µια ταιριαστή εικόνα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Σερβίας, ο Μπόρις Τάντιτς, να ανακοινώνει τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς στο Βελιγράδι.
Κανείς άλλος δεν έχει κάνει µεγαλύτερη προσπάθεια να εντοπίσει αυτόντον κατηγορούµενο για εγκλήµατα πολέµου», σηµειώνει στην «Guardian» ο διακεκριµένος βρετανός δηµοσιογράφος και συγγραφέας Μίσα Γκλένι. Για χρόνια, επισηµαίνει, ξένες κυβερνήσεις και κυρίως η Εισαγγελία του ∆ικαστηρίου της Χάγης κατηγορούσαν τον Τάντιτς ότι δεν έκανε αρκετά γιανα βρεθεί ο πρώην στρατηγός των Σερβοβοσνίων.
Ο σέρβος πρόεδρος, υπαινίσσονταν , φοβόταν πως µια εθνικιστικήαντίδραση µπορεί ναοδηγούσε ακόµα και σε ανατροπή της κυβέρνησής του. Μέχριπου εγκατέλειψε το πόστο του, το 2008,ο πρωθυπουργός του, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πράγµατι «έσερνε τα πόδια του»,κάποιοιδιπλωµάτες υποψιάζονταν ότι εµπόδιζε την έρευνα. Ο Τάντιτς, αντιθέτως, τοποθέτησε από τη στιγµή που εξελέγη πρόεδρος, το 2004, τη σύλληψητου Μλάντιτς στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας.
Ηξερε πως µέχρι να συµβεί αυτό, η λαχτάρα της Σερβίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. θα έµενε ανικανοποίητη. Ο Τάντιτς, καταλήγει οΓκλένι, έκανε µε τον Μλάντιτς ένα τεράστιο βήµα προς την ηθική αποκατάσταση των Σέρβων και της Σερβίας: «∆ικαιούται τη στήριξη και τον σεβασµό µας».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ
Ζήτηµα ηµερώνθεωρείται η έκδοση του 69χρονου Ράτκο Μλάντιτς, του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβοσνίων, στο ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο της Χάγης, παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων του να καθυστερήσουν τις διαδικασίες επικαλούµενοι την «κακή σωµατική και ψυχολογική κατάστασή του».
Το ειδικό δικαστήριο της Σερβίας για εγκλήµατα πολέµου απεφάνθη χθες πως δεν συντρέχει λόγος να µην εκδοθεί ο Μλάντιτς· ο συνήγορος υπεράσπισης Μίλος Σάλζιτς ανακοίνωσε πως θα ασκήσει τη ∆ευτέρα έφεση, επιµένοντας πως ο πελάτης του είναι πολύ άρρωστος για να µετακινηθεί, πόσω µάλλον να περάσει από δίκη. Ο γιος του Μλάντιτς, Ντάρκο, που τον επισκέφθηκε στη φυλακή µαζί µε τη µητέρα του, υποστήριξε πως υπέστη δύο εγκεφαλικά ενόσω ήταν φυγάς, έχει µερική παράλυση στο δεξί του χέρι και µιλάει µετά δυσκολίας – «κατάφερε» εντούτοις να διακηρύξει πως είναι αθώος. «Θα ζητήσουµε τη µεταφορά του στο νοσοκοµείο», είπε ο Ντάρκο Μλάντιτς. Σέρβοι εισαγγελείς, πάντως, έκαναν λόγο για τακτικές κωλυσιεργίας, ενώ, επικαλούµενη πηγή προσκείµενη στο δικαστήριο, η εφηµερίδα «Blic» διαβεβαίωσε πως ο Ράτκο Μλάντιτς είναι «απόλυτα ικανός να επικοινωνήσει» και «µάλιστα µερικές φορές γίνεται αλαζονικός». «Μη φοβάστε, ο Μλάντιτς δεν θα κάνει κακό στον Μλάντιτς», φέρεται να δήλωσε ο 69χρονος που αποκαλούσε κάποτε τον εαυτό του «σέρβο θεό», υπονοώντας πως δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει.
Κατά την πρώτη ανάκριση, επισήµανε χθες εκπρόσωπος του σερβικού δικαστηρίου, ο Μλάντιτς δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει το ∆ικαστήριο της Χάγης, ενώ αποκάλεσε τους σέρβους εισαγγελείς «ανθρώπους της CIA». Αίσθηση προκάλεσε µαρτυρία στην «Blic» 20χρονου φοιτητή από την πόλη Ζρένιανιν, ο οποίος υποστήριξε πως το καλοκαίρι του 2010 εργάστηκε σε εργοτάξιο και «µοιραζόταν το ίδιο καρβέλι» µε τον Μλάντιτς – που του είχε παρουσιαστεί ως Μίλοραντ Κόµαντιτς. «Ηταν απλός εργάτης», δήλωσε ο νεαρός φοιτητής. «Οικοδόµος.
Εργαζόµασταν µαζί και είµαι ακόµα σοκαρισµένος». Σε κάθε περίπτωση, το ∆Π∆ της Χάγηςέσπευσε να διευκρινίσει χθες πως είναι «πλήρως εξοπλισµένο» και «απολύτως ικανό» να χειριστεί υπόπτους που «θα µπορούσαν να αντιµετωπίσουν ή αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας». ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Το ∆Π∆έχει απαγγείλει από το 1995 εις βάρος του Μλάντιτς κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήµατα εναντίον της ανθρωπότητας και εγκλήµατα πολέµου για τον ρόλο του στη διάρκεια του πολέµου της Βοσνίας – και δη για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην πολιορκία του Σαράγεβο και τη σφαγή της Σρεµπρένιτσα. Χρειάστηκε εντούτοις να περάσουν 16 χρόνια έως ότου συλληφθεί στη φάρµα εξαδέλφου του στο χωριό Λαζάρεβο, κοντά στο Ζρένιανιν, 100 χιλιόµετρα βόρεια του Βελιγραδίου. «Είχε δύο γεµάτα όπλα που δεν χρησιµοποίησε. Ηταν συνεργάσιµος και δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη», ανακοίνωσε η σερβική κυβέρνηση. Ο Μλάντιτς δεν χρησιµοποιούσε πλαστή ταυτότητα, επισήµανε, πάνω του βρέθηκε όταν συνελήφθη µόνο µια ταυτότητα που είχε λήξει και µια στρατιωτική ταυτότητα στο όνοµά του. Συνελήφθη στη διάρκεια επιχείρησης ρουτίνας τα χαράµατα, την ώρα που έβγαινε στον κήπο του για να περπατήσει. Σέρβοι αξιωµατούχοι δήλωσαν πως δεν εί χαν πληροφορίες ότι βρισκόταν στο συγκεκριµένο σπίτι, πριν πραγµατοποιήσουν ταυτόχρονα έφοδο σε τέσσερα σπίτια στο Λαζάρεβο.
Μιλώντας στο CNN, ο πρόεδρος της Σερβίας, ο Μπόρις Τάντιτς, χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισµούς ορισµένων πλευρών ότι οι σερβικές δυνάµεις γνώριζαν από χρόνια πού κρυβόταν ο Μλάντιτς αλλά περίµεναν µια ευνοϊκή συγκυρία προκειµένου να τον συλλάβουν. Η κυβέρνησή του, τόνισε, εργάστηκε σκληρά για τη σύλληψη του κατηγορούµενου από τις αρχές της θητείας της, το 2004.
Μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του, εκτίµησε, ο Μλάντιτς τελούσε πράγµατι υπό την προστασία µελών του σερβικού στρατού, στην πορεία όµως του απέµεινε «µια πολύ µικρή οµάδα ανθρώπων από την οικογένειά του». Η σύλληψη του Μλάντιτς αίρει ένα βασικό εµπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγµατεύσεων της Σερβίας µε την Ε.Ε. Χαιρετίστηκε από τη ∆ύση (η Ρωσία περιορίστηκε χθες να αξιώσει απλώς µια «δίκαιη δίκη») και προσέφερε «µια µικρή αίσθηση απονοµής δικαιοσύνης» στις οικογένειες των θυµάτων.
∆ιαδηλώσεις
∆ύο άνθρωποι τραυµατίστηκαν τη νύχτα της Πέµπτης στο Νόβισαντ, σε συγκρούσεις µερικών εκατοντάδων εθνικιστών που διαµαρτύρονταν για τη σύλληψη του Μλάντιτς µε την αστυνοµία
Παλιοί εχθροί στην ίδια φυλακή
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δηµιουργήθηκε το 1993 προκειµένου να ασχοληθεί µε εγκλήµατα πολέµου που έγιναν στα Βαλκάνια στη δεκαετία του ‘90. Λειτουργεί στο πλαίσιο του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου της Χάγης και αρχικά προοριζόταν να ολοκληρώσει το έργο του το 2014, όµως µετά τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς πιστεύεται ότι οι εργασίες του θα παραταθούν.
Μεταξύ των βασικών κατηγορουµένων για εγκλήµατα πολέµου στα Βαλκάνια, εκτός του Ράτκο Μλάντιτς, είναι:
Σλόµπονταν Μιλόσεβιτς: Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατηγορήθηκε για γενοκτονία, εγκλήµατα εναντίον της ανθρωπότητας και εγκλήµατα πολέµου.
Συνελήφθη και µεταφέρθηκε στη Χάγη το 2001. Η δίκη του άρχισε τον Φεβρουάριο του 2002, αλλά ο Μιλόσεβιτς πέθανε τον Μάρτιο του 2006 από καρδιακή ανακοπή. ράντοβαν κάρατζιτς: Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας κατηγορείται ότι µαζί µε τον Μλάντιτς είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις σερβικές αγριότητες στη διάρκεια του πολέµου της Βοσνίας – µεταξύ των οποίων, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, η σφαγή της Σρεµπρένιτσα και ο βοµβαρδισµός του Σαράγεβο. Κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήµατα εναντίον της ανθρωπότητας και εγκλήµατα πολέµου. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 στη Σερβία. Η δίκη του άρχισε τον Οκτώβριο του 2009.
Μπιλιάνα Πλάβτσιτς: ∆ιαδέχθηκε τον Κάρατζιτς ως ηγέτις των Σερβοβόσνιων και είναι ηµοναδική γυναίκα που παραπέµφθηκε στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο. ∆ήλωσε ένοχη κάνοντας συµφωνία, µπήκε στηφυλακή το 2003 και αφέθηκε ελεύθερητο 2009 εκτίοντας τα 2/3 της 11χρονης ποινής κάθειρξης.
Στρατηγός αντε Γκοτόβινα: Ο κροάτης στρατηγός κατηγορήθηκε για εθνοκάθαρση στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας του 1995 των Κροατών για να πάρουν εδάφη από τους σέρβους αντάρτες. Συνελήφθη στην Ισπανία τον ∆εκέµβριο του 2005, µεταφέρθηκε στη Χάγη όπου και καταδικάστηκε πριν από έναν µήνα σε κάθειρξη 24 ετών. Ασκησε έφεση. ράµους Χαραντινάι: Πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου,κατηγορείται για δολοφονίες,βιασµούς και βασανιστήρια Σέρβων την εποχή που ήταν διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου. Παραδόθηκε τον Μάρτιο του 2005 και απαλλάχθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2008, όµως οι δικαστέςδιέταξαν τηνεπανάληψη της δίκης, επειδήκαταγγέλθηκε εκφοβισµός µαρτύρων.
Γκόραν Χάτζιτς: Ο τελευταίος φυγάς.
Πολιτικός ηγέτης των ανταρτών Σέρβων στην Κροατία στα µέσα της δεκαετίας του ‘90. Κατηγορείται για φόνους,βασανιστήρια και εκτοπισµούς µη-Σέρβων από την περιοχή της Ανατολικής Σλαβονίας.
Οι κατηγορίες εναντίον του απαγγέλθηκαν τον Ιούνιο του 2004.
Οι περισσότεροι κατηγορούµενοι για εγκλήµατα στον πόλεµο της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη
Μάρτυρες
Στη δίκη του Μλάντιτς στη Χάγη αναµένεται να κληθούν να καταθέσουν δεκάδες µάρτυρες, µεταξύ των οποίων επιζήσαντες από τη σφαγή στη Σρεµπρένιτσα, πρώην συνάδελφοί του στον στρατό, διπλωµατικοί υπάλληλοι άλλων χωρών και του ΟΗΕ, καθώς και πολιτικοί ηγέτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας
Eχουν κάνει κράτηση στο... «Χίλτον»
ΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ κρίνουν ότι ο Ράτκο Μλάντιτς είναι σε κατάσταση, λόγω της επιβαρηµένης υγείας του, να µεταφερθεί στο ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Χάγη, αυτό προβλέπεται να γίνει µέσα σε επτά µε δέκα ηµέρες όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες για την έκδοσή του. Ο 69χρονος πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων που κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήµατα πολέµου, θα κρατηθεί στις ίδιες φυλακές της Χάγης όπου βρίσκεται και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, εγκαταστάσεις που αποκαλούνται «Χίλτον της Χάγης» καθώς η διαβίωση όσων είναι φυλακισµένοι εκεί είναι πιο άνετη από τις συνήθεις φυλακές. Το κελί του θα έχει εµβαδόν περίπου 15 τ.µ. µε ιδιωτικό νιπτήρα και τουαλέτα. Ενα µεγάλο παράθυρο – µε κάγκελα – θα επιτρέπει στο φως του ήλιου να µπαίνει µέσα, ενώ θα έχει πρόσβαση σε γυµναστήριο και µαθήµατα ξένων γλωσσών και κεραµικής. Οι κρατούµενοι δικαιούνται να έχουν ιδιωτικές συναντήσεις µε τις συζύγους τους – αν και η σύζυγος του Μλάντιτς Μποσίλκα έχει τα δικά της δικαστικά προβλήµατα καθώς παραπέµφθηκε σε δίκη τον περασµένο µήνα στο Βελιγράδι µε την κατηγορία της παράνοµης οπλοκατοχής. Η δίκη του Μλάντις πιστεύεται ότι θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, όπως και όλων των άλλων που δικάστηκαν στη Χάγη.
«Ο Τάντιτς έκανε το µεγάλο βήµα για τη Σερβία»
«ΗΤΑΝ µια ταιριαστή εικόνα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Σερβίας, ο Μπόρις Τάντιτς, να ανακοινώνει τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς στο Βελιγράδι.
Κανείς άλλος δεν έχει κάνει µεγαλύτερη προσπάθεια να εντοπίσει αυτόντον κατηγορούµενο για εγκλήµατα πολέµου», σηµειώνει στην «Guardian» ο διακεκριµένος βρετανός δηµοσιογράφος και συγγραφέας Μίσα Γκλένι. Για χρόνια, επισηµαίνει, ξένες κυβερνήσεις και κυρίως η Εισαγγελία του ∆ικαστηρίου της Χάγης κατηγορούσαν τον Τάντιτς ότι δεν έκανε αρκετά γιανα βρεθεί ο πρώην στρατηγός των Σερβοβοσνίων.
Ο σέρβος πρόεδρος, υπαινίσσονταν , φοβόταν πως µια εθνικιστικήαντίδραση µπορεί ναοδηγούσε ακόµα και σε ανατροπή της κυβέρνησής του. Μέχριπου εγκατέλειψε το πόστο του, το 2008,ο πρωθυπουργός του, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πράγµατι «έσερνε τα πόδια του»,κάποιοιδιπλωµάτες υποψιάζονταν ότι εµπόδιζε την έρευνα. Ο Τάντιτς, αντιθέτως, τοποθέτησε από τη στιγµή που εξελέγη πρόεδρος, το 2004, τη σύλληψητου Μλάντιτς στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας.
Ηξερε πως µέχρι να συµβεί αυτό, η λαχτάρα της Σερβίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. θα έµενε ανικανοποίητη. Ο Τάντιτς, καταλήγει οΓκλένι, έκανε µε τον Μλάντιτς ένα τεράστιο βήµα προς την ηθική αποκατάσταση των Σέρβων και της Σερβίας: «∆ικαιούται τη στήριξη και τον σεβασµό µας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου