Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ

www.ethnos.gr

Δυσαρεστημένους άφησε Τούρκους και Αρμένιους ο Μπαράκ Ομπάμα με τη φετινή δήλωσή του για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων». Την οποία, μάλιστα, επέλεξε να κάνει στις 23 και όχι στις 24 Απριλίου, χαλώντας την «Ημέρα Εθνική

ς Ανεξαρτησίας και Νεολαίας» της Τουρκίας.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντεπίθεση Πακιστάν για τον Λάντεν

Σιρόπι για τη λίμπιντο έπινε ο Λάντεν

WSJ: Κοντά στην εξαγορά του Skype η Microsoft

Εκρήξεις και τραυματισμένα παιδιά στην Λιβύη

Αγρια καταστολή στη Συρία

Σχέδιο δράσης 22 χωρών για το λαθρεμπόριο κοκαΐνης

Αφήνει τον πρωθυπουργικό μισθό λόγω Φουκουσίμα

Η Ζώνη Σένγκεν «σκληραίνει» ενώ στη Μεσόγειο χάνονται χιλιάδες

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε και πάλι τον όρο «Γενοκτονία», κάνοντας αναφορά σε «Μεγάλη Καταστροφή» (Μεντς Γεγκέμ στα Αρμενικά) και καλώντας σε «πλήρη αναγνώριση των φρικτών γεγονότων, που κατέληξαν σε μία από τις χειρότερες αγριότητες του 20ού αιώνα».

Το 1915 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στον θάνατο στις τελευταίες μέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», είπε επί λέξει ο Ομπάμα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου τον κατηγόρησε για «μονοδιάστατη ανάγνωση της Ιστορίας», καλώντας τις ΗΠΑ να διευκολύνουν αντί να περιπλέκουν τη διαδικασία προσέγγισης με την Αρμενία. Πυρ και μανία κατά του Αμερικανού προέδρου ήταν όμως και το αρμενικό λόμπι για την αποφυγή του όρου «Γενοκτονία»: «Ο πρόεδρος παρέβη για μια ακόμη φορά την υπόσχεσή του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία και να καταδικάσει πλήρως αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ανακοίνωσε η Εθνική Αρμενική Επιτροπή της Αμερικής.

Η Γενοκτονία τιμήθηκε την Κυριακή και σε έξι πόλεις της Τουρκίας με μικρές συγκεντρώσεις Αρμενίων και Τούρκων ακτιβιστών (σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη, Ντιγιάρμπακιρ, Προύσα και Αλικαρνασσό). Στο μεταξύ, προς άνετη νίκη βαδίζουν οι ισλαμιστές στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Σαμπάχ».

Το ΑΚΡ του Ερντογάν συγκεντρώνει 47-50% (έναντι 46,6% το 2007), το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) 27-30%, το Κόμμα Εθνικής Δράσης 12-14% και το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Ελευθερίας 5,4%. Οι Κούρδοι υπολείπονται του πλαφόν 10%, αλλά θα εκλέξουν ανεξάρτητους βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου