Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

portal.kathimerini.gr

Τα επίπεδα του ραδιενεργού ύδατος στους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου και του ραδιενεργού ιωδίου έχουν πολλαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, όπως αναφέρει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στη σκληρή μάχη που δίνει εδώ και εβδομάδες η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου, για να θέσει υπό έλεγχο τη δεύτερη χειρότερη πυρηνική κρίση στην ιστορία.

Τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου-134 και 137 έχουν αυξηθεί περίπου 250 φορές, ενώ του ιωδίου-131, 12 φορές σε σχέση με αυτά προ μηνός, σύμφωνα με τις μετρήσεις της διαχειρίστριας εταιρείας.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό έχουν εμποδίσει τους τεχνικούς των συνεργείων να επιδιορθώσουν τη βλάβη στο χαλασμένο σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων, στο κατεστραμμένο από το σεισμό και το τσουνάμι πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που από τις 11 Μαρτίου έχει διαρροή ραδιενέργειας.

Η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η στάθμη του ύδατος στον αντιδραστήρα Νο3 έφθασε τα 99 εκατοστά από την επιφάνεια ξεπερνώντας το όριο στο οποίο η εταιρεία σκόπευε να επιχειρήσει την απάντληση και τη μεταφορά του ραδιενεργού ύδατος.

Το επίπεδο του νερού στη βάση της εγκατάστασης του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο3 σύμφωνα με την εταιρεία, επίσης αυξήθηκε στα 10 εκατοστά κατά το τελευταίο τριήμερο. Ταυτόχρονα μια μέτρηση στον αντιδραστήρα Νο4 κατέδειξε αύξηση της περιεκτικότητας σε ραδιενεργές ουσίες στο νερό της βάσης του πυρήνα γεγονός που γεννά τις υποψίες των υπευθύνων ότι σημειώνεται διαρροή από τον αντιδραστήρα Νο3 στον Νο4, καθώς μάλιστα τα δύο τσιμεντένια σιλό που φιλοξενούνται οι πυρήνες των δύο αντιδραστήρων επικοινωνούν.

Ήδη πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά νερού με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας από τον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία έχει διδαχτεί από τα επακόλουθα του Τσερνόμπιλ

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα έχει διδαχτεί από τα επακόλουθα της πυρηνικής καταστροφής στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.

«Οι μελέτες και η έρευνα σχετικά με τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν με βάση το Τσερνόμπιλ έχουν διδάξει και έχουν προσφέρει γνώση σε όλη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιουκίο Εντάνο, με αφορμή την 25η επέτειο από το δυστύχημα.

«Αυτά (τα γεγονότα) λειτούργησαν έμμεσα για τον καθορισμό του σχεδίου εκκένωσης και απαγόρευσης εισόδου που εκπόνησε η κυβέρνηση και αφορά τους κατοίκους που διαμένουν κοντά στο εργοστάσιο», είπε ο Εντάνο.

Η κρίση στην Ιαπωνία είναι «διαφορετικής φύσης» σε σχέση με το δυστύχημα του 1986 καθώς το ραδιενεργό υλικό που διέρρευσε αντιστοιχεί στο ένα δέκατο περίπου της ποσότητας που διέρρευσε από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, είπε ο Εντάνο.

Στην περίπτωση της Φουκουσίμα, η περιοχή που κάλυψε το ραδιενεργό υλικό ήταν πολύ μικρότερη, δήλωσε ο Εντάνο στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ενώ δεν έχασαν τη ζωή τους εργάτες στο εργοστάσιο.

«Διαφορετικής φύσεως» η Φουκουσίμα από το Τσερνόμπιλ

Τα πυρηνικά δυστυχήματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα είναι «διαφορετικής φύσεως», επεσήμανε για μία ακόμη φορά η ιαπωνική κυβέρνηση σήμερα με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την καταστροφή στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές ότι οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικής φύσεως. Η ποσότητα ραδιενέργειας που εκλύθηκε στη Φουκουσίμα ήταν περί το εν δέκατον» αυτής που εκλύθηκε στο Τσερνόμπιλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) έχει κατ' επανάληψιν τονίσει ότι η καταστροφή της Φουκουσίμα είναι «πολύ διαφορετική» από εκείνη του Τσερνόμπιλ, κυρίως ως προς το επίπεδο των εκπομπών ραδιενέργειας.

Ο κόσμος τιμά σήμερα την 25η επέτειο της καταστροφής του Τσερνόμπιλ. Ο απολογισμός για τα θύματα του δυστυχήματος εξακολουθεί να δημιουργεί διχογνωμίες. Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει παρά 31 νεκρούς μεταξύ των εργαζομένων στον σταθμό του Τσερνόμπιλ και των πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ η οργάνωση Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 νεκρούς.

Κανένας θάνατος που συνδέεται με την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία.

Αφαίρεση ραδιενεργού χώματος από σχολεία

Οι τοπικές αρχές στη βορειοανατολική Ιαπωνία θα αφαιρέσουν το μολυσμένο από ραδιενέργεια επιφανειακό στρώμα του χώματος από τους χώρους των σχολείων -ενώ συνεχίζεται η πυρηνική κρίση-, ώστε τα παιδιά να μπορούν να επαναλάβουν τις υπαίθριες δραστηριότητες τους, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η πόλη της Κοριγιάμα στο νομό της Φουκουσίμα θα αφαιρέσει επιφανειακό χώμα, πάχους 1 έως 2 εκατοστών, από τις αυλές και τους γύρω χώρους των σχολείων αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το ΝΗΚ.

Η πόλη βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα Νταϊίτσί, η οποία έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τον μεγέθους 9 βαθμών σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου, και από τότε διαρρέει ραδιενέργεια από τους χώρους της.

Τα σχολεία στα οποία θα γίνουν οι εργασίες αφαίρεσης του χώματος είναι 15 δημοτικά και γυμνάσια και 13 νηπιαγωγεία, προσθέτει το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η πόλη θα αφήσει αυτά τα σχολεία να ξαναλειτουργήσουν και να χρησιμοποιούν τους χώρους τους για περίπου μία ώρα ημερησίως, μετά την επιβεβαίωση της ασφάλειας τους, με τη μέτρηση του επιπέδου της ακτινοβολίας, προσθέτει η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου