Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Στρατός
/www.enet.gr

Ως υλοποίηση μιας παλιάς προγραμματικής δέσμευσης της πολιτείας και της σημερινής κυβέρνησης παρουσίασε την παραχώρηση του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στον ομώνυμο δήμο της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του γιατί δόθηκε λύση με την παραχώρηση της χρήσης για πολιτιστικές, κοινωνικές και οικολογικές δράσεις, και αν αναπτυχθούν οποιεσδήποτε εμπορικές δραστηριότητες, αυτές θα είναι προς όφελος και του ελληνικού Δημοσίου. Το κοινωνικό όφελος θα είναι πολύ μεγάλο για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, που αποκτά έναν νέο χώρο αναφοράς, ένα μητροπολιτικό πάρκο που μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει υποδειγματικά.

Γενικότερα για το σύνολο των στρατοπέδων πανελλαδικά είπε ότι έχουν ταξινομηθεί σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: αυτά που είναι ενεργά στρατόπεδα και τα χρειάζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, αυτά που είναι μέσα στον αστικό ιστό και τα ζητούν οι δήμοι για κοινωνικές, κοινωφελείς ή εμπορικές χρήσεις και τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα τεθούν στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

«Αναμένουμε να οριστεί ο διεθνής σύμβουλος ο οποίος θα μας υποστηρίξει στη δράση αυτή», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ετσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι: οι Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν τις υποδομές που χρειάζονται, οι τοπικές κοινωνίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίρνει αυτά που πρέπει να πάρει για κοινωνικές χρήσεις και, ταυτόχρονα, το ελληνικό Δημόσιο αξιοποιεί την τεράστια περιουσία που έχει».

Στον υπουργό Εθνικής Αμυνας απάντησαν άμεσα οι οικολόγοι χαρακτηρίζοντας το δώρο του για τα στρατόπεδα «δηλητηριασμένο». Τον σχολιασμό εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος.

«Ο υπουργός μιλάει για εμπορικές χρήσεις και διεθνή σύμβουλο αξιοποίησης στις μόνες εφεδρείες δημόσιας γης που μπορούν να ανακουφίσουν το έλλειμμα ελεύθερων χώρων, όταν στις ελληνικές πόλεις λείπει το 75% του πρασίνου που απαιτούν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Προφανώς ο κ. υπουργός θεωρεί το περιβαλλοντικό αυτό χρέος δεύτερη προτεραιότητα, και δεν νιώθει καν ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη που επί δεκαετίες τόσες χιλιάδες στρέμματα δεσμεύονταν για στρατιωτικές λειτουργίες που τώρα αποδεικνύονται αχρείαστες. Οι επόμενες όμως γενιές, που επιβαρύνονται ήδη με το χρέος και τα ατοπήματα του πολιτικού συστήματος, γιατί θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με την εκποίηση ζωτικών περιβαλλοντικών αγαθών;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου