Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Εξέγερση για άσυλο

Μετανάστες
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Οι εξεγερθέντες στο κέντρο κράτησης Βίλαγουντ έβαλαν φωτιά σε κύλινδρο οξυγόνου, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη, και στη συνέχεια επιτέθηκαν με κεραμίδια και άλλα αντικείμενα στους πυροσβέστες, εμποδίζοντάς τους να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες. Τελικά η κινητοποίηση κατεστάλη με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, ενώ και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες.

Περίπου 400 άτομα κρατούνται στο Βίλαγουντ. Πολλοί από αυτούς έχουν καταθέσει αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, αλλά στις ίδιες εγκαταστάσεις φιλοξενούνται άτομα των οποίων έχουν λήξει οι άδειες παραμονής.

«Αν νομίζουν ότι με αυτού του είδους τις πράξεις διαμαρτυρίας θα γίνουν δεκτοί ως πρόσφυγες, τους ενημερώνουμε ότι έχουν επιλέξει τη λάθος κυβέρνηση και το λάθος υπουργό, επειδή κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν.

Χθες, επτά κρατούμενοι του κέντρου ανέβηκαν στη στέγη ενός κτιρίου του συγκροτήματος δίπλα σε πλακάτ που έγραφε «Χρειαζόμαστε βοήθεια». Ομως, εκπρόσωπος του τμήματος μεταναστών τόνισε ότι οι αξιωματούχοι δεν θα διαπραγματεύονταν με τους διαδηλωτές αν δεν κατέβαιναν από τη στέγη. Κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον των εξεγερθέντων.

Η Αυστραλία τελευταία έχει έρθει αντιμέτωπη με μια έξαρση εισροής αιτούντων άσυλο που προέρχονται από τη Σρι Λάνκα, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και τα επεισόδια στα κέντρα κράτησης γίνονται όλο και πιο συχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου