Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Προς χερσαίο αδιέξοδο οι σύμμαχοι

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Η αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ανθρωπιστική βοήθεια υποστηρίζει η επικεφαλής των προγραμμάτων αρωγής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Βάλερι Εϊμος, ενώ συνεχίζονταν οι άγριες μάχες στη δυτική Λιβύη με τους εξεγερμένους αντάρτες να πετυχαίνουν μικρή στρατιωτική νίκη εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι κοντά στα σύνορα με την Τυνησία.

Η Βάλερι Εϊμος επέμενε ότι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας θα προωθηθεί στους πολίτες της Λιβύης ανεξαρτήτως της πλευράς που υποστηρίζουν και εξέφρασε εμπιστοσύνη στην αρχική υπόσχεση του καθεστώτος ότι δεν θα εμποδίσει την παροχή βοήθειας και στις ζώνες των συγκρούσεων. Ομως, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει αμοιβαία αποδεκτή απόφαση για κατάπαυση του πυρός, δεν διασφαλίζεται εκ των πραγμάτων η πρόσβαση σε περιοχές όπως η Μισράτα. Δεν απέκλεισε λοιπόν «αν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη» να εγκρίνει τελικά ο ΟΗΕ την ήδη προετοιμασμένη επιχείρηση στρατιωτικής υποστήριξης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οδομαχίες στη Μισράτα

Στη Μισράτα, όπου οι οδομαχίες έχουν ημιερειπώσει το κέντρο και ολόκληρες συνοικίες της πολιορκημένης πόλης, οι καθεστωτικοί και οι μισθοφόροι εξακολουθούν να στοχοποιούν ακόμα και όσους φορούν λευκές ιατρικές μπλούζες, πλήττοντας ασθενοφόρα με βαρέα όπλα: Οπως διηγήθηκε ο Χάλιντ Αμπουφάλγκα, γιατρός σε ένα από τα νοσοκομεία της Μισράτα, έτσι σκότωσαν χθες έναν Ουκρανό συνάδελφό του που βγήκε να περιμαζέψει τραυματίες από το δρόμο. Η νοσηλεύτρια σύζυγός του επέζησε βαριά τραυματισμένη με ακρωτηριασμένα και τα δύο της πόδια.

Με άλλο ένα δρομολόγιο Μισράτα-Βεγγάζη, του ναυλωμένου από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ελληνικού πλοίου Ionian Spirit, ταξίδευαν χθες, μαζί με εκατοντάδες Αφρικανούς και Ασιάτες εργάτες, και οι σοροί του Ελληνοαμερικανού Κρις Χόνδρος του πρακτορείου Getty Images και του Βρετανού Τιμ Χεδέρινγκτον, απεσταλμένου του περιοδικού Vanity Fair (και συνδημιουργού του υποψήφιου φέτος για Οσκαρ πολεμικού ντοκιμαντέρ «Restrepo» για το Αφγανιστάν). Πριν από μερικές μέρες, το ίδιο πλοίο είχε φέρει τους δύο κορυφαίους διεθνώς φωτοειδησεογράφους των πεδίων πολέμου δύο δεκαετιών στην πόλη όπου θα έβρισκαν τον ίδιο άγριο θάνατο με εκατοντάδες κατοίκους της ώς τώρα. Μαρτυρίες επιζώντων συναδέλφων τους καταδεικνύουν ότι αποτελούσε εσκεμμένη εναντίον τους επίθεση το μοιραίο βλήμα (μάλλον αντιαρματικού) που στέρησε τη ζωή τους και τραυμάτισε επίσης δύο ακόμα φωτοειδησεογράφους, τον Βρετανό Γκάι Μάρτιν από το πρακτορείο «Panos» και τον Αμερικανό Μάικλ Κρίστοφερ Μπράουν, από το «Corbis». Κατά τραγική ειρωνεία λίγη ώρα πριν χάσει τη χωή του ο Χεδέρινγκτον, μηνούσε μέσω Twitter «πυκνά πυρά βαρέων όπλων και ούτε ίχνος του ΝΑΤΟ».

Επιδιώκοντας να αποσοβήσει τη διεθνή κατακραυγή και να αποσείσει κατηγορίες στοχοποίησης των «εκτός ελέγχου» δημοσιογράφων που κατάφεραν να μπουν και να μεταδώσουν από τη Μισράτα, τουλάχιστον ενώπιον των «προσκεκλημένων» του καθεστώτος και ευρισκομένων υπό αυστηρό επαγγελματικό περιορισμό δημοσιογράφων στην Τρίπολη, εξέφραζε χθες «τη λύπη του» ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ: «Ανθρωποι -είπε- σκοτώνονται, από την πλευρά μας, από την πλευρά τους, άνθρωποι βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά».

Παράλληλα, η κρατική λιβυκή τηλεόραση μετέδιδε ανακοίνωση για επτά νεκρούς και 18 τραυματίες από προχθεσινό βομβαρδισμό των «αποικιοκρατών σταυροφόρων επιδρομέων» του ΝΑΤΟ στο προάστιο Χαλάτ αλ Φαριάν της Τρίπολης. Δεν επιβεβαιώθηκε από τη συμμαχία ή άλλη ανεξάρτητη πηγή.

Νίκη στα σύνορα με Τυνησία

Χθες το πρωί, οι μαχητές των εξεγερμένων, έπειτα από τριήμερο σφοδρών μαχών στην περιοχή κοντά στη Ναλούτ (περιοχές των Βερβέρων της βορειοδυτικής Λιβύης),πήραν τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος Ουάζαν με την Τυνησία. Λίγο μετά, σύμφωνα με το τυνησιακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΡ, παραδόθηκαν στο στρατό της Τυνησίας διαφεύγοντας στη μεθοριακή τυνησιακή πόλη Ντεχίμπα, παραδόθηκαν 13 Λίβυοι αξιωματικοί και στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού.

Στην Ουάσιγκτον, συναντώμενοι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, συμφώνησαν να εντείνουν τις οικονομικές και διπλωματικές πιέσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα εξακολουθεί μεν να αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά υποστηρίζει την πρωτοβουλία Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου