Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Οι αντάρτες και οι 40 σύµβουλοι

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ
ΤΑ ΝΕΑ

Με στρατιωτικούς συµβούλους θα συνδράµουν Γαλλία και Ιταλία, κατά το βρετανικό παράδειγµα,την προσπάθεια των ανταρτών να ανατρέψουν το καθεστώς Καντάφι. Οι Ηνωµένες Πολιτείες πάντως απέκλεισαν κατηγορηµατικά το ενδεχόµενο να αποστείλουν στρατιωτικούς συµβούλους στη Λιβύη, ενώ αµερικανοί αξιωµατούχοι δεν βλέπουν γρήγορο τέλος στον πόλεµο. Σύµφωνα µε αυτούς, η αποστολή στρατιωτικών συµβούλων, οι οποίοι είναι περίπου σαράντα και δεν θα παράσχουν σε καµία περίπτωση στρατιωτικήεκπαίδευση, µαρτυρά ότι µόνο ένας συνδυασµός στρατιωτικής πίεσης από αέρος, οικονοµικής πίεσης στο καθεστώς και καλύτερης οργάνωσης των αντικαθεστωτικών δυνάµεων θα πείσει τον Μουαµάρ Καντάφι ότι δεν έχει άλλη επιλογή πέρα από την παράδοση.

«ΚΑΠΟΙΕΣ χώρες πιστεύουν ότι η επιχείρηση στη Λιβύη µπορείνα τελειώσει γρήγορα», δηλώνει στους «Νιου Γιορκ Τάιµς» διπλωµάτης του ΝΑΤΟ. «Αλλά δεν υπάρχει στρατιωτικός διοικητής που να πιστεύει ότι µπορεί να γίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. Οπως επισηµαίνει η αµερικανική εφηµερίδα, η αποστολή συµβούλων στη Λιβύη είναι η τελευταία από µια σειρά ενδείξεων ότι η ΝΑΤΟΪΚΉ εκστρατεία αντιµετωπίζει πολλές δυσκολίες. Οι τακτικές που χρησιµοποιεί ο Καντάφι, στις οποίεςπεριλαµβάνονται η χρήση αµάχων ως ανθρώπινη ασπίδα και η επιστράτευση πολιτικών οχηµάτων, δυσχεραίνει τον εντοπισµό στόχων. Οι εξελίξεις στη Μισράτα επιβεβαιώνουν αυτές τις εκτιµήσεις. Οι καθεστωτικές δυνάµεις σφυροκοπούν ανελέητα την πόλη και οι αντάρτες ζητούν απελπισµένα από τηδιεθνή συµµαχία την ανάπτυξη των χερσαίων δυνάµεων. Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συµβουλίου (CNT), Μουστάφα Αµπντελτζαλίλ, έκανε έκκληση από το Παρίσι για «εντατικοποίηση» των ΝΑΤΟΪΚΏΝ επιθέσεων ειδικά στη Μισράτα, όπου «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», όπως είπε. Η Νάβι Πιλάι, Υπατη Αρµοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, έκανε λόγο για «διεθνή εγκλήµατα» στην πόλη καταδικάζοντας τη χρήση βοµβών διασποράς απότις δυνάµεις του Καντάφι.

ΣΤΗ ΜΙΣΡΑΤΑ παρατηρούνται πλέον σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιµα και φάρµακα. Ο Νούρι Αµπντάλα Αµπντουλάτι, ένας από τους επικεφαλής των αντικαθεστωτικών στην πόλη, ζήτησε να σταλούν, µε βάση τις «ανθρωπιστικές αρχές», γάλλοι και βρετανοί στρατιώτες. «Πρόκειται για µια κατάσταση ζωής και θανάτου», τόνισε χαρακτηριστικά.Η Γαλλία ωστόσο απέκλεισε διά στόµατος του υπουργού της τωνΕξωτερικών Αλέν Ζιπέ οποιαδήποτε πιθανότητα χερσαίας επέµβασης στη Λιβύη. Μια ηµέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί είχε ξεκαθαρίσει ότι ο ρόλος των γάλλων αξιωµατικών στη Λιβύη είναι καθαρά συµβουλευτικός. Ο Αµπντουλάτι εξηγούσε την ίδια ώρασε συνέντευξή του στο τηλεοπτικόδίκτυο France 24 ότι οι αντάρτες περιµένουν «ουσιαστικά στρατιωτικά χτυπήµατα από τη συµµαχία».

Σε αυτό το σηµείο η διεθνής συµµαχία παραµένει ουσιαστικά διχασµένη. «Ο διχασµός αυτόςβλάπτει τη στρατηγική της συµµαχίας όσο και οι νέες τακτικές του συνταγµατάρχη Καντάφι», εξηγεί στην αµερικανική εφηµερίδα ο στρατιωτικός αναλυτής Ρόµπιν Νίµπλετ. «Θα έπρεπε να σταλεί στον Καντάφι ένα µήνυµα συλλογικής θέλησης ότι έχει απέναντί του µια αποφασιστική και ενωµένη αντιπολίτευση», προσθέτει ο ίδιος. «Αντ’ αυτού, ο συνταγµατάρχης βλέπει ένα υπό ευρωπαϊκή καθοδήγηση ΝΑΤΟ χωρίς καµία συνέπεια. Εποµένως δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα χάσµα ανάµεσα στα µέσα και τον σκοπό. Βλέπει το ρήγµα ανάµεσα στα µέλη τηςσυµµαχίας και καταλαβαίνει ότι µπορεί να αποτελέσει µέρος της πολιτικής λύσης», καταλήγει. Χθες,ο αµερικανός πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση Ιταλών και Γάλλων να στείλουν στρατιωτικούς συµβούλους τονίζοντας ότι αυτό θα βοηθήσει την αντιπολίτευση στη Λιβύη. Ωστόσο, η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απέκλεισε οποιαδήποτε αµερικανική συµµετοχή στην οµάδα των συµβούλων.

Ανατροπή του προέδρου της Συρίας μπασάρ αλ Ασαντ προβλέπει ο επί είκοσι χρόνια αντιπρόεδρος τηςχώρας Αµπντέλ Χαλίµ Καντάµ,ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του το 2005 κι έκτοτε ζει στο παρίσι. ο Καντάµ εκτιµά ότι ο στρατός θα σταµατήσει κάποιαστιγµή να στηρίζει τον σύριο πρόεδρο, ενώ κατηγορεί τις δυνάµεις ασφαλείας του καθεστώτος για διάπραξη εγκληµάτων. «Το βάθος του χάσµατοςανάµεσα στο καθεστώς και την πλειονότητα του λαού θα οδηγήσει στην κατάρρευση ενός καθεστώτος που αγωνίζεται απελπισµένα να επιβιώσει».

Στον χορό των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων προστέθηκε από χθες η πόλη της Χασάκα όπου δεκάδες άνθρωποισυµµετείχαν σε συγκέντρωση µπροστά από το πανεπιστήµιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου