Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

«Δικές μας οι νύχτες στην Τρίπολη»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΡΙΠΟΛΗ. Για έναν ξένο δημοσιογράφο που τελεί υπό αυστηρή επιτήρηση στο ξενοδοχείο RIXOS, το να συναντήσει έναν αντικαθεστωτικό που έχει βγει στην παρανομία δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δικαιολογεί το ρίσκο, αποκαλύπτοντας ότι κάτω από την επιφανειακή ηρεμία, που διακόπτεται μόνο από τους σποραδικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, η Τρίπολη είναι ένα καζάνι που βράζει – όπως άλλωστε μαρτυρούν οι τοίχοι της Τασούρα και άλλων συνοικιών, προπύργιων της αντιπολίτευσης, γεμάτοι γκράφιτι εναντίον του Καντάφι, που έχουν ασβεστωθεί βιαστικά από τους πολιτοφύλακες.

Η συνάντηση που περιγράφουμε, παραλείποντας για ευνόητους λόγους τον τρόπο που οργανώθηκε και τους ανθρώπους που συμμετείχαν, είναι απολύτως αυθεντική και πολύ πρόσφατη. Ο αντικαθεστωτικός, που συνάντησε έπειτα από πολλές περιπέτειες τον εν λόγω δημοσιογράφο σε κρησφύγετο της αντιπολίτευσης, μιλούσε ψυχρά, ρεαλιστικά, για την πορεία και τις προοπτικές του δημοκρατικού κινήματος: «Χάσαμε τον πρώτο γύρο, τη φάση των ειρηνικών διαδηλώσεων, καθώς αντιμετωπίσαμε τις σφαίρες, τις εκτελέσεις και τις απαγωγές των καθεστωτικών. Προσπαθήσαμε να αναθερμάνουμε τις διαδηλώσεις, ιδίως τις Παρασκευές, αλλά αποδείχθηκε πολύ δύσκολο, ιδίως από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί των Γάλλων, των Αγγλων και των Αμερικανών. Αναγκαστικά, αλλάξαμε τακτική και περάσαμε στον ένοπλο αγώνα, με μορφές ανταρτοπολέμου», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «δεν μας λείπουν ούτε τα χρήματα ούτε τα όπλα», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες και ενδείξεις που και εμείς είχαμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο αντικαθεστωτικός είπε στον συνομιλητή του ότι «εννέα γειτονιές της Τρίπολης είναι τα ακλόνητα οχυρά μας, όπου οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο τους κεντρικούς δρόμους, οχυρωμένες πίσω από σακιά με άμμο. Οι μέρες είναι δικές τους, αλλά οι νύχτες δικές μας. Κάθε βράδυ, εκτελούμε πολιτοφύλακες, αστυνομικούς ή στρατιώτες. Τελευταία, το καθεστώς αντικαθιστά τους πολιτοφύλακες με στρατιώτες που έχουν επαρκή εκπαίδευση, γιατί δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. Σε μια επίθεση με εκρηκτικά που μας είχαν προμηθεύσει ψαράδες, σκοτώσαμε 13 πολιτοφύλακες». Διέψευσε, πάντως, πληροφορίες ότι οι αντάρτες ετοιμάζουν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Αναφορικά με τον κοινωνικό συσχετισμό δυνάμεων, η εκτίμηση του ίδιου ανθρώπου ήταν η εξής: «Αυτή την ώρα, η μισή Τρίπολη είναι μαχητικά εναντίον του Καντάφι και η άλλη μισή θα πάει όπου δει ότι βρίσκεται η πραγματική δύναμη. Ο Καντάφι φοβάται ότι θα τον σκοτώσουμε ή εμείς ή οι Γάλλοι, οι Αγγλοι κι οι Αμερικανοί. Εχουμε ανθρώπους δικούς μας που υψώνουν πράσινα σημαιάκια και στο Μπαμπ αλ Αζίζια και στην Πράσινη Πλατεία (σ.σ.: όπου μαζεύονται το βράδυ οι υποστηρικτές του Καντάφι). Κάποια στιγμή, η Τρίπολη θα εκραγεί και θα γίνει καινούργια εξέγερση, πολύ μεγαλύτερη από τις τμηματικές εξεγέρσεις του πρώτου γύρου. Θα χυθεί πολύ αίμα, γιατί υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις που θα παλέψουν μαζί με τον Καντάφι μέχρι τέλους, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Νεκροί φωτογράφοι

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός φωτογράφος Κρις Χόνδρος και ο Βρετανός φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής Τιμ Χέδριγκτον έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στη Μισράτα από πυρά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Οι δύο έμπειροι φωτογράφοι είχαν φθάσει στη Μισράτα το πρωί της Τετάρτης με πλοίο από τη Βεγγάζη. Αλλοι δύο φωτογράφοι στην ομάδα τους τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται στη Μισράτα, ενώ η κατάστασή τους δεν επιτρέπει τη μεταφορά με πλοίο. «Στην πολιορκημένη Μισράτα οι δυνάμεις (του Καντάφι) ρίχνουν πυρά αδιακρίτως. Το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται πουθενά», ήταν το τελευταίο μήνυμα του Χέδριγκτον στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου