Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Οι ταραχές χτύπησαν καµπανάκι στο Πεκίνο

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο ζήτησε χθες να ενισχυθεί ο έλεγχος επί της κοινωνίας, στη διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπή του Κινεζικού Κοµµουνιστικού Κόµµατος που πραγµατοποιήθηκε µετά τις µεγάλες διαδηλώσεις στην Εσωτερική Μογγολία και µια τριπλή βοµβιστική επίθεση την περασµένη εβδοµάδα από έναν απελπισµένο άνεργο.

«Η Κίνα βρίσκεται σε µια κεφαλαιώδη και στρατηγική στιγµή της ανάπτυξής της, σε µια φάση υπερτονισµένων κοινωνικών αντιφάσεων που καθιστά τη διαχείριση της κοινωνίας έναν ακόµη πιο δύσκολο και περίπλοκο στόχο», αναφέρεται στη δήλωση του Πολιτικού Γραφείου. Ο Χου ζήτησε «να ενισχυθεί η επίβλεψη του µεταναστευτικού πληθυσµού», καθώς και αυτή των «µη κρατικών οικονοµικών οντοτήτων», να «ενισχυθεί η οικοδόµηση του µηχανισµού δηµόσιας ασφάλειας» και να «ολοκληρωθεί η επίβλεψη των υπηρεσιών ενηµέρωσης του Ιντερνετ».

Την περασµένη εβδοµάδα, ένα άνεργος που θεωρούσε πως ήταν θύµα αδικίας εκ µέρους των Αρχών, πραγµατοποίησε τριπλή βοµβιστική επίθεση στην επαρχία Τζιανγκσί (Ανατολική Κίνα). Ολο και περισσότεροι Κινέζοι καταφεύγουν στην αυτοδικία, καθώς αισθάνονται ότι δεν µπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώµατά τους ενώπιον των δικαστηρίων. ∆ύο εβδοµάδες νωρίτερα, ένας απολυµένος τραπεζικός στην επαρχία Κανσού είχε πραγµατοποιήσει επίθεση µε εµπρηστικές βόµβες. Εξάλλου, στην Εσωτερική Μογγολία, το κινεζικό καθεστώς αντιµετωπίζει από την περασµένη εβδοµάδα τις µεγαλύτερες εδώ και 20 χρόνια διαδηλώσεις της µογγολικής µειονότητας που αµφισβητεί στα εδάφη της την κυριαρχία των Χαν, που είναι η µεγαλύτερη εθνότητα της Κίνας. Χθες η αστυνοµία ενίσχυσε τις δυνάµεις της στη Χου-Χα-Χοτ, την πρωτεύουσα της Εσωτερικής Μογγολίας, έπειτα από διαδηλώσεις που διήρκεσαν σχεδόν µια εβδοµάδα. Οι Αρχές ανακοίνωσαν επίσης πως θα βελτιώσουν τους κανονισµούς ασφαλείας στις δραστηριότητες των ορυχείων έπειτα από ένα δυστύχηµα που προκάλεσε την αναταραχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου