Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Νέα πανευρωπαϊκή κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων» την Κυριακή

http://www.tanea.gr

Τα μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» σε όλη την Ευρώπη απευθύνουν κάλεσμα για νέα πανευρωπαϊκή κινητοποίηση το απόγευμα της Κυριακής, 5 Ιουνίου. Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας οργανώνονται και πάλι στις κεντρικές πλατείες μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Στην πρώτη «Ευρωπαϊκή Επανάσταση», όπως έχει ονομαστεί η κινητοποίηση, στο κέντρο της Αθήνας ξεχύθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και κατά κοινή ομολογία ήταν μία πρωτοφανής σε όγκο συγκέντρωση.

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν, όμως και χθες στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30.000 συγκεντρωμένους συνολικά, ενώ αρκετοί διαδηλωτές ανέφεραν πως ο αριθμός ξεπέρασε τις 50.000.
Περίπου 7.000 άνθρωποι βρέθηκαν στα Προπύλαια, όπου η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε διοργανώσει, με αφορμή το κίνημα των «Αγανακτισμένων», ανοικτή συγκέντρωση με ομιλητές τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Μετά την εκδήλωση, το πλήθος των διαδηλωτών κινήθηκαν προς τη Βουλή, για να ενωθούν γύρω με τους «Αγανακτισμένους» της πλατείας Συντάγματος.

Στην ομιλία του, ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τους Έλληνες να «αντιδράσουν ενωμένοι στις επαίσχυντες συμφωνίες του μνημονίου που παραχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συναίνεση που σημαίνει τυφλή υπακοή στην Τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει». Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για εξαρτημένο πολιτικό σύστημα που καταρρέει και για «μεγάλη εθνική τραγωδία».

Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Θ.Πελεγρίνης ανέφερε στους συγκεντρωμένους πως «εάν πιστέψουμε τα λόγια του ποιητή πως 'σκλάβος είναι εκείνος που περιμένει να τον απελευθερώσουν', η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ανελευθερίας».

Μικροένταση σημειώθηκε όταν περίπου 200-300 διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο της Βουλής επί της Βασ.Σοφίας, φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας του πολιτικού κόσμου.

Οι βουλευτές που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο κτήριο του Κοινοβουλίου φυγαδεύτηκαν μέσω του Εθνικού Κήπου, συνοδεία αστυνομικών και πυροσβεστών. Με τον ίδιο τρόπο διέφυγαν και υπάλληλοι της Βουλής.

Εκδήλωση συμπαράστασης στην Κύπρο
Εκδήλωση αλληλεγγύης στα αιτήματα των «Αγανακτισμένων» πολιτών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οργανώθηκε την Τρίτη, μέσω του Διαδικτύου, στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και είχαν αναρτήσει πανό με συνθήματα που έγραφαν «Ελλάδα-Κύπρος, ένας λαός, αγώνας κοινός», «Κατοχή, το δικό μας μνημόνιο» και «Ακομμάτιστοι αγανακτισμένοι πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου