Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Αγριο µπλόκο τη νύχτα στη Βουλή

http://www.tanea.gr

Στις 10.30 έξω από το Κοινοβούλιο στήθηκε αστυνοµική επιχείρηση για να αποµακρυνθούν οι διαδηλωτές από τις εισόδους της Βουλής και στη συνέχεια για να εξασφαλισθεί η ασφαλής αποχώρηση των βουλευτών.


Ανδρες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν στη Β. Σοφίας παράλληλα στον Εθνικό Κήπο δηµιουργώντας µια λωρίδα «ασφαλούς διέλευσης» προκειµένου να συγκρατήσουν τους «αγανακτισµένους» διαδηλωτές που επιτέθηκαν φραστικά εναντίον των βουλευτών
Ράγισε η εικόνα του ειρηνικού κινήµατος, που επί έξι µέρες είχαν καταφέρει να διατηρήσουν οι «Αγανακτισµένοι» στην Πλατεία Συντάγµατος. Οµάδες διαδηλωτών απέκλεισαν χθες περίπου στις 10.30 το βράδυ τις εισόδους της Βουλής και εγκλώβισαν τους βουλευτές στο κτίριο.

Χρειάστηκε να στηθεί αστυνοµική επιχείρηση προκειµένου να αποχωρήσουν µε ασφάλεια τα µέλη του Κοινοβουλίου. Μια οµάδα οκτώ βουλευτών µάλιστα, που ήταν οιπρώτοι οι οποίοι βρέθηκαν αντιµέτωποι µε τους διαδηλωτές, αναγκάστηκαν να φύγουν από τον Εθνικό Κήπο και µε τη συνοδεία πυροσβεστών που κρατούσαν φακούς.

Μέσα σε λίγη ώρα στήθηκε αστυνοµική επιχείρηση αρχικά για να αποµακρυνθούν οι διαδηλωτές από τις εισόδους της Βουλής και στη συνέχεια για να εξασφαλιστεί η ασφαλής αποχώρηση των βουλευτών. Εννέα κλούβες των ΜΑΤπαρατάχθηκαν στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, παράλληλα στον Εθνικό Κήπο, δηµιουργώντας µια λωρίδα «ασφαλούς διέλευσης».

Οι συγκεντρωµένοι φώναζαν υβριστικά συνθήµατα εναντίον των πολιτικών, ενώ επί ώρα επικρατούσε ένταση και φόβος για την εκδήλωση επεισοδίων. Μάλιστα, ένα αστυνοµικό λεωφορείο εγκλωβίστηκε από τους διαδηλωτές την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά διµοιρίες έσπευσαν να αποµακρύνουντο πλήθος που εξακολουθούσε να γιουχάρει.

Τα συνθήµατα είχαν βασικό στόχο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, ωστόσο σκηνές αγριότητας εκτυλίχθηκαν κατά την αποχώρηση των βουλευτικώναυτοκινήτων µε ορισµένους διαδηλωτέςνα χτυπούν µε τα χέρια τα αυτοκίνητα και να βρίζουν.

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Νωρίτερα, πάντως, συνεπείς στο ραντεβού τους είχαν αποδειχθεί για έβδοµη µέρα χθες οι «Αγανακτισµένοι», οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγµατος, στον Λευκό Πύργο και σε άλλες κεντρικές πλατείες ελληνικών πόλεων διαµαρτυρόµενοι κατά των µέτρων λιτότητας και της ανεργίας. Με πανό στα οποία αναγράφονταν «Αν ήµασταν τραπεζίτες θα µας είχατε σώσει» και «Οχι στην παγκόσµια διακυβέρνηση», υπό τους ήχους ριζίτικων τραγουδιών, χιλιάδες συγκεντρωµένοι στο Σύνταγµα συνέχισαν και χθες να φωνάζουν ότι «η φτώχεια είναι η χειρότερη βία», ενώ κατά διαστήµατα ακουγόταν «κλέφτες, κλέφτες».

Ώς το νυκτερινό «µπλόκο» στη Βουλή, η χθεσινή εικόνα της Πλατείας Συντάγµατος δεν διέφερε πολύ από την αντίστοιχη των προηγούµενων ηµερών. Γονείς µε τα παιδιάτους, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές και µαθητές έδωσαν δυνατό «παρών» για µία ακόµα µέρα. Οι πρώτοι «Αγανακτισµένοι» άρχισαν να καταφθάνουν στις 6 το απόγευµα και όσο περνούσε η ώρα ο αριθµός τους µεγάλωνε. Στην Πλατεία Συντάγµατος κυριάρχησαν τα πηγαδάκια και οι συζητήσεις για την οικονοµία. Μάλιστα οι πολίτες που τις τελευταίες µέρες έχουν εγκατασταθεί µε τις σκηνές τους στην πλατεία, έχοντας προχωρήσει σε δικό τους σύστηµα αυτοοργάνωσης, συγκρότησαν οµάδες σίτισης, καθαριότητας, εστίασης, νοµικής υποστήριξης και ιατρείο.


Βουλευτές έφυγαν από τον Εθνικό Κήπο µε τη συνοδεία πυροσβεστών που κρατούσαν φακούς
Αποδοκιµασίες και συνθήµατα
Οι συγκεντρωµένοι φώναζαν υβριστικά συνθήµατα εναντίον των πολιτικών, ενώ επί ώρα επικρατούσε φόβος για την εκδήλωση επεισοδίων

Το «κίνηµα της πλατείας» πήγε και στα Προπύλαια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ χτες θύµισαν Σύνταγµα. Ιδιες ιαχές, χιλιάδες άνθρωποι, παρόµοια συνθήµατα κατά του ∆ΝΤ και των πολιτικών. Βρέθηκαν εκεί, έπειτα από το κάλεσµα της Πρυτανείας Αθηνών, για να ακούσουν τις πρώτες δηµόσιες οµιλίες, από ακαδηµαϊκούς και τον Μίκη Θεοδωράκη που αγκάλιασαν και εξήραν το «κίνηµα της πλατείας».

«Η χώραµας βρίσκεται σε καθεστώς ανελευθερίας», είπε οπρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης,αναφερόµενος στο Μνηµόνιο και τα πολιτικά κόµµατα. Μια φράση που συνόψισε τις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων οµιλητών, µε τις λέξεις «κατοχή» και «προδοσία» να επαναλαµβάνονται συχνά και να ξεσηκώνουν το πλήθος.

«Χαιρετίζουµε το πρώτο ελπιδοφόρο σκίρτηµα της ελληνικής ανεξάρτητης νεολαίας. Το κίνηµα των “Αγανακτισµένων”», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης. Επειτα έριξε την ευθύνη για την οικονοµική κατάσταση της χώρας «στους πολιτικούς και την ξένη εξάρτηση από τους δυτικούς συµµάχους». Και πρότεινε την αναζήτηση δανείων από άλλες χώρες, όπως τη Ρωσία και την Κίνα «µε λογικό επιτόκιο, καθώς και την επίτευξη συµφωνιών για τη δηµιουργία κοινοπραξιών µε στόχο την εκµετάλλευση του εθνικού µας πλούτου».

Ο κόσµος που είχε συγκεντρωθεί για τις οµιλίες δεν χώρεσε στα Προπύλαια. Το πλήθος απλώθηκε στην Πανεπιστηµίου, στον πεζόδροµο της Κοραή και έφτασε µέχρι τη Σταδίου. Κάποιοι ανέµιζαν ελληνικές σηµαίες πάνω στις οποίες είχαν γράψει «∆εν πωλείται». Αποδοκίµαζαν όποτε κάποιος οµιλητής αναφερόταν σε πολιτικούς και τραγούδησαν µαζί µε τον Μ. Θεοδωράκη µια στροφή από το «Ενα το χελιδόνι».

Οταν τελείωσαν οιοµιλίες, οι συγκεντρωµένοι βάδισαν προς το Σύνταγµα, φωνάζοντας τα συνθήµατα που κυριάρχησαν στην πλατεία την τελευταία εβδοµάδα όπως «Πάρτε το Μνηµόνιο και φύγετεαπό ‘δώ» και «Κλέφτες». Κάποιοι έσκιζαν τις αφίσες που είχαν αναρτήσει σε κολόνες ΓΣΕΕ και Α∆Ε∆Υ αναγγέλλοντας την επόµενη απεργιακήτους κινητοποίηση. Σε κάθεξήλωµα οι άνθρωποι της πορείας ξεσπούσαν σε χειροκροτήµατα.

Στις εννιά το βράδυ Προπύλαια και Σύνταγµα είχαν γίνει ένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου