Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Αμφίβολη η αθλητική «κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων

http://portal.kathimerini.gr

«Φούσκα» αποτελεί για τη διεύρυνση της συμμετοχής ανθρώπων στον αθλητισμό η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με έρευνα που βασίστηκε στους αγώνες του 2004.




Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 ενδεχομένως να αποτύχουν στο να προσελκύσουν περισσότερους Βρετανούς στον αθλητισμό, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Κεντ. Η έρευνα αφορούσε την «κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας όπου ο αντίκτυπος σττην εμπλοκή με τον αθλητισμό, ήταν μάλλον προσωρινός.

Ο καθηγητής Σάκης Παππούς, στο Κέντρο των Αθλητικών Σπουδών, είπε ότι σημειώθηκε μια βραχυχρόνια άνοδος της τάξης του 6% στην αθλητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, μεταξύ του 2003 και του 2004. Πέντε χρόνια μετά τους αγώνες, ο αριθμός των ανθρώπων που ασκούνταν με συνεχείς ρυθμούς σημείωσε πτώση 13%. «Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ότι η βραχυχρόνια αύξηση σε όσους γυμνάζονταν σε σταθερή βάση, ήταν αποτέλεσμα των αγώνων, όπως, ενδεχομένως να ήταν η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Εθνική Ελλάδος, την ίδια χρονιά», δήλωσε ο κ. Παππούς.

«Αυτό που αποδεικνύεται από τα στατιστικά είναι μάλλον ότι τότε δημιουργήθηκε ένα προσωρινό αποτέλεσμα στη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων σε αθλητικές δραστηριότητες, παρά ένας διαρκής αντίκτυπος σε μια γενιά ανθρώπων που της αρέσουν τα αθλήματα», καταλήγει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μόνο αν μια ευρύτερη στρατηγική προς έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής εφαρμοστεί, τότε ο ενθουσιασμός για τον αθλητισμό θα διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα συμμετοχής. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει είναι πιθανή η μείωση της συμμετοχής και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά της προ-Ολυμπιακής περιόδου.

Από την άλλη μεριά, ο επικεφαλής των Βρετανικών Ολυμπιακών Αγώνων Hugh Robertson δηλώνει ότι η αντιμετώπιση των φτωχών αθλητικών εγκαταστάσεων στη χώρα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί μια καμπάνια που προσφέρει σε εφήβους και νέους έξι εβδομάδες ενασχόλησης με άθλημα της επιλογής τους. «Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν οι Βρετανοί διοργανωτές επιτύχουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους με το να μετατρέψουν την χώρα σε ένα δραστήριο έθνος ή τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια όπως το ‘πυροτέχνημα’ της Αθήνας», σχολίασε ο κ. Παππούς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου