Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Υεμένη: Έσπασε η εκεχειρία, πιθανός ο εμφύλιος

http://www.enet.gr

Περισσότεροι από 50 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ταΐζ. Από πυρά της αστυνομίας σκοτώθηκαν σήμερα τουλάχιστον πέντε πολίτες Η χώρα βρίσκεται πλέον πιο κοντά στον εμφύλιο πόλεμο, έπειτα και από τον τερματισμό της εκεχειρίας μεταξύ των αρχών ασφαλείας που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και των υποστηρικτών του αρχηγού της ισχυρής φυλής Χάσεντ, Σάντεκ αλ Άχμαρ.




Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έχουν ξεκινήσει σφοδρές μάχες στην πρωτεύουσα της χώρας μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των οπαδών του Αλ Άχμαρ.

Ο στρατός της Υεμένης επιτέθηκε στο σπίτι του Αλ Άχμαρ, με αποτέλεσμα οι οπαδοί του να προβούν στην κατάληψη αρκετών κυβερνητικών κτιρίων. Αναφορές κάνουν λόγο ακόμα και για εκρήξεις όλμων μέσα στην πόλη. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους τραυματίες.

Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα αντάλλαξαν πυρά και χθες το βράδυ, τερματίζοντας έτσι την εκεχειρία, την οποία ανακοίνωσαν το Σάββατο. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τον τερματισμό της διήμερης εκεχειρίας, η οποία επήλθε μετά τον θάνατο 115 ανθρώπων σε συρράξεις στη Σαναά.

Οι διεθνείς δυνάμεις πιέζουν καιρό τώρα τον πρόεδρο Σάλεχ να υπογράψει μία συμφωνία βασισμένη στη μεσολάβηση των χωρών του Κόλπου, προκειμένου να παραδώσει ομαλά την εξουσία ώστε να αποφευχθεί το διογκούμενο χάος στην Υεμένη, η οποία γειτονεύει με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου του κόσμου, την Σαουδική Αραβία.

Κυβερνητικά στρατεύματα και τοπικές αρχές επιχειρούν να διώξουν τους ισλαμιστές μαχητές και την Αλ Κάιντα από την παραλιακή πόλη του Ζίνζιμπαρ στα νότια της χώρας, μετά την κατάληψή της το Σαββατοκύριακο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Σάμπα ανακοίνωσε σήμερα πως 21 στρατιώτες της Υεμένης σκοτώθηκαν χθες στις συγκρούσεις, την ώρα που η αεροπορία βομβάρδιζε την πόλη των 20.000 κατοίκων κοντά στα στενά του Άντεν.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, αμφότερες στόχοι επιθέσεων της Αλ Κάιντα που εφορμά από τις βάσεις της στην Υεμένη, ανησυχούν για το χάος που ενισχύει τους αντάρτες.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Σάλεχ πως επίτηδες άφησε την Ζίνζιμπαρ - η οποία είναι δίπλα στο ναυτικό δρόμο απ' όπου περνάνε 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως - να πέσει στα χέρια της Αλ Κάιντα, προκειμένου να αποδείξει πόσο χαοτική θα είναι η Υεμένη χωρίς την ηγεσία του. Η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από φυλετικούς ηγέτες, ισλαμιστές και αριστερούς, δήλωσε πως θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερη στον περιορισμό της απειλής που συνιστά η Αλ Κάιντα.

Σημειώνεται πως στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που διεξάγονται συγκρούσεις με στόχο την εκδίωξη του επί 33 χρόνια προέδρου Σάλεχ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 320 άτομα στην Υεμένη.

Υπό την προεδρία του Σάλεχ, η Υεμένη έφθασε στο χείλος της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης με το 40% του πληθυσμού να ζει με λιγότερο από 2 δολ. ημερησίως και το 1/3 του πληθυσμού να αντιμετωπίζει χρόνια πείνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου