Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Αυτοµολούν και οι στρατηγοί

http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Ο στρατηγός Ουν Αλί  Ουν είναι ένας από τους  ανώτατους αξιωµατικούς  που εγκατέλειψαν τον  στρατό του Καντάφι
Οκτώ λίβυοι στρατιωτικοί – πέντε στρατηγοί, δύο συνταγµατάρχες και ένας ταγµατάρχης – εµφανίστηκαν χθες στη Ρώµη, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση, δηλώνοντας πως είναι µέρος µιας οµάδας έως και 120 αξιωµατικών και στρατιωτών που εγκατέλειψαν τον Καντάφι και τη Λιβύη τιςτελευταίες ηµέρες µη αντέχοντας άλλο τις κυβερνητικές τακτικές, τους φόνους αµάχων και τις βιαιότητες εναντίον γυναικών.


«Η τροµοκρατική διακυβέρνηση του Μουαµάρ Καντάφι οδεύει προς το τέλος της. Ακόµα και οι στενότεροι συνεργάτες του τον εγκαταλείπουν, αλλάζουν στρατόπεδο ή φεύγουν από τη χώρα», είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσµουσεν. Στην Τρίπολη αφίχθη χθες, γι’ αυτό που πολλοί περιγράφουν ως «ύστατη προσπάθεια για διπλωµατική λύση» πριν αρχίσουν να επιχειρούν κατά των δυνάµεων του Καντάφι τα βρετανικά ελικόπτερα Απάτσι και τα γαλλικά ελικόπτερα Τάιγκερ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικοµπ Ζούµα. Επισήµως, η επίσκεψή του έχει σκοπό την αναβίωση του ειρηνευτικού σχεδίου που είχε παρουσιάσει η Αφρικανική Ενωση τον Απρίλιο – άµεση κατάπαυση του πυρός, ανθρωπιστικές δίοδοι, σταδιακή µετάβαση στη δηµοκρατία. Ανεπίσηµα, ο Ζούµα αναµενόταν να προσφέρει µια «στρατηγική εξόδου» στον Καντάφι, ο οποίος πλέον καλείται και από τη Ρωσία να αποχωρήσει. Στο αεροδρόµιο της Τρίπολης υποδέχθηκαν τον Ζούµα ο λίβυος πρωθυπουργός, µια µπάντα και παιδάκια που τραγουδούσαν στα αγγλικά: «Θέλουµε τον Καντάφι!», ο οποίος δεν εµφανίστηκε – η τελευταία δηµόσια εµφάνισή του έγινε στις 11 Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια του Ζούµα έδειχνε καταδικασµένη. Ο Καντάφι, επισηµαίνει η «Guardian», έχει πει σε δικούς του πως αν εγκατέλειπε την εξουσία θα πρόδιδε τη µνήµη του γιου του Σαΐφ αλ - Αράµπ. Το κύµα λιποταξιών στο στρατόπεδό του εντούτοις µοιάζει να διογκώνεται – σύµφωνα µε τους αξιωµατούχους που λιποτάκτησαν στη Ρώµη, «µόνο καµιά δεκαριά στρατηγοί» του είναι ακόµα αφοσιωµένοι – και η διεθνής συµµαχία ήδη έχει προαναγγείλει κλιµάκωση των επιχειρήσεων εναντίον του. Ο αµερικανός ναύαρχος Σάµιουελ Λόκλιαρ, διοικητής του κέντρου επιχειρήσεων στη Νάπολη, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόµενο να αναπτυχθεί µια «µικρή χερσαία δύναµη» στη Λιβύη, αλλά µόνο για να βοηθήσει τους αντάρτες εφόσον καταρρεύσει το καθεστώς.


Ο Τζ. Ζούµα µετέφερε στον συνταγµατάρχη το τελεσίγραφο της Δύσης

Κατηγορούν τον Σαρκοζί για «εγκλήµατα εναντίον της ανθρωπότητας»

Μήνυση εις βάρος του Νικολά Σαρκοζί για «εγκλήµατα εναντίον της ανθρωπότητας» στη λιβύη σκοπεύουν – όπως ανακοίνωσαν χθες στην Τρίπολη – να καταθέσουν ο γάλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών (επί Μιτεράν) Ρολάν Ντιµά και ο διάσηµος γάλλος ποινικολόγος Ζακ Βερζές, συνήγορος στο παρελθόν, µεταξύ άλλων, του ναζιστή Κλάους Μπάρµπι και του τροµοκράτη Κάρλος.

Ντιµά και Βερζές επισκέφθηκαν την Τρίπολη κατόπιν πρόσκλησης του καθεστώτος. αµφότεροι δήλωσαν πως είδαν σε νοσοκοµείο πολλούς αµάχους θύµατα των ΝΑΤΟΪΚΏΝ βοµβαρδισµών . ο Βερζές είπε πως έκλαψε, ο Ντιµά επικαλέστηκε τη µαρτυρία γιατρού πως υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 τραυµατίες.

«πρόκειται για µια βάρβαρη επίθεση εναντίον µιας κυρίαρχης χώρας», επισήµανε ο γάλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Στόχος µου είναι να ξεµπροστιάσω αυτούς τους δολοφόνους», διακήρυξε ο Βερζές. ο Ντιµά δήλωσε επίσης πρόθυµος να υπερασπιστεί τον Μουαµάρ Καντάφι αν ο λίβυος ηγέτης συρθεί στο ∆ιεθνές ποινικό ∆ικαστήριο της Χάγης, παρότι χαρακτήρισε το σενάριο αυτό ελάχιστα πιθανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου