Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

28 άμαχοι νεκροί από βόμβες στο Αφγανιστάν και ένας Ιταλός στρατιώτης

http://www.enet.gr

Δεκαπέντε άμαχοι, ανάμεσά τους και μια 11μελής οικογένεια, σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν, μια μέρα μετά το θάνατο 13 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων από παρόμοια βόμβα. Ενας Ιταλός στρατιώτης σκοτώθηκε, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε όταν το θωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατινάχτηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.

Δεκαπέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών σε δρόμους στο νότο της χώρας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 11μελής οικογένεια που ξεκληρίστηκε, όταν αυτοσχέδια βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε δρόμο στο νότιο Αφγανιστάν εξερράγη κατά τη διέλευση του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε.


Οπως ανακοίνωσε ο Μοχάμαντ Τζαν Ρασουλιάρ, εκπρόσωπος της επαρχίας Ζαμπούλτοπικός "Και οι 11επιβάτες του οχήματος σκοτώθηκαν από την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού κατά τη διέλευση του αυτοκινήτου τους στις 7:50 το πρωί τοπική ώρα" (6:20 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος)", τη στιγμή που "Ερχονταν από το Πακιστάν και μετέβαιναν στην επαρχία Γαζνί μέσω της Ζαμπούλ". Πρόκειται για πέντε άνδρες, τέσσερις γυναίκες και δυο παιδιά, όλοι τους Αφγανοί πρόσφυγες που επέστρεφαν από το Πακιστάν

Η νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε μια ημέρα μετά το θάνατο 13 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων σε έκρηξη παρόμοιας βόμβας κατά τη διέλευση του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν στη δυτική επαρχία Νιμρόζ.

Εντωμεταξύ, από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σκοτώθηκαν ακόμη τέσσερις άμαχη στη γειτονική επαρχία Κανταχάρ. Τα θύματα ήταν δύο αγρότες πάνω σε γαϊδουράκι, που πάτησε σε νάρκη στην περιοχή Μαρόφ. Βόμβα εξερράγη όταν κόσμος έτρεξε να βοηθήσει τους αγρότες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακόμη δυο άνθρωποι.

Οι άμαχοι είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.777 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2010, ο βαρύτερος απολογισμός στα σχεδόν δέκα χρόνια πολέμου.

Εντωμεταξύ, ένας Ιταλός στρατιώτης έχασε την ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε το πρωί στην επαρχία Φαράχ, στο δυτικό Αφγανιστάν, όταν το θωρακισμένο που οδηγούσε ο πρώτος και στο οποίο επέβαινε ο δεύτερος ανατινάχθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ιταλίας, ο τραυματίας -ο οποίος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Φαράχ- βρίσκεται εκτός κινδύνου χτυπημένος στο πόδι.

Τα συλληπητήριά του εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης εξέφρασε στην οικογένεια του νεκρού στρατιώτη ο υπουργός Άμυνας Ιγκνάσιο Λα Ρούσα. "Καθήκον της Ιταλίας, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές είναι να διατηρήσει την πορεία της και να ολοκληρώσει τη δουλειά της επιστροφής στην ασφάλεια, επιτρέποντας μία δημοκρατική "μετάβαση" στο Αφγανιστάν" ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου