Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«40.000 γυναίκες και παιδιά θύματα πορνείας στην Ελλάδα κάθε χρόνο»

http://www.tanea.gr

ΟΡΕΣΤΗΣ ΓΙΩΤΑΚΟΣ Ψυχίατρος - πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης «Ομπρέλα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ

Την περασμένη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές για έναν και μόνο σκοπό: να σταματήσει η σεξουαλική εμπορία παιδιών και νέων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί: κάθε χρόνο 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα με σκοπό τη φθηνή εργασία ή τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Αλλά και στην Ελλάδα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της «Ομπρέλας» Ορέστης Γιωτάκος, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, «40.000 γυναίκες και παιδιά θύματα πορνείας στην Ελλάδα ωστόσο μόνο 100 - 200 απ’ αυτούς αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα εμπορίας».


1 Η καμπάνια της «παλάμης»…
Η παγκόσμια εκστρατεία Stop Sex Trafficking of Children and Young People είναι μία παγκόσμια συνεργασία μεταξύ της The Body Shop και του ECPAT International, που στοχεύει στην ενημέρωση και ανάληψη δράσης στον τομέα της σεξουαλικής εμπορίας παιδιών.
2 Πόσοι άνθρωποι την υποστήριξαν;
Στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν περίπου 106.000 υπογραφές, που παραδόθηκαν πρόσφατα στην ελληνική Βουλή, με βασικό αίτημα την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού σε θέματα σεξουαλικής εμπορίας παιδιών και νέων.
3 Ποιες οι μορφές κακοποίησης;
Συνηθέστερα συναντάμε την παραμέληση και τη σωματική κακοποίηση παιδιού. Η σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί τη σκοτεινή πλευρά της κακοποίησης. Είναι συχνή η συνύπαρξη δύο ή τριών μορφών κακοποίησης.
4 Η σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα;
Ερευνες της «Ομπρέλας» στον γενικό πληθυσμό έδειξαν ότι 1 στις 10 γυναίκες έχουν τουλάχιστον μία εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης στη διάρκεια της ζωής τους.
5 Παιδιά: τα εύκολα θύματα;
Τα παιδιά, ως ανήμπορα, αποτελούν εύκολο στόχο. Στην περίπτωση των ανάπηρων, παραμελημένων παιδιών ή εκείνων που διαβιούν σε ιδρύματα βρίσκουμε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης.
6 Τι δείχνουν οι αριθμοί;
Οι ακριβείς αριθμοί είναι και δυστυχώς θα παραμένουν άγνωστοι, αν και υπολογίζεται ότι περίπου 5% των ατόμων έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
7 Παιδικοί βιασμοί και οικογένεια...
Στα 9 από τα 10 παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά ο δράστης ανήκει στο στενό ή ευρύ οικογενειακό περιβάλλον.
8 Οι επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών;
Το παιδί από τη θέση του είναι δύσκολο να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει. Τα μπερδεμένα συναισθήματα θα δώσουν αργότερα τη θέση τους στη θλίψη και τα ένοχα μυστικά, ενώ κατά την εφηβεία και ενηλικίωση στην κατάθλιψη ή την κατάχρηση ουσιών.
9 Η παιδική σιωπή σύμμαχος των βιαστών;
Ο παιδόφιλος δράστης φροντίζει να δημιουργεί μια σχέση «εμπιστοσύνης» με το παιδί σε συνδυασμό με τις απειλές και την κακοποίηση. Το παιδί παραμένει συναισθηματικά μπερδεμένο για αρκετό καιρό, μέχρι να αποφασίσει να ανακοινώσει το γεγονός.
10 Ποιο είναι το προφίλ των δραστών;
Οι δράστες είναι μια ετερογενής ομάδα ατόμων με ποικίλα κίνητρα για επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά. Κοινά χαρακτηριστικά τους όμως φαίνεται να αποτελούν η παρορμητικότητα και η δυσκολία συναίσθησης των συναισθημάτων των άλλων.
11 Κερδοφόρα η βιομηχανία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης;
Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο διεθνές έγκλημα μετά την διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων. Ο αριθμός των παιδιών θυμάτων παγκοσμίως με σκοπό τη φθηνή εργασία ή τη σεξουαλική εκμετάλλευση είναι ετησίως 1,2 εκατομμύρια.
12 Η χώρα μας σταυροδρόμι trafficking;
Η Ελλάδα είναι κυρίως χώρα προορισμού και λιγότερο μεταβατική για γυναίκες και παιδιά θύματα σεξουαλικής εμπορίας, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Αλβανία και τη Ρουμανία.
13 Σαράντα χιλιάδες γυναίκες και παιδιά θύματα πορνείας στην Ελλάδα…
Στοιχεία από τη Διεθνή Αμνηστία, όμως, δείχνουν ότι από αυτά μόνο 100 με 200 γυναίκες και παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα εμπορίας.
14 Σεξουαλική κακοποίηση και στο Διαδίκτυο;
Πρόκειται για νέα μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος. Παιδιά υποχρεούνται να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις, βασανίζονται, υφίστανται κάθε μορφή σωματικής και ψυχολογικής βίας και συχνά δολοφονούνται.
15 Τηλεφωνική γραμμή της «Ομπρέλας»...
Η γραμμή (210 7236200) παρέχει ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής εμπορίας παιδιών, ενώ λειτουργεί και ως γραμμή καταγγελιών αντίστοιχων περιστατικών.
16 Υποδομές για τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης υπάρχουν στην Ελλάδα;
Στη διάρκεια του τελευταίου έτους έκλεισαν και οι τελευταίοι ξενώνες για θύματα trafficking, ενώ η χώρα μας δεν διέθετε ποτέ ξενώνα για φιλοξενία παιδιών και νέων θυμάτων σεξουαλικής εμπορίας.
17 Η «Ομπρέλα» αγκαλιάζει τα θύματα αυτά…
Παρέχει διαρκή ενημέρωση με ποικίλους τρόπους, 24ωρη δυνατότητα καταγγελιών, καθώς και δωρεάν ψυχολογική και νομική στήριξη στα παιδιά θύματα σεξουαλικής εμπορίας.
18 Βοηθάτε και τους δράστες;
Τα διεθνή δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι παράλληλα με τη στήριξη των θυμάτων, η θεραπευτική αντιμετώπιση των σεξουαλικών δραστών μειώνει τις επιπτώσεις του λεγόμενου «κύκλου της κακοποίησης».
19 Η τιμωρία των σεξουαλικών δραστών είναι αρκετή;
Από μόνη της, χωρίς παράλληλα τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση, δεν είναι αρκετή για τη μείωση της σεξουαλικής παραπτωματικότητας.
20 Πώς μπορούμε να δράσουμε;
Η γνώση των φαινομένων αυτών μέσα από την ενημέρωση αποτελεί ένα βασικό βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου