Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Οργή του ΝΑΤΟ για τα γαλλικά όπλα στη Λιβύη

http://news.kathimerini.gr

Tο Παρίσι παραβίασε απόφαση του ΟΗΕ
The Guardian

Tο NATO αναθεωρεί τον τρόπο διεξαγωγής της στρατιωτικής του εκστρατείας στη Λιβύη, αφού η Γαλλία αναγνώρισε ότι εξόπλισε τους αντάρτες, σε μια προφανή παραβίαση της σχετικής εντολής των Ηνωμένων Εθνών. Η αποκάλυψη προκάλεσε έκπληξη στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και εγείρει τώρα δυσάρεστα ερωτήματα για το αν οι Γάλλοι παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία - συγκεκριμένα την απόφαση 1973 του ΟΗΕ, που επιτρέπει μεν στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να προστατεύουν τους αμάχους στη Λιβύη, αλλά χωρίς να δίνει το πράσινο φως για τον εξοπλισμό τους. Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι δεν θα εξοπλίσει τους διοικητές των ανταρτών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια της αποστολής του. Ωστόσο, στρατιωτικοί διοικητές στο Παρίσι επιβεβαίωσαν ότι γαλλικά αεροπλάνα έριξαν πακέτα με πολυβόλα, εκτοξευτές ρουκετών και αντιαρματικές ρουκέτες στους αντάρτες στη δυτική ορεινή περιοχή Ναφούζα.


Δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro ανέφερε ότι οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν αλεξίπτωτα για να παραδώσουν «τεράστιες ποσότητες» οπλισμού, προκειμένου να βοηθήσουν τους αντάρτες να προωθηθούν προς την Τρίπολη στις αρχές του μηνός. Το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, Τιερί Μπουρχάρ. «Εγιναν ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας, επειδή η κατάσταση είχε επιδεινωθεί και σ’ ένα σημείο φάνηκε ότι οι συνθήκες ασφαλείας απειλούν τη ζωή των αμάχων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν εαυτούς», δήλωσε ο κ. Μπουρχάρ στο Reuters. «Συνεπώς η Γαλλία έστειλε και εξοπλισμό που θα τους επέτρεπε να προστατευτούν. Επρόκειτο για εξοπλισμό αυτοάμυνας».

Δεν ενημέρωσε

Φαίνεται ότι η Γαλλία δεν ενημέρωσε κανέναν σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ για τις ρίψεις όπλων, ή το αρχηγείο της συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ ζήτησε εξηγήσεις και θέλησε επίσης να διευκρινίσει ποια ακριβώς ήταν η νομική βάση, στην οποία στηρίχθηκε η Γαλλία για να προωθήσει αυτήν την προφανώς μονομερή ενέργεια. Αξιωματούχοι δήλωσαν αιφνιδιασμένοι με όσα συνέβησαν. «Το ΝΑΤΟ γνωρίζει ποια είναι η αποστολή του και ότι αυτή η αποστολή επιτρέπει συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε πηγή της συμμαχίας.

Η παραδοχή της Γαλλίας αντανακλά τις εντάσεις στους κόλπους της συμμαχίας για τον τρόπο διεξαγωγής της εκστρατείας στη Λιβύη και προκαλεί νέο προβληματισμό για το αν απαιτείται έτερη στρατηγική που θα επισπεύσει την πτώση του Καντάφι. Στο παρασκήνιο, ορισμένες χώρες ενδέχεται να εκφράσουν θετική άποψη για μια πιο συντονισμένη προσπάθεια παύσης της διακυβέρνησης του Καντάφι έπειτα από 41 χρόνια. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η απόφαση του ΟΗΕ δεν πρέπει να απαγορεύει την παροχή όπλων προς τους αντάρτες.

Μία ακόμη ένδειξη κλιμακούμενης έντασης αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Αμύνης, Χανς Χίλεν, ο οποίος επέκρινε την εκστρατεία του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι σύμμαχοι που πίστεψαν πως οι βόμβες θα διώξουν τον Καντάφι υπήρξαν αφελείς. Με δηλώσεις του, την Τετάρτη, ο πρόεδρος Ομπάμα υπερασπίστηκε την εκστρατεία στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η απόφασή του να εξουσιοδοτήσει την αμερικανική ανάμειξη κινήθηκε σε νόμιμα πλαίσια. «Συμμετέχουμε σε μια περιορισμένη επιχείρηση για να βοηθήσουμε τόσο κόσμο που κινδυνεύει από έναν εκ των χειρότερων τυράννων του κόσμου», δήλωσε, αναφερόμενος στον Μουαμάρ Καντάφι.

Στο Λονδίνο, το υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις δεν έστειλαν όπλα στους αντάρτες, αν και το υπουργείο Εξωτερικών αναγνώρισε ότι η εν λόγω απόφαση του ΟΗΕ μπορεί να έχει και διαφορετική ερμηνεία. «Υπάρχει εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος. «Η απόφαση 1973 του ΟΗΕ επιτρέπει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία πολιτών και πληθυσμών αμάχων, που απειλούνται από επιθέσεις. Πιστεύουμε ότι η απόφαση του ΟΗΕ επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες και περιορισμένες συνθήκες, την αποστολή αμυντικού οπλισμού. Αλλά η Βρετανία δεν έχει εμπλακεί σε κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου