Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Kακοδιαχείριση στα Αντισταθμιστικά

http://www.imerisia.gr
Του Δήμου Βερύκιου

Βολές στη ΝΔ και ευθεία κατηγορία για «κακοδιαχείριση» στον τομέα των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων κατά την περίοδο της υπουργίας Μεϊμαράκη εκτοξεύει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Για πρώτη φορά ο επίσημος Φορέας των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών λύνει τη σιωπή του και εκπέμπει SOS στην παρούσα κυβέρνηση να ξεπεράσει αγκυλώσεις, εσφαλμένες διαπιστώσεις και εμπόδια που έχουν σωρευτεί στο χώρο των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α.Ω).


Από ξένες εταιρείες
Καλούν την κυβέρνηση «εδώ και τώρα» να ξεμπλοκάρει 85 συμβάσεις ώστε να πέσουν στην ελληνική αγορά 300 έως 500 εκατομμύρια ευρώ! Χρήματα που -όπως διευκρινίζει το ΣΕΚΠΥ- δεν θα βγουν από το δημόσιο κορβανά αλλά από τις ξένες εταιρείες, καθώς προβλέπονται στις συμβατικές υποχρεώσεις τους για την εκτέλεση εξοπλιστικών προγραμμάτων της περασμένης δεκαετίας.


Σύμφωνα με το ΣΕΚΠΥ, ο τομέας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων έχει περιέλθει σε τέλμα για τους εξής λόγους:

Στη διαχρονική αδυναμία του υπουργείου Άμυνας να υλοποιήσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα την πολιτική του για ΑΩ.

Kακοδιαχείριση στα Αντισταθμιστικά

Στην αδιαφορία της Διοίκησης Μεϊμαράκη για στήριξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, που απεικονίσθηκε από την απόφαση να μετατρέψει -σε περίοδο οικονομικής κρίσης- τα ΑΩ από έργο για τη βιομηχανία σε ποινικές ρήτρες / πρόστιμα, η νομική κατοχύρωση και είσπραξη των οποίων εκτιμάται ως μάλλον αδύνατη λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς και των παραλείψεων της ΓΔΑΕΕ.

  • Στην κακοδιαχείριση την ίδια περίοδο 2004 - 2010 των συμβάσεων ΑΩ, που εντοπίζεται:
  • Στην ανεπαρκή παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.
  • Στην έλλειψη συνεργασίας/επικοινωνίας με τους προμηθευτές.
  • Στη γραφειοκρατία και την μη άσκηση πίεσης στους προμηθευτές να εκτελέσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
  • Στη νοοτροπία των ξένων προμηθευτών, συνεπικουρούμενη πολλές φορές από τους εγχώριους συνεργάτες τους.
  • Στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις εγχώριες βιομηχανίες που ενεπλάκησαν στην υλοποίηση των ΑΩ (καθυστερήσεις, ποιοτικά θέματα, αυξήσεις τιμών κ.λπ.).

Το ΣΕΚΠΥ θεωρεί ότι η παρούσα κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα ξεμπλοκάροντας μέρος των συμβάσεων Α.Ω διοχετεύοντας έργο στις αμυντικές βιομηχανίες. Παράλληλα από πριν ένα χρόνο ψηφίστηκε το Άρθρο 87 του Ν. 3883 το οποίο χαρακτηρίζεται «φιλί ζωής» για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Γραφειοκρατία
Ωστόσο, καθυστερεί η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με αποτέλεσμα η γραφειοκρατία αλλά και η ευθυνοφοβία να εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα 85 προγράμματα των Α.Ω.

Τέσσερις προτάσεις για τα Α.Ω. που θα λειτουργήσουν υπέρ της εγχώριας βιομηχανίας, κάνει ο ΣΕΚΠΥ:

1 Την καθιέρωση οροφής για την ανάληψη έργου Α.Ω. από κάθε βιομηχανία (ανάλογα με το μέγεθος της) ώστε να επιτευχθεί διάχυση των Α.Ω. στο σύνολο των αμυντικών βιομηχανιών με στόχο τη βιωσιμότητα και διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας:

2 Την καθιέρωση της Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας (ΕΠΑ) - στην απλοποιημένη μορφή υπολογισμού της - ως κριτήριο έγκρισης και καθορισμού της ονομαστικής αξίας των προγραμμάτων Α.Ω.:

Να μη γίνονται αποδεκτά προγράμματα με ΕΠΑ άνω 35%.

Στα υποκατασκευαστικά προγράμματα να μην προσμετράται η αξία των εισαγομένων υλικών αλλά μόνο των εργατοωρών.

Να ποινικολογείται η μη επίτευξη του ποσοστού ΕΠΑ με μείωση της ονομαστικής αξίας του προγράμματος κατά την πίστωση και όχι με οικονομικό πρόστιμο, το οποίο τελικά μεταφέρεται στον Έλληνα ανάδοχο του έργου.

3 Τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας υπό την προεδρεία του υπουργού Εθνικής Άμυνας με συμμετοχή εκπροσώπων και των Συλλογικών φορέων των εγχωρίων αμυντικών βιομηχανιών με ευθύνη τη διαμόρφωση της εισήγησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική.

4 Την καθιέρωση της δυνατότητας των υπόχρεων προμηθευτών να παρέχουν ως δωρεά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υλικά που θα παραγγείλουν από τις εγχώριες βιομηχανίες.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Τι προτείνει ο ΣΕΚΠΥ

Δύο βασικά μέτρα προτείνει το ΣΕΚΠΥ για την εδραίωση της διαφάνειας στον τομέα των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων:

1. Διάχυση του έργου ΑΩ σε μεγάλο αριθμό εγχώριων εταιρειών, ώστε να σπάσουν οι δεσμοί του παρελθόντος μεταξύ προμηθευτών - αντιπροσώπων - συγγενών εταιρειών. Το κύκλωμα που «υλοποιούσε» -δηλαδή «ξέπλενε»- Α.Ω δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς πραγματικό όφελος για την εγχώρια βιομηχανία.

2. Απόλυτα διαφανής διαδικασία κατάρτισης και υποβολής σε προκαθορισμένη ημερομηνία των προγραμμάτων ΑΩ, ώστε να διαφυλαχτεί το εμπορικό απόρρητο.

Το2ο γραφείο

demos@pegasus.gr

Προσφορές
Σκούρα τα βρίσκουν οι Γερμανοί με τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης. Εν μέσω οικονομικής κρίσης εμφανίστηκαν οι Ολλανδοί και έκαναν μια άκρως δελεαστική προσφορά που κάθε άλλο παρά την αγνοεί η ηγεσία. Συγκεκριμένα, η Ολλανδία μας προσφέρει 4.500 κομμάτια συνολικού κόστους 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αγορά από γερμανική εταιρεία αγγίζει τα 52 εκατομμύρια!..

Παζάρι
Η Ολλανδία προσφέρει στην Ελλάδα και δεκαέξι (16) μεταχειρισμένα μεταφορικά ελικόπτερα τύπου «Κούγκαρ». Το παζάρι έχει ήδη ξεκινήσει. Η Ελλάδα επιδιώκει να τα προμηθευτεί έναντι ενός συμβολικού ποσού που αυτό πρέπει να είναι κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Το επιχείρημα της Ελλάδας είναι ότι αυτά τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, άρα θα πρέπει και η Ολλανδία να συμβάλει προσφέροντας μειωμένη τιμή?

Ασύμφορη
Σήκωσε τα χέρια ψηλά η ΕΑΒ και δήλωσε στο ΓΕΑ ότι δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό για να συντηρήσει εγκαίρως τους κινητήρες των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΓΕΑ να απευθυνθεί στην ελεύθερη αγορά για την επισκευή των κινητήρων. Και η εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Το κόστος επισκευής ήταν σχεδόν το μισό σε σχέση με το τιμολόγιο της ΕΑΒ! Και το σημαντικότερο: Οι κινητήρες που επισκευάστηκαν στο εξωτερικό καταναλώνουν την μισή ποσότητα λαδιού σε σχέση με εκείνους που συντηρήθηκαν στην ΕΑΒ! Άντε μετά να κρατηθεί στα πόδια της η ΕΑΒ.

Πυραυλικό... ταξίδι
Την Ρωσία επισκέπτεται από χθες ο αρχηγός του ΓΕΑ και το θέμα της συντήρησης των θρυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 βρίσκεται και πάλι στην ημερήσια διάταξη. Γι' άλλη μια φορά η ελληνική πλευρά θα εκφράσει την πρόθεσή της για συντήρηση των συγκεκριμένων συστημάτων. Ωστόσο οι πράξεις από τα λόγια - υποσχέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων απέχουν παρασάγγας...

Κοροϊδεύουν
Οι Ρώσοι δεν τρώνε «κουτόχορτο», γνωρίζουν ότι την ώρα που επισήμως η ελληνική πλευρά αφειδώς σκορπάει υποσχέσεις για συντήρηση των S-300 ώστε επιτέλους να καταστούν ετοιμοπόλεμοι, συγκεκριμένος μηχανισμός του ΓΕΑ αναζητεί στην Ουκρανία ιμιτασιόν λύση...

Είναι σαν να απευθύνονται στην Κούβα για την επισκευή των F-16!!!

Αντλία
Απίστευτο! «Βιομηχανία» πεϊκής πρόθεσης είχε στηθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο επιβαρύνοντας το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Συνωστισμός στην Ουρολογική Κλινική -κυρίως από απόστρατους- για να τοποθετήσουν αντλία στο πίσω μέρος των γεννητικών τους οργάνων με στόχο την επανάκτηση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας! Όμως, το Μνημόνιο τους έκοψε τη φόρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου