Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η μεσαία τάξη προηγείται... από τα ελλείμματα

http://www.ethnos.gr

Κίνδυνος... χρεοκοπίας των ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου, αν δεν υπάρξει έως τότε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους. Το ΔΝΤ προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε παγκόσμιο σοκ


O Μπαράκ Ομπάμα επιμένει στις φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη της Αμερικής και στην κατάργηση αντίστοιχων προνομίων για τους πλούσιους, παρά τον υπαρκτό κίνδυνο... χρεοκοπίας των ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου
O Μπαράκ Ομπάμα επιμένει στις φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη της Αμερικής και στην κατάργηση αντίστοιχων προνομίων για τους πλούσιους, παρά τον υπαρκτό κίνδυνο... χρεοκοπίας των ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου

Επιμένει στις φοροαπαλλαγές για τη μεσαία τάξη της Αμερικής και στην κατάργηση αντίστοιχων προνομίων για τους πλούσιους ο Μπαράκ Ομπάμα, παρά τον υπαρκτό κίνδυνο? χρεοκοπίας των ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου, αν δεν υπάρξει έως τότε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους για αύξηση του πλαφόν στο ομοσπονδιακό χρέος 14,3 τρισ. δολαρίων.

"Κανείς δεν θέλει να δει τις ΗΠΑ να χρεοκοπούν. Οι διαπραγματεύσεις μας θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί", υποσχέθηκε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι "δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της παύσης πληρωμών" του αμερικανικού κράτους.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει παγκόσμιο σοκ και θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, ενώ το Bipartisan Policy Center εκτίμησε πως οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου θα μειωθούν 44%.

Σε αντίθεση, πάντως, με την "αυστηρή δημοσιονομική ορθοδοξία" των Ευρωπαίων, ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της αύξησης των δημοσίων δαπανών στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και υπέρ των φοροαπαλλαγών στα μεσαία στρώματα ώστε να μειωθεί η ανεργία του 9,1%.

Αυτές, όμως, οι κεϊνσιανές συνταγές αποτελούν κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικάνους, αφού θα αυξήσουν τα ελλείμματα κατά 1 τρισ. $. "Είναι παρωδία να δανειζόμαστε και να ξοδεύουμε περισσότερα με τέτοια κρίση χρέους", είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Ρεπουπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ.

"Ακόμη κι αν εξοφλήσουμε κατά προτεραιότητα τους πιστωτές μας περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες, το πλαφόν του χρέους πρέπει να αυξηθεί", αντέτεινε -εις μάτην- ο υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ.

Κι ο ίδιος ο Ομπάμα, όμως, φάνηκε να επιμένει σε αναπτυξιακές στρατηγικές τύπου "Νιου Ντιλ", υπογραμμίζοντας ότι "αντιβαίνει στην κοινή λογική να μπαίνει λουκέτο σε επιχειρήσεις και να απολύεται κόσμος επειδή η διοίκησή τους δεν μπορεί να τα βρει με τα συνδικάτα".

Χθες ο Ομπάμα πέτυχε μια σημαντική νίκη στη μάχη για το Σύστημα Υγείας, που πολεμούν λυσσαλέα οι Ρεπουμπλικάνοι και διάφορα λόμπι. Εφετείο του Σινσινάτι έκρινε συνταγματική τη διάταξη περί υποχρεωτικής ελάχιστης ασφαλιστικής κάλυψης, που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Για τον Καντάφι
"Ο Καντάφι πρέπει να φύγει", τόνισε στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο κλοιός σφίγγει γύρω από "έναν από τους χειρότερους τυράννους στον κόσμο". Πάντως, ο Ομπάμα διαβεβαίωσε πως η αμερικανική επιχείρηση στη Λιβύη παραμένει "περιορισμένη" και αντέκρουσε την άποψη πολλών μελών του Κογκρέσου ότι... παρανόμησε.

"Οι αποφάσεις μου ήταν σύμφωνες με τον "Νόμο περί πολεμικών εξουσιών". Διαβουλευόμουν συνεχώς με το Κογκρέσο προτού αποφασίσω την εμπλοκή", είπε χαρακτηριστικά.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Πετυχημένη η αποστολή των ΗΠΑ"

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε πετυχημένη την αμερικανική αποστολή στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι "παρέλυσε σε μεγάλο βαθμό" την ικανότητα της Αλ Κάιντα. "Το κύμα του πολέμου υποχωρεί και περάσαμε σε μεταβατική φάση", προσέθεσε αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων ως το 2014.

Διευκρίνισε πάντως πως το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ επιβάλλει να μην αφεθεί να καταρρεύσει το Αφγανιστάν, καθώς τότε η Αλ Κάιντα θα σήκωνε κεφάλι. Το Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών Ουότσον, του πανεπιστημίου Μπράουν, ανακοίνωσε πως οι εκστρατείες της τελευταίας δεκαετίας σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν έχουν κοστίσει ως τώρα 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στους Αμερικανούς φορολογούμενους. Οι νεκροί των τριών πολέμων κυμαίνονται από 224.000 έως 258.000, οι τραυματίες φτάνουν τους 365.000 και οι εκτοπισμένοι τα 7,8 εκατομμύρια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου