Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η Γαλλία άρχισε τις ρίψεις όπλων προς τους λίβυους αντάρτες

http://www.tanea.gr

Η Γαλλία παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι άρχισε τις παραδόσεις όπλων στους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης ενώ η Βρετανία διαφωνεί και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γαλλική πρακτική.

Οι παραδόσεις όπλων από τη Γαλλία στις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε χθες ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό.

Σύμφωνα με τον Αρό, η παράδοση όπλων έγινε κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 4 της απόφασης 1973, η οποία επιτρέπει τη μη τήρηση του εμπάργκο όπλων που οποία αναφέρεται στην παράγραφο 9 της απόφασης του 1970.

«Αυτό σημαίνει ότι υπό εξαιρετικές συνθήκες, μπορούμε να μην εφαρμόσουμε την παράγραφο 9 όταν πρόκειται για την προστασία πολιτών» τόνισε ο Αρό.

«Αποφασίσαμε να παραδώσουμε όπλα στον άμαχο πληθυσμό για την άμυνά του γιατί θεωρήσαμε ότι ο πληθυσμός αυτός απειλείται» τόνισε.

Νωρίτερα, διπλωμάτης του ΟΗΕ δήλωσε ότι «με μια κατά γράμμα ανάγνωση των αποφάσεων του ΟΗΕ διαπιστώνει κανείς ότι δεν απαγορεύεται να δοθούν όπλα στη Λιβύη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού».

Η Γαλλία παραδέχθηκε για πρώτη φορά χθες ότι πραγματοποίησε ρίψεις όπλων στις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην περιοχή Ντζεμπέλ Ναφούζα, νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Παρίσι, για ελαφρά όπλα που ερρίφθησαν μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους που απειλούνται από τα στρατεύματα του Καντάφι στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε δυο αποφάσεις για τη Λιβύη:τη 1970 στις 26 Φεβρουαρίου και τη 1973 στις 17 Μαρτίου, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, κυρίως εμπάργο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη και ζητώντας την προστασία των πολιτών «με όλα τα απαραίτητα μέσα».

Το άρθρο 4 της απόφασης 1973 ορίζει ότι η προστασία των αμάχων μπορεί να επιτρέψει τη μη τήρηση της παραγράφου 9 της απόφασης 1970 για τις πωλήσεις όπλων.

Η βρετανική κυβέρνηση ευθέως διαφώνησε, πάντως, με τη γαλλική αναφορικά με τον εξοπλισμό εκ μέρους του Παρισιού των αντικαθεστωτικών εξεγερμένων στη Λιβύη, εντείνοντας σύμφωνα με τους διπλωματικούς αναλυτές τις τριβές μεταξύ συμμάχων στο θέμα της συμμαχικής στρατιωτικής παρέμβασης που πρόκειται να εισέλθει στον τέταρτο κατά σειράν μήνα.

«Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να παράσχει όπλα στη λιβυκή αντιπολίτευση, επειδή κάτι τέτοιο θα εγείρει σειρά ερωτημάτων» δήλωσε στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζέραλντ Χάουγουορθ.

«Η παροχή των όπλων αφορά τη Γαλλία, προσωπικά δεν θέλω να επικρίνω τη Γαλλία» πρόσθεσε ο Χάουγουορθ.

«Οσον αφορά τη Λιβύη, είμαστε εταίροι με την Γαλλία. Προσωπικά νομικός δεν είμαι, όμως ανακύπτουν ζητήματα νομο-τεχνικής
ερμηνείας της απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλειας για τη Λιβύη--τί επιτρέπεται απ αυτήν, τί όχι».

Γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα έκαναν χθες «ρίψεις ελαφρού οπλισμού» στις περιοχές, που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί εξεγερμένοι στη Λιβύη.

Γαλλική στρατιωτική πηγή αποσαφήνισε ότι αυτές οι ρίψεις του ελαφρού οπλισμού στους εξεγερμένους στη Λιβύη «έγιναν χωρίς τη
βρετανική συναίνεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου