Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η Κίνα κυνηγάει πειρατές με τις ευλογίες των ΗΠΑ

http://www.ethnos.gr

Πολεμικά πλοία των δύο χωρών ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στον κόλπο του Αντεν, καθώς η Δύση διευρύνει την "συμμαχία" κατά της πειρατείας, κυρίως από τους Σομαλούς


Η παρουσία σημαντικού αριθμού πολεμικών πλοίων στην περιοχή δεν έχει περιορίσει αποτελεσματικά τα κρούσματα πειρατείας.
Η παρουσία σημαντικού αριθμού πολεμικών πλοίων στην περιοχή δεν έχει περιορίσει αποτελεσματικά τα κρούσματα πειρατείας.


Πολεμικά πλοία των δύο χωρών ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στον κόλπο του Αντεν, καθώς η Δύση διευρύνει την "συμμαχία" κατά της πειρατείας, κυρίως από τους Σομαλούς.

Η Κίνα αυξάνει σταθερά την παρουσία της σε οικονομικό επίπεδο στην αφρικανική ήπειρο, καθώς χρειάζεται σταθερή ροή πρώτων υλών για την καλπάζουσα οικονομική της ανάπτυξη.

Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά αναζητούν τρόπους να μην επωμίζονται πλέον ένα τμήμα του κόστους του πολέμου κατά της Αλ Κάιντα, των ισλαμιστών φονταμενταλιστών και -παράλληλα- και της πειρατείας στην περιοχή.

Στην τελευταία από τις σχετικές εξελίξεις, στην Κίνα μεταδόθηκε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ότι το ναυτικό της χώρας και δυνάμεις των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν το Φθινόπωρο κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ Σομαλίας και Υεμένης, για την αντιμετώπιση της πειρατείας, αλλά και για τη δοκιμή τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, ο στρατηγός Τσεν Μπινγκντέ και ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, υπέγραψαν στο Πεκίνο σχετική συμφωνία πέντε σημείων.

Θα ακολουθήσουν το επόμενο καλοκαίρι κοινές ασκήσεις διάσωσης και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων το καλοκαίρι του 2012.

"Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες υπαγορεύονται από πραγματικές προκλήσεις και απειλές για την ασφάλεια των χωρών μας, όχι μόνο στην περιοχή της Ασίας, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη", δήλωσε ο ναύαρχος Μάλεν.

Ο κόλπος του Αντεν, όπως ονομάζεται η έξοδος της Ερυθράς Θάλασσας προς τον Ινδικό Ωκεανό, θεωρείται από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές για την ποντοπόρο ναυτιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου