Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η Αίγυπτος φλέγεται

http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ



Πεδίο συγκρούσεων έγινε και πάλι το Κάιρο όταν οπαδοί της προσωρινής στρατιωτικής κυβέρνησης επιτέθηκαν με μαχαίρια και καδρόνια σε χιλιάδες φιλομεταρρυθμιστές που πραγματοποιούσαν πορεία προς την έδρα του νέου καθεστώτος στην Αίγυπτο. Η επίθεση που καταδεικνύει τον βαθμό διχασμού στο εσωτερικό της αιγυπτιακής κοινωνίας προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση χημικών. Ο απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον εκατό τραυματίες, ενώ πέντε μήνες μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ ο δρόμος προς την ομαλότητα φαίνεται να είναι ακόμη μακρύς. Οι φιλομεταρρυθμιστές ζητούν από το στρατιωτικό συμβούλιο να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις. Οι στρατιωτικοί, από την πλευρά τους, κατηγορούν τους διαδηλωτές για προδοσία υποστηρίζοντας ότι με τη στάση τους «βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα», ενώ καλούν τους «έντιμους» Αιγυπτίους να αντισταθούν σε πράξεις που εμποδίζουν την επιστροφή στην ομαλότητα.
Περίπου 10.000 διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία το Σάββατο από την Πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, με προορισμό το υπουργείο Αμυνας όπου εδρεύει η προσωρινή κυβέρνηση. Για να εμποδίσει τους διαδηλωτές, ο στρατός είχε στήσει οδοφράγματα σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το κτίριο του υπουργείου. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του στρατιωτικού καθεστώτος και της καθυστέρησής του να υιοθετήσει τα αιτήματά τους για μεταρρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πορεία συνέπεσε με την 59η επέτειο από την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος που οδήγησε στην πτώση της μοναρχίας και την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από μια σειρά στρατιωτικών, τελευταίος των οποίων ήταν ο Χόσνι Μουμπάρακ. «Κάτω το καθεστώς των στρατιωτικών», φώναζαν οι διαδηλωτές όταν από τους παρακείμενους δρόμους και τα οδοφράγματα του στρατού εφόρμησαν εναντίον τους ομάδες με μαχαίρια και καδρόνια. Οι διαδηλωτές απάντησαν με τις γροθιές τους αλλά και πέτρες. Ακούστηκαν πυροβολισμοί χωρίς να γίνει σαφής η προέλευση, ενώ εκτοξεύθηκαν βόμβες μολότοφ.
Οι ταυτότητες των δραστών της επίθεσης παραμένουν άγνωστες. Το καθεστώς του Μουμπάρακ χρησιμοποιούσε συχνά τραμπούκους για να επιτεθούν και να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με κάποιους μάρτυρες, αυτήν τη φορά στους επιτιθέμενους συμπεριλαμβάνονταν και καταστηματάρχες της περιοχής που είχαν εξοργιστεί επειδή έχαναν πελάτες εξαιτίας των διαδηλώσεων. Αλλοι μάρτυρες ωστόσο ανέφεραν ότι οι έμποροι προσέφεραν νερό και καταφύγιο στους διαδηλωτές. «Είμαστε εξοργισμένοι. Αυτοί που μας επιτίθενται είναι Αιγύπτιοι», δήλωνε ένας διαδηλωτής στα διεθνή πρακτορεία. Από ιατρικές πηγές έγινε γνωστό ότι περισσότερα από 140 άνθρωποι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Των επεισοδίων είχε προηγηθεί τηλεοπτικό μήνυμα του Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, του επικεφαλής της προσωρινής στρατιωτικής κυβέρνησης, με το οποίο έπλεξε το εγκώμιο της νεολαίας για τη συμμετοχή της στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Η ομιλία δόθηκε με αφορμή την επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1952 αλλά δεν έπεισε τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα της εξέγερσης. Αντιθέτως, πολλοί υπεύθυνοι για τους εκατοντάδες νεκρούς έχουν απαλλαγεί από τις κατηγορίες κι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ στη φυλακή έχουν οδηγηθεί λίγοι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου