Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Συρία: Την ίδρυση νέων κομμάτων υπόσχεται ο Ασάντ

http://www.enet.gr

Την ώρα που οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται στη Συρία, όπως επίσης συνεχίζονται και οι συλλήψεις των αντικαθεστωτικών, το καθεστώς Ασάντ σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα δήλωσε ότι ενέκρινε χθες νόμο που θα επιτρέπει την ίδρυση νέων κομμάτων στη χώρα.



Σημειώνεται ότι εδώ και δεκαετίες η εξουσία μονοπωλείται από το κυβερνών Μπάαθ.

Η χθεσινή εξέλιξη σημειώθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός προγράμματος πολιτικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.


Οι διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας συνεχίζονται από τα μέσα του Μαρτίου. Η καταστολή των διαδηλώσεων έχει αποδειχθεί αιματηρή με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εκτιμούν ότι περισσότεροι από 1.480 πολίτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί.

Όσον αφορά στο νόμο που υιοθετήθηκε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πρακτορείο SANA, αναφέρει ότι ορίζει τους στόχους και τις αρχές των κομμάτων, τις προϋποθέσεις για την ίδρυσή τους και τη νομιμοποίησή τους, τους πόρους τους, τη χρηματοδότησή τους, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, τα νέα κόμματα πρέπει να δεσμεύονται στο σύνταγμα και τις αρχές της δημοκρατίας καθώς και στην διατήρηση της ενότητας της χώρας.

«Ο νόμος απαγορεύει την ίδρυση ενός κόμματος με βάση θρησκευτικά, φυλετικά, περιφερειακά, δογματικά κριτήρια ή βάσει της εθνότητας, του φύλου ή της φυλής. Τα κόμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βία σε οποιαδήποτε μορφή της, να προβαίνουν σε απειλές για τη χρήση της ή να την υποκινού. Ένα κόμμα δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ενός μη συριακού κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης, ούτε να συνδέεται με κάποιο» ανέφερε το πρακτορείο SANA.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή αργά τη νύχτα και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την αντιπολίτευση της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου