http://www.tanea.gr
Ρεπορτάζ: Αριστοτελία Πελώνη
Ρεπορτάζ: Αριστοτελία Πελώνη
Ζώνη αποκλειστικής έντασης κινδυνεύει να γίνει η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, καθώς ουδείς αποκλείει η Τουρκία να επιχειρήσει να δημιουργήσει σκηνικό κρίσης με την έναρξη των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου, ενώ μετά την Ουάσιγκτον και η Μόσχα προέβη σε δήλωση στήριξης των Κυπρίων, και νέες εταιρείες διεκδικούν μερίδιο.
Τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη απόπειρα της Τουρκίας να προκαλέσει ένταση στην περιοχή βγάζοντας φρεγάτες τις ημέρες που θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις της αμερικανικής Noble Energy, ενώ η Ρωσία φαίνεται ότι προστίθεται στις χώρες που θα ήθελαν να έχουν μερίδιο στην ενεργειακή πίτα της περιοχής. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η δήλωση στήριξης από το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν είναι τυχαία και δεν συνδέεται με το γεγονός πως η Μόσχα παραδοσιακά στηρίζει τη Λευκωσία, αλλά με τις πιθανότητες επενδυτικών ευκαιριών που βλέπει να ανοίγονται στην περιοχή. Αλλωστε, έλεγαν οι ίδιες πηγές, αυτές δεν αφορούν μόνο τις γεωτρήσεις αλλά και τον σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο σε συμφωνία με το Ισραήλ. Και εκεί οι Ρώσοι θεωρούν πως θα μπορούσαν να έχουν ρόλο.
ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Και ενώ ήδη οι Ισραηλινοί έχουν επιστρατεύσει μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν την περιοχή ανάμεσα στην ισραηλινή και την κυπριακή ΑΟΖ για κάθε ενδεχόμενο, πριν από λίγες ημέρες μπήκαν και επισήμως στο παιχνίδι του κυπριακού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η ισραηλινή εταιρεία Delek προχώρησε σε συμφωνία με τη Noble Energy για τις εξορύξεις που θα γίνουν στο κυπριακό «οικόπεδο 12». Παράλληλα και η εταιρεία Cairn Energy, από τις μεγαλύτερες στον τομέα σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η οποία δραστηριοποιείται στη Γροιλανδία, ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο.
Η ΕΛΛΑΔΑ. Σε κάθε περίπτωση, κι ενώ το παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη επαναφέρει το ερώτημα αν είναι συμφέρον για την Ελλάδα να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ δεδομένων των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όχι μόνο στην 1η Οκτωβρίου αλλά, από τη μια, στο μέλλον της ελληνοϊσραηλινής σχέσης και τι θα προκύψει από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ισραήλ που προγραμματίζεται το φθινόπωρο και, από την άλλη, τι θα προκύψει από τις παρασκηνιακές ενέργειες των Αμερικανών για τη βελτίωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, λένε διπλωματικές πηγές. Η Ουάσιγκτον πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ενοχλημένη από τη στάση της Τουρκίας και τις απαιτήσεις του Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει συγγνώμη ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για την περυσινή επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο «Μαβί Μαρμαρά», που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τούρκων πολιτών.
ΘΗΣΑΥΡΟΣ. Ταυτόχρονα, αν και δεν δηλώνεται επισήμως, οι Αμερικανοί φέρεται να πιστεύουν πως η Λεκάνη του Λεβάντε κρύβει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ικανές να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη και κυρίως να οδηγήσουν σε απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη της Ουάσιγκτον. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό αποτελεί στρατηγικό συμφέρον για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον πως είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργήσει έρευνες εντός της ΑΟΖ της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου