Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα αναζητεί ρόλο στην «επόμενη μέρα»

http://www.tanea.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Αριστοτελία Πελώνη

Μερίδιο ρόλου στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Λιβύης διεκδικεί η Ελλάδα σε μια αβέβαιη «επόμενη μέρα», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους αντικαθεστωτικούς για την παροχή νέας ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να ισορροπήσει ανάμεσα στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της οικογένειας Παπανδρέου με το καθεστώς Καντάφι και στη συμμετοχή για ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα, αναγνώρισε πριν από λίγες μέρες το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού και κάλεσε διά στόματος υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη τα «υπολείμματα» του καθεστώτος να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν παρελθόν.
Το παζλ περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή. Η Γαλλία ήταν αυτή που είχε από την αρχή το πρόσταγμα για την επιχείρηση εναντίον του Καντάφι, τόσο λόγω των συμφερόντων των πετρελαϊκών γαλλικών εταιρειών στην περιοχή όσο και του γεγονότος ότι ο Νικολά Σαρκοζί ως πρωτεργάτης της Ενωσης για τη Μεσόγειο επιθυμούσε να έχει ηγετικό ρόλο στο εγχείρημα, έλεγαν διπλωματικές πηγές. Το Παρίσι φαίνεται πως θα έχει τον πρώτο λόγο και στη συνέχεια, αν και οι «παίκτες» έχουν ήδη γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους, με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς να διεκδικούν αυξημένο μερίδιο στα οικονομικά συμβόλαια της επόμενης μέρας στη Λιβύη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτή τη στιγμή αναζητείται τρόπος προκειμένου να υπάρξει ελληνική συνδρομή στους αντικαθεστωτικούς στο ανθρωπιστικό σκέλος. Ηδη τον περασμένο Μάιο, η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που κατάφερε να στείλει πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Βεγγάζη. Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η κατάσταση είναι ακόμη πολύ αβέβαιη, καθώς το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεν έχει χαρακτηριστικά πολιτικού οργανισμού, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να μείνει ενωμένο ή να ελέγξει τις φυλές την επόμενη μέρα.
Τον περασμένο Απρίλιο η Ελλάδα ανέστειλε τη λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, χωρίς να προχωρήσει σε αναγνώριση των αντικαθεστωτικών. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε ομάδα διπλωματών στη Βεγγάζη για να βρίσκεται σε επαφή με τους αντικαθεστωτικούς. Τον συντονισμό και τις συνομιλίες με τη λιβυκή πλευρά, τόσο με το καθεστώς, όσο και με τους αντικαθεστωτικούς έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ενώ στην ομάδα διπλωματών που εστάλησαν στη Βεγγάζη συμμετέχει και το νούμερο 2 του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, ο Χρήστος Μαργαρίτης. Η ομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα προκειμένου να λάβει οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις της και να επιστρέψει στη Βεγγάζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου