Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη

http://www.enet.gr


Ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου μετακινήθηκαν από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη, επιχειρώντας να δημιουργήσουν το, βασικό έστω, υπόβαθρο μιας κεντρικής διοίκησης στη χώρα, που παραμένει βυθισμένη στο χάος της εμφύλιας βίας.

Πρόβα κυβέρνησης από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (ΕΡΑ/ΑΠΕ)

Πρόβα κυβέρνησης από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Ο Αλι Ταρχούνι, εκτελών χρέη υπουργού Οικονομικών και θεμάτων πετρελαίου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, δήλωσε: «Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της εκτελεστικής επιτροπής (του Συμβουλίου) στην Τρίπολη». Οταν ρωτήθηκε εάν δηλώνει επισήμως ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο προτίθεται να κυβερνήσει τη Λιβύη από την Τρίπολη, απάντησε απερίφραστα «ναι». Σχεδόν ταυτόχρονα, με ακόμα ένα ηχητικό μήνυμα, ο Καντάφι ζητούσε από τους Λίβυους να «πολεμήσουν και να καταστρέψουν» τους επαναστάτες.


Οι πολύνεκρες οδομαχίες, ωστόσο, εξακολουθούν στη λιβυκή πρωτεύουσα. Στα νοσοκομεία παραμένει αδύνατη η ακριβής καταμέτρηση νεκρών και των τραυματιών που συρρέουν, ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζεται να σώσει ζωές, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Μια πρώτη προσπάθεια των «Γιατρών χωρίς σύνορα» να εφοδιάσουν με φάρμακα τρία νοσοκομεία της Τρίπολης θεωρείται σταγόνα στον ωκεανό.

Οι μαχητές των αντικαθεστωτικών εξερευνούν σιγά σιγά τον λαβύρινθο των υπόγειων τούνελ κάτω από το αχανές οικοδομικό συγκρότημα Μπαμπ ελ Αζιζία, ψάχνοντας ενδεχόμενο κρησφύγετο του Μουαμάρ Καντάφι, που παραμένει άφαντος. Ωστόσο, ανακαλύπτουν σημαντικά έγγραφα ντοκουμέντα, πολλά από τα οποία πέφτουν στα χέρια εκπροσώπων διεθνών ΜΜΕ. Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αποκάλυψε χθες ορισμένα, όπως την καθεστωτική αλληλογραφία με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ντένις Κούτσινιτς, αποκαλυπτική των φόβων του Καντάφι για γενικευμένη -και χερσαία- επίθεση εναντίον του το φθινόπωρο. Αλλα έγγραφα και φωτογραφίες, επίσης, αποκαλύπτουν ότι η Χάνα Καντάφι, η υιοθετημένη κόρη του, που ο ίδιος είχε αναγγείλει ότι είχε σκοτωθεί στη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών του 1986, είναι ζωντανή, σπούδασε (όπως δείχνει πιστοποιητικό του Βρετανικού Συμβουλίου το 2007) και εργάζεται ως γιατρός στη Βρετανία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη νύχτα και κατέστρεψαν καθεστωτικούς στόχους στη Σύρτη, ανάμεσα στους οποίους και ένα υπόγειο κέντρο επιχειρήσεων του κανταφικού καθεστώτος. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Λάιαμ Φοξ διέψευσε ότι στόχος ήταν η φυσική εξόντωση του Καντάφι, εάν βρισκόταν εκεί μέσα, αλλά «η καταστροφή ενός εναλλακτικού στρατηγείου επιχειρήσεων του καθεστώτος», μετά την πτώση της Τρίπολης.

Από τη Μισράτα δυτικά και το Μπιν Τζαουάντ ανατολικά, οι αντάρτες προετοιμάζονται για την τελική επίθεση εναντίον της Σύρτης -γενέτειρας και τελευταίου προπύργιου του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Ουδείς διαψεύδει δε ότι Βρετανοί και Γάλλοι στρατιωτικοί σύμβουλοι συμμετέχουν στη διοργάνωση και αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης.


Τρεις ομάδες διεκδικούν μερίδιο στην εξουσία

Οι αντάρτες της Βεγγάζης
Οι αντάρτες της Ανατολής θεωρούν τους εαυτούς τους πατέρες της επανάστασης. Μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη βίαιη εξέγερσή τους στη Βεγγάζη, που ξεκίνησε στις 17 Φεβρουαρίου, είχαν ήδη συστήσει τις πρώτες μιας σειράς οργανωτικών επιτροπών που τελικώς μετεξελίχθηκαν στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Το σώμα κέρδισε σταδιακά διεθνή αναγνώριση παρά τις εσωτερικές διαμάχες και τα προβλήματα οργάνωσης. Οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι της επανάστασης ήταν άνθρωποι ανώτατου μορφωτικού επιπέδου, μέλη της άρχουσας μεσαίας τάξης της Βεγγάζης. Ομως ο ανταγωνισμός για την εξουσία στους κόλπους της νέας Αρχής άρχισε σύντομα ν' απειλεί την αλληλεγγύη. Η στρατιωτική ηγεσία εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ανοργάνωτη, αδύναμη να υπερασπιστεί τη Βεγγάζη κατά την προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι τον Απρίλιο και ανίκανη να κρατήσει μια θέση πέρα από την πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα, 240 χιλιόμετρα της Βεγγάζης, παρά τους ΝΑΤΟϊκούς εναέριους βομβαρδισμούς.
Οι αντάρτες της Μιζράτα
Οι αντάρτες της Μιζράτα έδωσαν τις πιο δύσκολες και μακρές μάχες αυτού του πολέμου. Η πολιορκία της πόλης από τις δυνάμεις του Καντάφι ήταν σκληρή και πολύμηνη. Το πλήγμα για τη Μιζράτα και τους υπερασπιστές της, που ήταν κυρίως νεοσύλλεκτοι, ήταν ισχυρό. Η προέλασή τους προς τα δυτικά και την Τρίπολη ήταν πολύ δύσκολη και μέχρι πριν από μερικές μέρες δεν είχαν προχωρήσει μακριά. Τώρα κατέχουν την πόλη Ζλιτάν και βρίσκονται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Θα διεκδικήσουν εξέχοντα ρόλο στη νέα τάξη πραγμάτων, με βασικό επιχείρημα ότι έσπασαν την πολιορκία ενός διαφιλονικούμενου κέντρου ζωτικής σημασίας.
Οι αντάρτες της Δύσης
Οι Δυτικοί αντάρτες βλέπουν τους εαυτούς τους ως ήρωες της στρατιωτικής εκστρατείας έχοντας καταφέρει να μπουν στην Τρίπολη πριν από τις άλλες δύο ομάδες. Προέρχονται από τις δυτικές ορεινές περιοχές, όπου ήταν απομονωμένοι και πολιορκημένοι για περισσότερο από πέντε μήνες. Το ΝΑΤΟ έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην απελευθέρωσή τους από τον αποκλεισμό, ωστόσο η ομάδα αυτή, που αποτελείται από Βερβέρους και Αραβες, κατάφερε να κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στο έδαφος και να πετύχει αυτό που δεν μπόρεσαν να πετύχουν οι ανταγωνιστές της: να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού του Καντάφι προς Αλγερία και Τυνησία. Η κατάληψη της Ζαουία, 48 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, ήταν καθοριστική. Και όταν την περασμένη Κυριακή μπήκαν στην Τρίπολη κέρδισαν τιμή και ευγνωμοσύνη που προσδοκούν να μεταφράσουν σε ηγετικό ρόλο όταν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο μετεγκατασταθεί στην Τρίπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου