Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

«Φοβόμασταν την Αλ Κάιντα, αλλά θέριευε η Ακροδεξιά»

http://www.tovima.gr

Το μακελειό στη Νορβηγία είναι η φυσική συνέπεια της ανόδου του χριστιανικού φονταμενταλισμού στην Ευρώπη
«Φοβόμασταν την Αλ Κάιντα,  αλλά θέριευε η Ακροδεξιά»
Οι «μοναχικοί λύκοι» της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη δεν είναι νέο φαινόμενο, ούτε «μεμονωμένο». Ωστόσο πήραν νέα ώθηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και παράλλαξαν τη ρητορική τους ώστε να γίνει πιο εύπεπτη και να χωράει στην επικρατούσα πολιτική σκηνή. Με αφετηρία τον χριστιανικό φονταμενταλισμό, κηρύττουν την ισλαμοφοβία στο όνομα της διατήρησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Και με αυτό το μήνυμα εκλέγονται στο ένα εθνικό κοινοβούλιο μετά το άλλο (με πρώτο διδάξαντα τον Γεργκ Χάιντερ που συμμετείχε στην κυβέρνηση της Αυστρίας το 2000). Παράλληλα, τα κηρύγματα του μίσους δίνουν και παίρνουν στη «φασιστόσφαιρα», όπως ονομάζονται τα μπλογκ των νεορατσιστών στο Διαδίκτυο. Η ακροδεξιά τρομοκρατία θέριευε εδώ και δέκα χρόνια, αλλά ελάχιστοι το είχαν πάρει είδηση. Και ένα μακελειό, όπως αυτό που συγκλόνισε τη Νορβηγία πριν από μία εβδομάδα, ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί.

«Παραβλέψαμε την απειλή από την άκρα Δεξιά την τελευταία δεκαετία διότι είχαμε στραμμένη εξ ολοκλήρου την προσοχή μας στους ισλαμιστές τρομοκράτες» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Αντρέα Μαμόνε, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον του Λονδίνου και ειδικός στον ευρωπαϊκό φασισμό και στον νεοφασισμό. «Θεωρούσαμε τους ακροδεξιούς τρομοκράτες απλώς τρελούς, ενώ οι ισλαμιστές είχαν πολιτικά ή ιδεολογικά κίνητρα».
Ο 32χρονος Νορβηγός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ - που σκότωσε σχεδόν 80 άτομα τοποθετώντας βόμβα στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Οσλο και, μετά, πυροβολώντας αδιακρίτως εφήβους και μη σε κατασκήνωση του νησιού Ουτόγια- «είναι αναμφισβήτητα πνευματικά άρρωστος,όμως έχει παράλληλα και μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία».

Η ιδεολογία αυτή έχει τις ρίζες της στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999 «εναντίον των χριστιανών Σέρβων που ήθελαν να διώξουν τους μουσουλμάνους από το Κοσσυφοπέδιο» - έτσι το εξέλαβαν οι ομοϊδεάτες του Μπρέιβικ. Ωστόσο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είναι που πήρε την τελική μορφή της εναντίον του «νέου εχθρού», των μουσουλμάνων. Τέτοιο είναι το μένος των νεοφασιστών εναντίον του Ισλάμ που οι εβραίοι έχουν αποκτήσει εντελώς διαφορετικό καθεστώς: πολλοί νεοφασίστες θεωρούν το Ισραήλ «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στον αγώνα κατά του τζιχάντ».
«Ημασταν πιο ανεκτικοί απέναντι σ΄ αυτή την ιδεολογία απ΄ όσο απέναντι στο ακραίο Ισλάμ για διάφορους λόγους» συνεχίζει ο κ. Μαμόνε. «Δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο.Υπάρχει τουλάχιστον από τη δεκαετία του ΄90 και απετέλεσε την απάντηση της Ακροδεξιάς στις νέες συνθήκες της εποχής- στη μετανάστευση,στην παγκοσμιοποίηση.Στην αρχήμελετούσαμε στενά τους νεοφασίστες, στη συνέχεια όμως η προσοχή μας αποσπάστηκε από τους φονταμενταλιστές μουσουλμάνους και την Αλ Κάιντα.Υποτιμήσαμε την απειλή από την Ακροδεξιά.Αυτό φαίνεται ακόμη και από την “ταμπέλα” που της κολλήσαμε:αντί να την αποκαλούμε “φασισμό”την αποκαλούσαμε “λαϊκή Δεξιά”.Ωστόσο “λαϊκή Δεξιά” είναι κάτι διαφορετικό, υπονοεί ότι κινείται μέσα στα όρια της επικρατούσας τάσης και όχι στα άκρα.“Λαϊκή Δεξιά” είναι ο Μπερλουσκόνι και πολλοί άλλοι.Είναι ένας όρος που κάνει τη νεοφασιστική, νεορατσιστική ιδεολογία πιο αποδεκτή».

Για να κάνουν το μήνυμά τους πιο εύπεπτο, οι νεοφασίστες αφαίρεσαν σιγά-σιγά από τη ρητορική τους κάθε αναφορά στη ράτσα και την αντικατέστησαν με αναφορές στον πολιτισμό. Δεν θέλουν να διώξουν τους μουσουλμάνους από την Ευρώπη επειδή θεωρούν τη ράτσα τους βιολογικά κατώτερη αλλά επειδή «ο πολιτισμός τους είναι ασύμβατος με τον ευρωπαϊκό».
Οι «ευρυζωνικοί τρομοκράτες» παίρνουν όλη την πληροφόρησή τους από το Ιnternet και τα μπλογκ- «φασιστόσφαιρα» ονομάζεται ο χώρος τους. Εκεί μαθαίνουν από το ότι «οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Ευρώπη έχουν στόχο να κάνουν τους Ευρωπαίους μουσουλμάνους για να δημιουργήσουν την “Ευραραβία”» (από το «Ευρώπη» και «Αραβία») ως το πώς να κατασκευάζουν βόμβες. Θεωρούν ότι η ΕΕ, ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί υπάρχουν για να εξαφανίσουν τους «αυτόχθονες Ευρωπαίους». Υποπτεύονται ότι τα πάντα έχουν κατακλυστεί από καταχθόνιους μουσουλμάνους- στο ΒΒC αντικαθιστούν το τελευταίο «C» με την ημισέληνο. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι η «πολυπολιτισμικότητα» και όσοι την υποστηρίζουν- κατά κανόνα τα κεντροαριστερά κόμματα. Οι πιο ακραίοι από αυτούς θεωρούν εαυτούς στρατιώτες σε πόλεμο: η «σύγκρουση των πολιτισμών» σε όλο της το μεγαλείο.

Μέχρι στιγμής οι «μοναχικοί λύκοι» της Ακροδεξιάς είναι εκείνοι που έχουν πάρει τα όπλα για να υπερασπιστούν τους «αυτόχθονες Ευρωπαίους» από τη μουσουλμανική εισβολή. Οι υπόλοιποι οπαδοί της «λευκής δύναμης» βολεύονται στα ακροδεξιά κόμματα που εκλέγονται τελευταίως στα κοινοβούλια όλο και περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Στην εύπορη Νορβηγία, όπου οι μετανάστες τριπλασιάστηκαν από το 1995 ως σήμερα αριθμώντας πλέον μισό εκατομμύριο (ίσο με το 10% του πληθυσμού), το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου ήρθε δεύτερο (22%) στις εκλογές του 2009. Οι ομοϊδεάτες γείτονες Σουηδοί Δημοκράτες εξελέγησαν πέρυσι για πρώτη φορά στη Βουλή. Στη Φινλανδία οι ισλαμόφοβοι Αληθινοί Φινλανδοί όχι μόνο αύξησαν τη δύναμή τους στις εκλογές πριν από λίγους μήνες αλλά, όπως και άλλα παρόμοια κόμματα ανά την Ευρώπη, αναδεικνύονται ρυθμιστές των κυβερνήσεων συνασπισμού. Στη Γαλλία οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν αρκετές πιθανότητες να επαναλάβει το επίτευγμα του πατέρα της και να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012. «Τα κόμματα αυτά μιλούν για παράδοση, οικογενειακές αξίες, εθνική ταυτότητα.Ολα αναπαράγουν πανομοιότυπες ιδέες, εισέρχονται στη δημοκρατική διαδικασία και γίνονται εταίροι σε κυβερνήσεις συνασπισμού» λέει ο κ. Μαμόνε. «Ενώ προωθούν τη βία και τον ρατσισμό δεν τους επικρίνει κανείς- πώς να επικρίνεις άλλωστε τον πολιτικό σου σύμμαχο;».
ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΒΙΝΤΕΟΓΚΕΪΜ ΚΑΙ ΜΠΟΝΤΙ ΜΠΙΛΝΤΙΝΓΚ


Οι νέοι σταυροφόροι του 2083 μ.Χ.

Το τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών άνθησε τον 12ο αιώνα και ασκεί τεράστια γοητεία στους ισλαμόφοβους νεοφασίστες επειδή πολέμησε- με τις ευλογίες του Βατικανού - για να αποσπάσει τους Αγίους Τόπους από τα χέρια των μουσουλμάνων.Η πρώτη σταυροφορία ξεκίνησε το 1083 μ.Χ.Ιδεοληψία του νορβηγού μακελάρη Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είναι μια νέα σταυροφορία με «ορόσημο» το 2083 μ.Χ.


Στα βήματα του Ριχάρδου

Ο άγγλος βασιλιάς Ριχάρδος έλαβε τον τίτλο του «Λεοντόκαρδου» λόγω της ανδρείας που επέδειξε στις μάχες.

Κυβέρνησε μόνο για 10 χρόνια αλλά πολέμησε πολύ περισσότερα- από 16 ετών.Συμμετείχε στη Γ΄ Σταυροφορία, παλεύοντας να πάρει την Ιερουσαλήμ από τον σουλτάνο Σαλαντίν.

Τελικά επέστρεψε στην Αγγλία (κάνοντας μια στάση για να παντρευτεί στη Λεμεσό).


Τα τέρατα του «World of Warcraft»

Το «World of Warcraft» είναι το online παιχνίδι που λάτρευε ο Μπρέιβικ.Οι παίκτες πολεμούν τέρατα για να σώσουν τη ζωή πριγκιπισσών στη χώρα Αζερόθ«που έχει πολλές ράτσες και κουλτούρες».Ο μαγικός αυτός τόπος δέχεται απειλή από τους «φριχτούς παλαιούς θεούς».Οι παίκτες επιλέγουν στην αρχή σε ποια ράτσα ανήκουν, πράγμα που καθορίζει ποιους θα έχουν συμμάχους.


Αναβολικά και «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών»

Ο Μπρέιβικ άκουγε τη μουσική της επικής ταινίας «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών» την ώρα που μακέλευε τα παιδιά στην κατασκήνωση νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησάκι Ουτόγια.Ηταν μανιώδης με το μπόντι μπίλντινγκ και έπαιρνε αναβολικά για να δυναμώσει το σώμα του- με το οποίο«ήταν πολύ ευχαριστημένος» , όπως έγραφε στο ημερολόγιό του.


Εφυγε από το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου γιατί έγινε «κατεστημένο»

Στην εύπορη Νορβηγία, όπου οι μετανάστες τριπλασιάστηκαν από το 1995 αριθμώντας πλέον μισό εκατομμύριο (ίσο περίπου με το 10% του πληθυσμού),το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου ήρθε δεύτερο (22%) στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Ο Μπρέιβικ ήταν μέλος της νεολαίας του κόμματος για 10 ολόκληρα χρόνια.Εφυγε γιατί το θεώρησε«κόμμα του κατεστημένου».


ΘΑ ΕΚΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Η ζωή που περιμένει τον Μπρέιβικ ύστερα από τη μαζική δολοφονία σχεδόν 80 ατόμων δεν είναι και τόσο άσχημη.Ο ποινικός κώδικας της Νορβηγίας δεν προβλέπει καμία ποινή μεγαλύτερη των 21 ετών.Τη δική του ο 32χρονος φονταμενταλιστής χριστιανός δολοφόνος θα την εκτίσει πιθανότατα στη Χάλντεν,την «πιο πολυτελή φυλακή του κόσμου».

Η Χάλντεν είναι μια καινούργια φυλακήμόλις πέρυσι την εγκαινίασε ίδιος ο βασιλιάς Χάραλντ Ε΄- για να φιλοξενεί ως 252 δολοφόνους,βιαστές,ληστές,εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες.Τα παράθυρα δεν έχουν σίδερα,οι δεσμοφύλακες δεν φέρουν όπλα και κάθε κρατούμενος έχει το δικό του κελί που μοιάζει περισσότερο με δωμάτιο ξενοδοχείου μεσαίας κατηγορίας- διαθέτει μπάνιο, τηλεόραση με επίπεδη οθόνη και ψυγειάκι.Κάθε 12 κρατούμενοι μοιράζονται ένα σαλόνι.

Η Χάλντεν είναι και η «πιο ανθρώπινη φυλακή του κόσμου».Οι μισοί δεσμοφύλακες είναι γυναίκες διότι οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι αυτό μειώνει την επιθετικότητα.Δεσμοφύλακες και κρατούμενοι τρώνε συχνά μαζί ή παίζουν αθλήματα.

Υπάρχει ένα χωριστό σπιτάκι με δύο υπνοδωμάτια για να φιλοξενούνται οι οικογένειες των κρατουμένων που επισκέπτονται τη Χάλντεν,τη δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας.Η φιλοσοφία του σωφρονιστικού συστήματος της Νορβηγίας βασίζεται στο ότι οι καταπιεστικές φυλακές δεν επιτελούν τον σκοπό τους.Οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι,αν συμπεριφέρονται στους φυλακισμένους με ανθρώπινο τρόπο,αυξάνουν τις πιθανότητες για την κοινωνική τους επανένταξη. Οι αριθμοί δικαιώνουν τη φιλοσοφία αυτή.Μελέτες έχουν δείξει ότι μέσα σε δύο χρόνια από την αποφυλάκισή τους το 50%-60% των κρατουμένων στις ΗΠΑ και στη Βρετανία επιστρέφει στη φυλακή.

Στη Νορβηγία το ποσοστό αυτό είναι μόλις 20%.Η Νορβηγία έχει βεβαίως ένα πλεονέκτημα,τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.Στις φυλακές της κρατούνται 3.300 άτομα- αριθμός που αντιστοιχεί σε 69 άτομα ανά 100.000

Νορβηγούς,ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό είναι 753 ανά 100.000 (το υψηλότερο στον κόσμο) και οι αμερικανοί φυλακισμένοι φθάνουν συνολικά τα 2,3 εκατομμύρια.


KΑΜΙΛΑ ΡΟΓΚΦΟΡΣ


«Ντρέπομαι γιατί ήμουν “φίλη” του στο Facebook»

«Ντρέπεται» που ήταν φίλη του Μπρέιβικ στο Facebook η Καμίλα Ρόγκφορς,μπλόγκερ από τη Σουηδία.Οπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα», έγινε μέλος του ακροδεξιού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες πριν από τρία χρόνια και έτσι την εντόπισε ο Μπρέιβικ στα τέλη του 2009 και της έστειλε πρόσκληση για να γίνουν φίλοι. «Δεν τον γνώριζα αλλά μου κίνησε την περιέργεια το ότι ήταν Νορβηγός και έγινα φίλη του. Δεν είναι άλλωστε τίποτε σπουδαίο να αποδεχθείς μια πρόσκληση για φιλία στο Facebook».

Η 37χρονη Ρόγκφορς, η οποία εργάζεται για τον δήμο μιας πόλης που απέχει 50 χλμ. από τη Στοκχόλμη, κοντά στα νορβηγικά σύνορα, αναζήτησε πληροφορίες για τον Μπρέιβικ «αλλά δεν βρήκα τίποτα, κανείς δεν φαινόταν να τον γνωρίζει και σκέφτηκα ότι έλεγε ψέματα για την ταυτότητά του. Δεν έκανε πολλή “φασαρία” στο Facebook και, απ΄ όσο θυμάμαι, δεν ανταλλάξαμε αξιοσημείωτες κουβέντες. Ούτε αναρτούσε τίποτε σπουδαίο στη σελίδα του». Κάποια στιγμή, δεν μπορεί να θυμηθεί πότε, τον αφαίρεσε από τους φίλους της.

Εν τω μεταξύ η Ρόγκφορς είχε αποχωρήσει από τους Σουηδούς Δημοκράτες, αηδιασμένη από το μίσος. «Στρέφονται με μανία εναντίον των μουσουλμάνων. Θεωρούν ότι υπάρχουν δύο επιλογές:είτε μια ασφαλής ζωή για τους γέρους και τα παιδιά μας είτε να ξοδέψουμε όλο το σουηδικό χρήμα για να παράσχουμε υπηρεσίες πρόνοιας στους μετανάστες.Εχουν μια πολύ σκληρή και προκλητική στάση». Μετά το μακελειό στην Ουτόγια, «όλοι οι φίλοι του Μπρέιβικ στο Ιnternet έχουν φοβηθεί και παριστάνουν ότι δεν τον γνώριζαν» συνεχίζει η Ρόγκφορς. «Είχε όμως 8.000 φίλους». Γιατί τόσο πολλούς; τη ρωτάμε. «Είναι προφανές ότι μάζευε e-mail για να στείλει στους ανθρώπους αυτούς το βιβλίο του (σ.σ.: ένα ρατσιστικό παραλήρημα 1.500 σελίδων). Λίγο πριν από το μακελειό έστειλε σε όλους τους “φίλους” του μια μικρότερη εκδοχή του βιβλίου. Μόνο όμως ένα ακόμη άτομο στη Σουηδία παραδέχεται ότι το έλαβε».

Σήμερα η Ρόγκφορς δέχεται απειλές από τους Σουηδούς Δημοκράτες επειδή μίλησε και τους συνέδεσε με τον Μπρέιβικ. «Μου επιτίθενται φραστικά στο Facebook.Ξέρω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.Ο μόνος τρόπος έκφρασης που γνωρίζουν είναι ο τραμπουκισμός. Πιστεύω όμως ότι δεν θα μου επιτεθούν σωματικά. Οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν είναι βίαιοι.Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για άλλες πιο εξτρεμιστικές ομάδες που ψηφίζουν Σουηδούς Δημοκράτες στις εκλογές».


ΜΑΤΙΕ ΓΚΙΝΤΕΡ


«Οι χριστιανοί τρομοκράτες μιμούνται τους ισλαμιστές!»

«Οι νέοι τρομοκράτες είναι άτομα που επηρεάστηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 και την πολιτική που ακολούθησε η Αμερική στις δύο θητείες του προέδρου Μπους» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Ματιέ Γκιντέρ,καθηγητής Ισλαμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ.«Η ιδεολογία τους επηρεάστηκε από τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ».

Συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου «Οι νέοι τρομοκράτες» («Les nouveaux terroristes»), εξηγεί ότι η νέα αυτή γενιά φονταμενταλιστών χριστιανών τρομοκρατών μιμείται τις μεθόδους των ισλαμιστών «συναδέλφων» της. Τους χαρακτηρίζει «νέους» επειδή χρησιμοποιούν τεχνολογικά μέσα, «από το Ιnternet και τα κοινωνικά δίκτυα ως τα smart phones και τα online παιχνίδια». Την τεχνολογία τη χρησιμοποιούν για να διαδίδουν την ιδεολογία τους, όμως «δρουν μόνοι τους, σαν “μοναχικοί λύκοι”, και έχουν ελάχιστες διασυνδέσεις με άλλες ομάδες». Λόγω του μοναχικού χαρακτήρα των νέων τρομοκρατών είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν προτού περάσουν στη δράση. «Υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν την ελευθερία των πολιτών, ενώ και οι ίδιοι προστατεύουν τον εαυτό τους και αποφεύγουν να εκφράζουν ανοιχτά τις προθέσεις τους» λέει ο κ. Γκιντέρ.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία για να τους εντοπίσουν.
Υπάρχουν δισεκατομμύρια σελίδες, φόρουμ,μπλογκ...Δεν διαθέτουν ούτε τα ανθρώπινα ούτε τα τεχνολογικά μέσα για να τις “χτενίσουν”».
Σύμφωνα με τον κ. Γκιντέρ, για να ανακαλύψουν τους «νέους τρομοκράτες» οι υπηρεσίες ασφαλείας «πρέπει να μεταχειριστούν “smart tools”, δηλαδή έξυπνα εργαλεία». Ανάμεσα στα παραδείγματα των εργαλείων αυτών είναι «η προληπτική γλωσσολογία», μέθοδο την οποία έχει εφεύρει ο ίδιος. «Αναλύοντας τα λόγια και τα γραπτά κείμενα,μπορούμε να βρούμε τα άτομα που ξεφεύγουν από τη νόρμα» λέει.

Υπάρχουν επίσης «οι νοητικές επιστήμες που ασχολούνται με τη λειτουργία του εγκεφάλου», η «στρατηγική επαγρύπνηση», η οποία συγκεντρώνει τεχνικές τεχνολογικές και μη για την αναζήτηση και την επεξεργασία πληροφοριών που επιτρέπουν τη λήψη μιας στρατηγικής απόφασης, καθώς και η «σωματική κλινική εικόνα», που εξετάζει συμπτώματα, όπως η κοκκινίλα, τα οποία υποδηλώνουν επικινδυνότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου