Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Νέοι «παίκτες» στη σκακιέρα της ΑΟΖ

http://www.enet.gr


Σε πλήρη συντονισμό για την αντιμετώπιση των όποιων αντιδράσεων από την πλευρά της Τουρκίας βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία, με αφορμή τις απειλές που εκτόξευσε η Αγκυρα για τις σχεδιαζόμενες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ το φθινόπωρο.

Λαμπρινίδης και Μαρκούλλη επιβεβαίωσαν την κοινή γραμμή Ελλάδας και Κύπρου.

Λαμπρινίδης και Μαρκούλλη επιβεβαίωσαν την κοινή γραμμή Ελλάδας και Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη η νέα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερ. Κοζάκου Μαρκουλλή στη χώρα μας.


Εκτίμηση των δύο πλευρών είναι ότι η Τουρκία θα ανεβάσει και άλλο τους τόνους, χωρίς να αποκλείεται και κάποια προκλητική ενέργεια, όπως η παρενόχληση το 2008 από τουρκικά σκάφη δύο ξένων πλοίων που έκαναν έρευνες δυτικά της Κύπρου ή η αποστολή λίγο αργότερα νορβηγικού πλοίου για έρευνες εντός της ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Ωστόσο διπλωματικοί παράγοντες τονίζουν ότι τώρα η σκακιέρα είναι στημένη διαφορετικά, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της νόμιμης άσκησης των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, έχει κατοχυρώσει συνεργασίες με «παίκτες» που η Αγκυρα δύσκολα μπορεί να αγνοήσει, όπως το Ισραήλ και αμερικανικές εταιρείες άντλησης υδρογονανθράκων. Και η η Ε.Ε. όμως δεν είναι αδιάφορη στην προοπτική εξασφάλισης ενεργειακών πόρων από την ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι κεντρικός στόχος της Τουρκίας παραμένει η πίεση για επίλυση του Κυπριακού πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εξ ου και η «απειλή» Ερντογάν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα του θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ενωση. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτό συμβαίνει ήδη από την ανάποδη, καθώς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Αγκυρα έχει κατορθώσει να ανοίξει μόλις τα 13 από τα 35 συνολικά κεφάλαια, εξαιτίας της δικής της συμπεριφοράς.

Πλην του Κυπριακού και των ευρωτουρκικών, στο προσκήνιο ήρθαν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τους ισχυρισμούς του πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι (που συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές) ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί τον περιορισμό των χωρικών της υδάτων σε ορισμένα σημεία από τα 12 στα 6 ναυτικά μίλια. Ο πρώην διπλωμάτης (και μέλος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντ. Μπαχτσελί) ανέφερε, επίσης, ότι δεν επετεύχθη συμφωνία για τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες και ότι η Τουρκία δέχτηκε οι διαφορές των δύο πλευρών να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Από το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζουν προπαγάνδα του βαθέος κράτους τα λεγόμενα του Μπουλούκμπασι και κάνουν λόγο για ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σαμπάχ», «προορισμένο να διαβαστεί στην Ελλάδα», ενώ διπλωματικοί κύκλοι θυμίζουν το «σκληρό» παρελθόν του συγκεκριμένου διπλωμάτη, με παρουσία και στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, και σχετικά με το θέμα της ΑΟΖ (την οριοθέτηση της οποίας ο Δ. Δρούτσας είχε χαρακτηρίσει μη αναγκαία), σημειώνουν ότι αποτελεί στρατηγική επιδίωξη και κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας από το οποίο δεν παραιτείται και υπενθυμίζουν ότι ήδη υπάρχει νομικό πλαίσιο για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αλλά και πρόσκληση ενδιαφέροντος για περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Οπως επισημαίνουν έμπειροι διπλωμάτες, πάντως, το επόμενο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να διεξαχθεί ένας πόλεμος νεύρων και να δοκιμαστούν γεωπολιτικές στρατηγικές, αφού αφ' ενός η Τουρκία θέλει να διατηρήσει το ρόλο της ως η κύρια «ενεργειακή οδός» προς τη Δύση και περιφερειακή δύναμη, ενώ και το Ισραήλ διεκδικεί ένα νέο ενεργειακό ρόλο, βάζοντας στο παιχνίδι έναντι της Αγκυρας τόσο τη Λευκωσία όσο και την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου