Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Υπεύθυνος ο στρατός για την έκρηξη στο Μαρί λέει ο Μάρκος Κυπριανού

http://www.enet.gr

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού ρίχνει την πλήρη ευθύνη για την έκρηξη στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στην Εθνική Φρουρά.



«Το υπΕΞ δεν φέρει καμιά ευθύνη, αν η Εθνική Φρουρά δεν μπορούσε να φυλάξει με ασφάλεια ένα φορτίο πυρίτιδας. Είναι πυρίτιδα που έπρεπε να φυλαχθεί, δεν είναι ούτε χημικά, ούτε πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο τέως υπουργός σε γραπτή του δήλωση, η οποία κλείνει την κατάθεσή του ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου.


«Αν δεν μπορούσαν να τη φυλάξουν, με κανέναν τρόπο και πουθενά, θα έπρεπε να το έλεγαν σαφώς από την αρχή», πρόσθεσε ο Μάρκος Κυπριανού, αναλαμβάνοντας ωστόσο την ευθύνη που του αναλογεί για τον πολιτικό χειρισμό του θέματος.

Διαχώρισε όμως την ευθύνη του ίδιου και του υπουργείου του για την καταστροφή λέγοντας «όμως για την τραγωδία ούτε έχω, ούτε αποδέχομαι ευθύνη δική μου ή του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ευθύνες για την έκρηξη ανήκουν σε εκείνους που δεν φύλαξαν το φορτίο τηρώντας τα στοιχειώδη».

Όπως αναφέρει ο Μάρκος Κυπριανού η πολιτική απόφαση για την κατάσχεση του φορτίου ελήφθη από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το υπουργείο Εξωτερικών απλά εφάρμοζε την πολιτική, που χάραξε με την απόφασή του ο πρόεδρος και συμφώνησε στη βάση της διαβεβαίωσης ότι είναι δυνατή η ασφαλής φύλαξη του φορτίου στην Κύπρο.

Στο κύριο μέρος της κατάθεσής του, ο κ. Κυπριανού χαρακτηρίζει ορθή την απόφαση του προέδρου Χριστόφια για κατάσχεση, εκφόρτωση και φύλαξη στην Κύπρο των εμπορευματοκιβωτίων με τα Ιρανικά εκρηκτικά που προορίζονταν για τη Συρία, για λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλά διαχωρίζει την θέση του για τις διαβεβαιώσεις που ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ για επιστροφή του φορτίου στη Συρία ή στο Ιράν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα του κακού τρόπου φύλαξης του φορτίου και όχι της απόφασης για φύλαξη του φορτίου στην Κύπρο. Αν κατά την φύλαξη τηρούνταν από τους αρμοδίους τα στοιχειώδη, πιστεύω ότι το κακό θα αποφευγόταν», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την δημοσιοποίηση του πορίσματος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, σε συνεννόηση με το γενικό εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη.

Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυς Πολυβίου, δήλωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για δημοσιοποίηση του πορίσματος ασκεί πρόσθετη πίεση, ώστε αυτό να είναι έτοιμο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και αυτός ο στόχος παραμένει. Ο γενικός εισαγγελέας έκανε σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος είναι δυνατό να προκύψουν ποινικές διώξεις και πρόσθεσε πως η Επιτροπή δεν θα δεχθεί οτιδήποτε το οποίο θα επηρεάζει τις ποινικές ανακρίσεις που διεξάγονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου