Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ξιφολόγχη στο λαιμό νεαρού φαντάρου που υπηρετεί ΕΛΔΥΚ. ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «ΥΠΕΡΟΧΗ» ΕΛΔΥΚ;

Το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ υπερηφανεύονται για τις συνθήκες που επικρατούν στην ΕΛΔΥΚ: θαυμαστές εγκαταστάσεις, πρόνοια για τα προβλήματα του φαντάρου, μισθός και δωρεάν ταξίδια.
Αυτά τα «προνόμια» διαφημίζουν από την πρώτη μέρα κατάταξης και της νέας Σειράς Κατάταξης Αυγούστου 2011 οι εκπαιδευτές και όλοι οι αξιωματικοί προκειμένου να πείσουν τους νεοσύλλεκτους συναδέλφους να δηλώσουν ότι θέλουν Εθελοντικά να μετατεθούν στην Κύπρο.
Βεβαίως, δεν ξεχνούν να απειλήσουν, λέγοντας ψέματα, ότι αν δε συμπληρωθεί ο αριθμός μετατιθέμενων εθελοντικά στην ΕΛΔΥΚ, πας υποχρεωτικά ακόμη και αν έχεις αρνηθεί αρχικά. Όμως τέτοια διαταγή, ούτε σχετικός νόμος ή υπουργική απόφαση δεν υπάρχει και Κανένας δε μπορεί να Υποχρεώσει τους συναδέλφους να μετατεθούν εκεί αν έχουν αρνηθεί!
Από την άλλη μεριά, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί διαρρέουν φήμες για δυσμενή μετάθεση όσων αρνηθούν να πάνε Κύπρο.

Αναρωτιόμαστε, υπάρχει πιο Δυσμενή Μετάθεση από την Κύπρο;
Ιδίως φέτος, που όλοι μιλούν για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο εξαιτίας των επικίνδυνων παιχνιδιών της Κυπριακής-Ισραηλινής-Τουρικής κυβέρνησης για τις αποκλειστικές ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπαίδευση στην ΕΛΔΥΚ έχει χτυπήσει κόκκινο, η πολεμική ετοιμότητα είναι συνεχή και οι καμπάνες πέφτουν βροχή με το παραμικρό!
Τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ξανά τους Ελδυκάριους (ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ) ως κρέας στα κανόνια τους. Εξάλλου ποιος ξεχνά τους νεκρούς Κύπριους φαντάρους και αξιωματικούς από την έκρηξη στην Ναυτική Βάση στο Μαρί, που γειτονεύει με το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, εξαιτίας των πολιτικών παιχνιδιών της κυβέρνησης Χριστόφια.
Πρόσφατα έφτασε μια επιστολή στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων που προέρχεται από συναδέλφους φαντάρους οι οποίοι πίστευσαν στις υποσχέσεις του ΓΕΣ, πήγαν στην ΕΛΔΥΚ την Άνοιξη και μετάνιωσαν την ώρα και την στιγμή, κάνοντας στην συνέχεια ότι μπορούσαν για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η επιστολή-μαρτυρία αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες, το διχασμό των στρατιωτών σε «παλιούς-νέους» που ενορχηστρώνει η διοίκηση, την ακραία και παράλογη εκπαίδευση, ενώ συχνά μένουν και απλήρωτοι!
Οι φαντάροι υπηρέτησαν στο 1ο Τάγμα και συγκεκριμένα στον 2ο Λόχο. Ο διοικητής έκανε τα πάντα για να «τεντώσει» τους συναδέλφους, η σκληρή εκπαίδευση ήταν ατελείωτη, οι αγγαρείες αμέτρητες. Ταγματάρχης από το 2ο Γραφείο αύξανε τις υπηρεσίες με το να ανοίγει και κλείνει τις σκοπιές κατά βούληση!
Την εκπαίδευση διέπουν το δόγμα της διοίκησης «Να μην κάθεται κανείς», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνεις πάντα κάτι χρήσιμο και των βλέψεων του Λοχαγού που «μας πίνει το αίμα γιατί πάει για ταγματάρχης». Στο πλαίσιο αυτό κόβονται άδειες, φοιτητικές και αγροτικές, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των στρατιωτών και τις προβλέψεις του Στρατιωτικού Κανονισμού. Επίσης, δεκάδες όπλα συντηρούνται στους όρχους και καθημερινά χιλιάδες σφαίρες μετρούνται και ξαναμετρούνται. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Οι φαντάροι μιλούν για έναν πραγματικό «Πόλεμο των Σειρών» όπου η αυθαιρεσία και οι βιαιοπραγίες των παλιών φαντάρων ήταν άγραφος νόμος, με την κάλυψη φυσικά της διοίκησης της μονάδας. Παλιοί φαντάροι είχαν επιτεθεί με ξιφολόγχες κατά νέων συναδέλφων και μάλιστα ένας εξ αυτών έβαλε ξιφολόγχη στο λαιμό φαντάρου νεότερης Σειράς. Επίσης, οι παλιοί φαντάροι είχαν επιβάλλει κανένας νέος να μην πηγαίνει στο ΚΨΜ αν προηγουμένως δεν είχε συμπληρώσει έναν (1) μήνα στην μονάδα, για να κάνουν όλες τις αγγαρείες!
Μάλιστα, δεν υπήρχε ισότητα ούτε στις υπηρεσίες: οι νέοι φαντάροι έκαναν πάντα το 4ο (8-10 βράδυ, 12-2 βράδυ, 6-8 το πρωί) και το 3ο ( 6-8 απόγευμα, 4-6 ξημερώματα, 10-12 πρωί) νούμερο σκοπιάς. Φυσικά οι αγγαρείες ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ίδιων, ενώ οι παλιοί λούφαραν προβάλλοντας την λογική ότι παλιότερα είχαν υποστεί τα ίδια!
Οι παλιοί εκφοβίζουν τους νεότερους συναδέλφους τους λέγοντας ότι «από τις 15.00 μ.μ. κουμάντο κάνουν αυτοί»! Μάλιστα, έφεδρος Δεκανέας δήλωνε με κομπορρημοσύνη ότι αν κάποιος φαντάρος καταγγείλει τις βιαιοπραγίες θα τύχει «συστημένης εμπλοκής στα μαγειρεία και θα πηγαινοέρχεται από 4ο σε 4ο νούμερο σκοπιάς», ενώ οι καταγγελλόμενοι «θα φάνε το πολύ πέντε (5) μέρες φυλακή».
Η καταγγελία των συναδέλφων διευκρινίζει ότι αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, ιδιαίτερα εναντίον των νεότερων συναδέλφων, συντηρείται από τα μόνιμα στελέχη που συγκαλύπτουν τις παράνομες και αντισυναδελφικές συμπεριφορές των «παλιών», που τους φροντίζουν και κάνουν τα πάντα για να τους συγκαλύψουν.
Όμως και οι εγκαταστάσεις, για τις οποίες όλοι είναι υπερήφανοι, δεν αντιστοιχούν στη διαφήμιση που τους κάνουν. Συχνά υπάρχει πρόβλημα με το νερό, έτυχε περίοδος που οι φαντάροι για 4 μέρες ξυρίζονταν με νερό από τον ψύκτη, μπάνιο δεν έκαναν και τελικά έμειναν εντελώς από πόσιμο νερό όταν τελείωσαν τα μπουκαλάκια στο ΚΨΜ.
Και να φανταστεί κανείς ότι η θερμοκρασία στην Κύπρο ήταν 45ο βαθμοί και η υγρασία απίστευτη!
Τέλος, ο πετσοκομμένος μισθός που χορηγείται στους ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΥΣ είναι 240 ευρώ και συχνά τους δίνεται μετά από ενάμισι (1,5) ή και δύο (2) μήνες καθυστέρηση. Το ρεκόρ είναι να μείνουν τρεισήμισι (3,5) μήνες απλήρωτοι. Φυσικά τους έχουν περιορίσει τις δωρεάν καταστάσεις επιβίβασης και μέρος του αεροπορικού κόστους μεταφοράς τους έχουν αναλάβει οι οικογένειες τους.
Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να βγουν παραπονούμενοι και να καταγγείλουν όλες τις παρανομίες και αυθαιρεσίες και να τις δημοσιοποιήσουν.
Είναι υποχρέωση του ΓΕΣ να παρέμβει άμεσα και να αντιμετωπίσει τις ακραίες και απάνθρωπες αυτές καταστάσεις πριν να είναι αργά. Ήδη η απώλεια του 24χρονου Εύζωνα που αυτοκτόνησε εξαιτίας των συνθηκών που αντιμετώπιζε στη μονάδα του έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό.
Καλούμε τους αξιωματικούς και το ΓΕΣ να σέβονται τον Στρατιωτικό Κανονισμό και τα Δικαιώματα των Φαντάρων.
Πρώτα από όλα πρέπει να σέβονται το δικαίωμα των φαντάρων να Αρνηθούν την Μετάθεση στην ΕΛΔΥΚ.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

12 σχόλια:

  1. Τα πράγματα είναι απλά προτού εκθέσεις κατά αυτό το τρόπο τη μονάδα σου θα μπορούσες να βγεις παραπονούμενος στην αναφορά.. Ύστερα άμα δε βελτιωνόντουσαν τα πράγματα και δε τη πάλευες άλλο Ι5 και πίστεψε με η κλάψα σου δε θα έλειπε σε κανέναν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά μη σκίσετε κανένα καλτσόν...κλαψιάρικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπηρέτησα 311 σειρα στην Κύπρο και ο αδερφός μου 308 .
    Που τα είδατε όλα αυτά ρε παιδιά του Σπάρτακος?
    αλήθεια έχετε υπηρετήσει ποτέ? και που?
    Οι καθαριότητες είναι για τους νέους και λοιπόν? στην αρχή έκανα καθαριότητες και έτρεχα μετά έπινα το φραπεδάκι μου και σκούπιζαν οι νέοι
    Δλδ στον έξω κόσμο δεν είναι το ίδιο? στη δουλεια ο παλιος εργαζόμενος δεν είναι πιο χαλαρός από τον νέο?
    τις βιαιοπραγίες που τις είδατε? μέσα σε ένα τάγμα με 500 άντρες λογικό είναι ν υπάρξουν παρεξηγήσεις καιξύλο καμιά φορά αλλά δεν φταίει ο στρατός γι αυτό Αντιθέτος σε τετοια περιστατικά την πληρώνει εξ ίσου και ο παλιός και ο νέος με φυλακή
    πειθαρχια υπάρχει στην ΕΛΔΥΚ αλλά είναι μάχιμη μονάδα και είμαι υπερήφανος που υπηρετησα εκεί και ξέρω πως θα κάνει το χρέος της αν χρειαστεί
    Δεν είμαι στρατόκαυλος αλλά η στρατιωτική θητεία σε μια χωρα σαν τη δική μας είναι υποχρέωση του κάθε άντρα που φοράει παντελόνια και έχει φιλότιμο
    Τώρα υπάρχουν και στρατιωτικοί παράξενοι με περισσότερες απαιτήσεις τ να κάνουμε εκει κάνεις υπομονή και όλα περνάνε
    όταν μετά το στρατό κάποιος είναι σε εργοδότη με απαιτήσεις εκεί μιλάει? η κάνει την πάπια μην χάσει τη δουλεια? και τοι τραβάει για χρόναι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2.40 ΑΧΙΖΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΓΑΙΔΑΡΟΙ ΠΕΤΟΥΝ...ΚΑΙ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ, ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΑΝΤΡΑ(ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΙ ΕΣΥ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΥΛΑΚΙ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΤΟΥ.
    ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΡΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΕΝΑ ΚΩΛΟΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ, ΕΝΩ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ??? ΑΣΕ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΟΤΟ...ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΙ ΑΡΧΙΔΙΑ, ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ...ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ.Ή ΟΛΟΙ Ή ΚΑΝΕΝΑΣ.

    ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ?
    ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΑΓΓΑΡΙΕΣ...ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟ.

    ΦΙΛΕ ΚΑΛΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΟΡΜΑΛ, ΑΣΕ ΝΑ ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΛΙΓΟ ΤΑ ΓΑΛΑΤΑ ΟΙ 10ΕΤΙΕΣ 60' 70' ΠΕΡΑΣΑΝ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ.

    ''Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΡΑΧΤΕΣ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. etsi na paramenoun ta poio mavra stratopeda ths eldyk......mono aima reeeeee!!!!tha piksete oloi osos kairos kai na perasei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η προπαγάνδα καλά κρατεί! Πραγματικά με εξόργισε το άρθρο σας. Αλλά θα πάρετε απαντήσεις.

    Στην ΕΛΔΥΚ 1ο τάγμα που υπηρετώ αυτή τη στιγμή είναι το πιο δίκαιο. Δεν υπάρχουν βύσματα και όλοι κάνουν τις ίδιες υπηρεσίες. Δεν σκάνε τηλεφωνακια να σου κόψουν τις άδειες και σε πάει 1-1 βρέξει χιονίσει. Επίσης δεν υπάρχουν ΕΠΟΠ να σε κάνει ότι θέλει επειδή του έχει σκάσει τηλεφωνάκι.

    Όσον αφορά τις χειροδικίες αυτές δεν υφίστανται. 30 μέρες φυλακή έφαγε ένας επειδή απλά σπρώχτηκε με έναν άλλον. Κόβονται τα νταηλίκια με το που πατήσεις το πόδι σου εδώ. Όπως επίσης και να μιλήσει υποτιμητικά παλιός σε νέο. Οι ρόλοι ειναι ευδιάκριτοι και επικρατεί τάξη.

    Πράγματι σαν νέος πέρασα δύσκολα απο την άποψη κούρασης αλλά κανείς δεν με υποτίμησε σαν άνθρωπο, έπρεπε να το κάνω όπως το κάνανε και οι παλαιώτεροι.

    Επιπλέον.. αυτό που αναφέρεται για ταγματάρχη που αλλάζει τις σκοπιές δεν έγινε ποτέ.

    Βρείτε κάτι άλλο να ρίξετε λάσπη στην ΕΛΔΥΚ όχι παιδικές δικαιολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριοι, ονομάζομαι Λάσκαρης Θανάσης και υπήρέτησα στο 2ο ΤΠ της ΕΛΔΥΚ το 1994, μια εποχή χωρίς τις συγχρονές ανέσεις που ακολουθούν τον κάθε φαντάρο (κινητά, ιντερνετ, ΜP3, κτλ)
    Η στρατιώτική θητεία είναι μια περίοδος-σταθμός για κάθε αγοράκι που καλείται να υπήρετήσει. τα περι Πατρίδος, ανδρισμού και ιδανικών τα αφήνω σε άλλους!
    Η ζώη στο στράτευμα είναι μια μικρή γεύση απο την ζώή του πολίτη, την ζώή "έξω"! Η ζώή φίλοι μου δεν χαρίζεται σε κανέναν ούτε είναι δικαιη είτε το νομίζουμε είτε το ονειρευόμαστε έτσι απο το σχολείο μας ή την παρέα μας! Η ζώή μακριά απο τον μπαμπά και την μάμα (που θα συμβεί είτε το θέλουμε είτε όχι) είναι μια συνεχής μάχη για επιβίωση, ένα μαθηματικό πρόβλημα με απειρες μεταβλητές που καλόυμαστε να το λύσουμε πολλές φορές κάθε μέρα!
    Το να προσπαθεί κάποιός να αναβάλει την θητεία του ή να της βάλει εμπόδια είναι οτι χειρότερο μπορεί να κάνει στον ευατό του! Γιατί; Σαν στατιώτης θα ζήσεις εμπειρίες-μαθήματα ζώής με άτομα διαφορετικού οικογ.περιβάλλοντος, οικον. ευχέριας, συμπεριφοράς, κτλ. Θα αντιμετωπίσεις καταστάσεις δύσκολές αλλά και ευχάριστες και θα δημιουργήσεις φιλίες για μια ζώή με άτομα απο όλη την χώρα που δεν θα γνώριζες ποτέ διαφοετικά!
    Η ζωή του στρατιώτή δεν είναι οτι χειρότερο απο αυτά που θα σας συμβούν στο υπόλοιπό της ζωής σας! Είναι κυριολεκτικά μια προθέρμανση, μια προετοιμασία για την ζώή "έξω" μαζί με τις λύσεις!
    Πίσω απο τον "κακό" Λοχαγό κρύβεται ένας ακόμα χειρότερος εργοδότης που απο αυτόν εξαρτίεται η οικονομική σου κατάσταση! Πίσω απο το "γερμανικό" κρύβεται το 12ώρο ή 14ώρο χωρίς τις υπερώρίες! Πίσω απο τη βία και τα απώθημένα των "καψονιών" θα βρείς την αγωνία για το μέλλον των παιδίων σου!
    Γιαυτό σας λέω... δεν έχει απλά χειρότερα, θα ζείς καθημερινά μεσα στα χειρότερα!
    Πριν πας φαντάρος έχεις τη μαμά και τον μπαμπά να ψάχνουν να σου βρούν μέσο και τρόπο να περάσεις όσο ποιό ανώδυνα την θητεία σου! Μετά? Ποιός θα σε γλιτωσει απο την γυναίκα σου, τα παιδιά σου, την ακρίβεια, τον εργοδότη και τόσα άλλα? Ποιός? Αλλό φίλοι μου η σχολική ζώή με τα φραπεδάκια και το χαρτζιλίκι και άλλο η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
    Παλιός και νέος, πράγματι υπάρχουν και όχι μόνο στην ΕΛΔΥΚ αλλά σε κάθε στρατό στον κόσμο ακόμη και σε αντάρτικες ομάδες! Εξώ στην κοινωνία? Παντού! Ακόμα και μέσα στο σπίτι σας πχ σου λέει ο πατέρας σου "΄ξερεις σε ποίον μιλάς" ή "ποιός είμαι εγώ" ή "θα κάνεις αυτό που λέω εγώ" τωρά σκέψου τι σου είπε ο λοχαγός σου ή ο "παλιός"! Μάλλον τα ίδια, ε? Ο "παλίος" επιβαλεται βάσει αυτών που ξέρει και ο "νέος" απλά ψάχνει τις λύσεις και μόλις τις βρεί..."πάλιωσε" και αυτός και ξανά απο την αρχή!
    Αυτά είχα να πώ και μάλιστα ΕΠΩΝΥΜΑ γιατί η ανωνυμία κρύβει άγνοια! Δεν θέλω να προσβάλω ή να ειρωνευτώ κανένα σας αλλά προτού κρίνουμε μια κατάσταση πρέπει να έχουμε μάτια και αυτία ανοιχτά!
    Μετα τιμής
    http://www.facebook.com/profile.php?id=1225924762

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι βλεπω, πλακωσε ολο το ΓΕΣ για να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ti vlepw?opoios exei antitheti apopsi einai valtos(ΓΕΣ)?gia pes re ntentektiv? auta pou perigrafei to arthro simvainoun stis perisoteres maximes monades tou ES.(312 litoxoro)einai i gnwsti klapsa tou neoellina pou de theelei na exei kamia ipoxreosi alla tautoxrona exei apaitisi ola na litourgoun roloi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σπάρτακε σκούπα! δλδ στο σπίτι σου δεν καθαρίζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. na pai na gamithei kai o stratos kai ola ta skata tou mazi..otan ego piga fantaros stin ELDYK o tsohatzopoulos itan ipourgos aminas kai etroge me 10 koutalia mazi ...na pane sto dialo lipon kai autoi kai olio I stratoi tou kosmou ..kliste ta stratopeda kai kanteta pedikes xares...to mono alithino oplo mou I mousiki kai I agapi

    ΑπάντησηΔιαγραφή