http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
Υπό τη σκιάν ενός έντονου διεθνούς διπλωματικού παρασκηνίου, η Παλαιστινιακή Αρχή δηλώνει ανυποχώρητη στην πρόθεσή της να ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους την ερχόμενη εβδομάδα. Παρά τις διπλωματικές πιέσεις της τελευταίας στιγμής από τις ΗΠΑ και την προώθηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδίου για περιορισμένη αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υπαναχώρηση, και στις 23 Σεπτεμβρίου που θα μιλήσει στην 66η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ζητήσει επίσημα την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους και την πλήρη ένταξή της στα Ηνωμένα Εθνη, εκτός εάν προκύψει κάποιο «αποδεκτό» μεσολαβητικό σχέδιο την τελευταία στιγμή.
Τη μεγαλύτερη πίεση στους Παλαιστίνιους ασκούν οι ΗΠΑ καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε την πιθανή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση «αντιπαραγωγική» και επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο εάν το θέμα έλθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παρ' ότι γνωρίζει ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς τον τελευταίο καιρό η Τουρκία στο πλαίσιο της ολοένα και μεγαλύτερης έντασης με το Ισραήλ προωθεί το Παλαιστινιακό ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα της εξωτερικής της πολιτικής. Τόσο ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ντέιβιντ Χέιλ όσο και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον αλλά και ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ) Τόνι Μπλερ συναντήθηκαν τις τελευταίες ημέρες με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Οι Παλαιστίνιοι, γνωρίζοντας ότι θα ασκηθεί βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η Παλαιστίνη δεν θα γίνει το 194ο μέλος του ΟΗΕ, αποφάσισαν να φέρουν το θέμα προς συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου η πλειοψηφία των κρατών αναμένεται να υπερψηφίσει την πρόταση, επιτυγχάνοντας έτσι μια ηθική νίκη. Το πιο πιθανόν είναι το καθεστώς της να είναι ανάλογο με εκείνο του Βατικανού, δηλαδή παρατηρητής χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ και οι Παλαιστίνιοι θα ήθελαν την αναβάθμισή τους από «οντότητα» σε «κράτος - μη μέλος». Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η παλαιστινιακή ανεξαρτησία θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, όμως οι Παλαιστίνιοι τονίζουν πως οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ έχουν παγώσει και έτσι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ζητήσουν την αναγνώριση της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ - των εδαφών δηλαδή που κατέλαβε το Ισραήλ στον Πόλεμο του 1967 - ως κράτους.
Οπως δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς την Πέμπτη στην αιγυπτιακή τηλεόραση, τα οφέλη από την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους - μη μέλους του ΟΗΕ θα είναι πολλαπλά καθώς θα δώσουν στους Παλαιστίνιους πρόσβαση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, «αυτό ακριβώς, δηλαδή, που δεν θέλουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ».
Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να κρύψει, όπως γράφει η ισπανική «El Pais», την ανησυχία της «μπροστά στο ενδεχόμενο να μετατραπεί σύντομα σε δύναμη κατοχής ενός κράτους και όχι πια ορισμένων εδαφών». Αν, δηλαδή, ο ΟΗΕ δεχθεί ότι τα σύνορα της Παλαιστίνης είναι εκείνα του 1967 με κάποιες προσαρμογές - όπως είχε δηλώσει ο Μπαράκ Ομπάμα πριν από μερικούς μήνες -, τότε μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί θα θεωρηθούν αυτόματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο δύναμη κατοχής ξένης χώρας και η Παλαιστίνη θα μπορεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο και να καταγγείλει τις ισραηλινές ενέργειες που θεωρεί εγκληματικές. Κάτι τέτοιο δεν το θέλουν καθόλου οι ισραηλινοί ηγέτες οι οποίοι θα κινδυνεύουν να συλληφθούν εάν ταξιδέψουν σε άλλη χώρα.
Πάντως πολλοί ξένοι διπλωμάτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς τις επιπτώσεις της αναγνώρισης της Παλαιστίνης καθώς θεωρούν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη χορήγηση της ετήσιας βοήθειας προς τους Παλαιστινίους ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θεωρούν ότι θα δυσκολέψει κι άλλο η ζωή των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου