Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Φόβοι για μία νέα ανάφλεξη στη Δυτική Οχθη

http://news.kathimerini.gr

A.P., AFP

Διπλωματικά απομονωμένο, το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, υπό το κράτος του φόβου ότι οι προγραμματισμένες ειρηνικές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων ενδέχεται να εκτροχιαστούν στην κατεύθυνση μιας νέας Ιντιφάντα. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ενόψει της αίτησης για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους που προβλέπεται να καταθέσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στις 23 Σεπτεμβρίου. Αν και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες επιδιώκουν την αποφυγή επεισοδίων βίας -και για τον σκοπό αυτό αποθαρρύνουν διαδηλώσεις στους εβραϊκούς εποικισμούς ή στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού- η ατμόσφαιρα στη Δυτική Οχθη είναι ηλεκτρισμένη.


Την περασμένη εβδομάδα, τρία τζαμιά στη Δυτική Οχθη βεβηλώθηκαν, ενώ παρόμοιες προκλήσεις σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ, κοντά στη Ραμάλα. Οργανώσεις Εβραίων εποίκων απειλούν με αντιδιαδηλώσεις σε παλαιστινιακές πόλεις, κάτι που θα μπορούσε να δώσει το σύνθημα για αιματηρές συγκρούσεις. Ηδη, ο ισραηλινός στρατός έστειλε τρία επιπλέον τάγματα στη Δυτική Οχθη.

Χαρακτηριστικό της έντασης στην περιοχή ήταν το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ιορδανία -τη δεύτερη αραβική χώρα μετά την Αίγυπτο που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ- αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει προσωρινά τη χώρα, λόγω των φόβων για βίαια επεισόδια ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις πολιτών έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. Προηγουμένως, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα είχε δηλώσει ότι η χώρα του και οι Παλαιστίνιοι είναι σήμερα ισχυρότεροι από το Ισραήλ.

Παρά τις έντονες πιέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, η παλαιστινιακή ηγεσία εμφανιζόταν μέχρι χθες αποφασισμένη να καταθέσει την αίτηση, εκτός αν υπάρξει κάποιο πολύ σοβαρό αντάλλαγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου