Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Λεονταρισμοί εσωτερικής κατανάλωσης

http://news.kathimerini.gr

Τι εκτιμούν επιτελείς σε Αθήνα και Τελ Αβίβ για τη στάση της Αγκυρας στη Μεσόγειο
Της Δωρας Aντωνιου

Την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αρνούνταν ότι η Αγκυρα προτίθεται να προχωρήσει σε χρήση στρατιωτικών μέσων προκειμένου να σταματήσει τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, τουρκικές φρεγάτες και F-16 βρίσκονταν κοντά στην εξέδρα των γεωτρήσεων για άσκηση αεροναυτικής συνεργασίας, σε περιοχή εντός του κυπριακού εναέριου χώρου.


Παρά τους υψηλούς τόνους και την απειλή στρατιωτικής επέμβασης που διατυπώθηκε από κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας τις προηγούμενες εβδομάδες, η έναρξη της γεώτρησης στην Κύπρο έγινε κανονικά, χωρίς να απειληθεί το παραμικρό επεισόδιο, με τα τουρκικά πλοία να είναι μεν παρόντα στην περιοχή, να παραμένουν όμως σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την εξέδρα. Η Αγκυρα υλοποίησε τα έτερα «αντίποινα» με τα οποία είχε απειλήσει και ο κ. Ερντογάν υπέγραψε συμφωνία για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, προκειμένου το «Πίρι Ρέις» να αρχίσει τις δικές του έρευνες βόρεια της Κύπρου.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι τόσο οι υψηλοί τόνοι στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερντογάν και των υπουργών του όσο και η υπογραφή της άνευ οιασδήποτε ισχύος (καθώς το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται) συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα απευθύνονται στην τουρκική κοινή γνώμη, προκειμένου να την πείσουν ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί στα εθνικά της συμφέροντα.

Οι αναλύσεις που έχουν γίνει από επιτελείς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και οι εκτιμήσεις των Ισραηλινών, οι οποίοι επίσης παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, είναι ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κλιμάκωση των προκλήσεων εκεί. Εκτιμάται πως η στρατιωτική παρουσία θα συνεχιστεί, χωρίς ωστόσο να επιδιωχθεί να «ανεβεί το θερμόμετρο».

Η Αγκυρα συνεχίζει, πάντως, να εντάσσει τις κυπριακές έρευνες για φυσικό αέριο στους παράγοντες αποσταθεροποίησης, επιχείρημα που θέλει να αξιοποιήσει στη στρατηγική της να εμφανίζεται ως παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη περιοδεία Ερντογάν στις χώρες της βόρειας Αφρικής, αλλά και το πλάνο ενεργειακής ενοποίησης των χωρών της περιοχής με τουρκική πρωτοβουλία, που διακινήθηκε μέσα στην εβδομάδα, εξακολουθεί να επιδιώκει την ανάδειξή της σε ηγεμονική δύναμη στον ευρύτερο αραβικό χώρο. Στην κατεύθυνση αυτή εκμεταλλεύεται και την προνομιακή σχέση με τις ΗΠΑ, που λαμβάνει νέα χαρακτηριστικά μετά την απόφαση για εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία. Οπως επισημαίνουν πάντως έμπειροι αναλυτές, η αμερικανική πλευρά, αν και αναγνωρίζει τη βαρύτητα της Τουρκίας στην περιοχή, αισθάνεται ότι έχει χαθεί ένας σημαντικός πόλος συνομιλητών της μετά την αποψίλωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη για τις κυπριακές έρευνες, ο κ. Ερντογάν έβαλε στο κάδρο και την Ελλάδα, αναφέροντας ότι η έναρξη των ερευνών θα έχει επιπτώσεις και στη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Το συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία αυτήν τη φορά, έχει ήδη καθυστερήσει, καθώς αρχικά τοποθετούνταν κάποια στιγμή τον Ιούλιο, μετά τις εκλογές στη γείτονα. Οι τελευταίες αναφορές αφορούσαν πραγματοποίησή του τον Οκτώβριο, ωστόσο, μετά τα τελευταία δεδομένα, ούτε αυτή η εξέλιξη καθίσταται πλέον δυνατή.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο και η συμπεριφορά της Τουρκίας, που με αφορμή τις κυπριακές έρευνες επανέφερε τις αμφισβητήσεις της για το Αιγαίο και το Καστελλόριζο, δημιουργούν συνθήκες παγώματος της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί στα ελληνοτουρκικά. Μια συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη θα ήταν ενδεχομένως ευκαιρία για να μεταβληθεί το κλίμα, ωστόσο ο κ. Παπανδρέου ακύρωσε τη μετάβασή του στην αμερικανική μεγαλούπολη λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου