Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Πόλεμος στον ΟΗΕ για παλαιστινιακό κράτος

http://www.ethnos.gr

Ο πρόεδρος Αμπάς είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στις 23 Σεπτεμβρίου. Ο Νετανιάχου διεμήνυσε ότι θα παρέμβει αμέσως, ζητώντας επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων


Ο Μπ. Νετανιάχου με τον Μ. Αμπάς σε παλαιότερη συνάντησή τους για το Παλαιστινιακό
Ο Μπ. Νετανιάχου με τον Μ. Αμπάς σε παλαιότερη συνάντησή τους για το Παλαιστινιακό

Αμετακίνητοι και, αψηφώντας το αμερικανικό βέτο που έχει προαναγγείλει ο πλανητάρχης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εμφανίζονται οι Παλαιστίνιοι στην απόφασή τους να ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.

Μετά την ανακοίνωση του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος στις 23 Σεπτεμβρίου πρόκειται να υποβάλει στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν το αίτημα για πλήρη ένταξη κράτους της Παλαιστίνης (την οποία μπορεί να αποφασίσει μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι θα ανέβει στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ίδια μέρα με τον Μαχμούντ Αμπάς και θα καλέσει σε επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους.

"Δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό φόρουμ (η Γενική Συνέλευση) για το κράτος του Ισραήλ. Δεν ειναι ένα φόρουμ στο οποίο θα μας χειροκροτήσουν. Θα πούμε την αλήθεια σε όσους θέλουν να την ακούσουν", δήλωσε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, καλώντας τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να μη θέσει το ζήτημα στον ΟΗΕ, αλλά να επιστρέψει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι Παλαιστίνιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας εάν προηγουμένως δεν υπάρξει κάποια αξιόπιστη πρόταση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάν αλ Μάλκι. Ο δρόμος οδηγεί ούτως ή άλλως στη Γενική Συνέλευση, όπου οι Παλαιστίνιοι θα επιδιώξουν και θα πετύχουν μία αναβάθμιση του καθεστώτος τους στα Ηνωμένα Εθνη σε μία διπλωματική ήττα του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αποδύονται σ΄έναν διπλωματικό αγώνα για να εμποδίσουν το παλαιστινιακό αίτημα να φθάσει στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μοναδικός δρόμος για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

ΙΣΡΑΗΛ
Προειδοποιεί για ακύρωση όλων των συμφωνιών

Η υποβολή αιτήματος ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ θα σήμαινε και την ακύρωση εκ μέρους του Ισραήλ όλων των συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί με τους Παλαιστινίους, προειδοποίησε χθες ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντ. Αγιαλόν.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε όσους τους κατηγορούν ότι προτίθενται να ανακηρύξουν "μονομερώς" την ανεξαρτησία τους.

"Ξεκινήσαμε την ειρηνική πρωτοβουλία μας το 1988 μονομερώς, όταν ανακηρύξαμε ένα ανεξάρτητο κράτος κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου στο Αλγέρι. Μετά περάσαμε στις διμερείς διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και τώρα βαδίζουμε προς έναν διεθνή οργανισμό, τα Ηνωμένα Εθνη", εξηγεί ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Μοχάμαντ Στάγε.

*Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρέσβης αναχώρησε χθες από το Αμάν μαζί με μέλη του προσωπικού της πρεσβείας, υπό τον φόβο βίαιων διαδηλώσεων στο κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην ιορδανική πρωτεύουσα, μετέδωσε το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου τόνισε χθες ότι η ισραηλο-αιγυπτιακή συμφωνία δεν είναι ιερή και παραμένει ανοικτή σε διαβουλεύσεις.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου