Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Στη Λιβύη σήμερα ο Ερντογάν

http://www.enet.gr

Έπειτα από την χθεσινή επίσκεψη του Γάλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στη Λιβύη, σήμερα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός έφτασε στην Τρίπολη ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης».




Σύμφωνα με αναλυτές η περιοδεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις χώρες της Βορείου Αφρικής αποσκοπεί σε πολιτικά και οικονομικά οφέλη αλλά και σε διεύρυνση της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας.

Ωστόσο , στην πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη, η Τουρκία έχει συμβόλαια ύψους 15 δισ. δολαρίων και είναι σημαντικό για τον Ερντογάν να διασφαλίσει καλές διπλωματικές σχέσεις με τη νέα ηγεσία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και των κανταφικών δυνάμεων, η Τουρκία στήριξε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και του παρείχε οικονομική βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, καθώς και δανειακή υποστήριξη. Επίσης ένα τουρκικό πλοίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση πολιτών από το λιμάνι της Μιζουράτα η οποία ήταν αποκλεισμένη από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Παράλληλα σήμερα με την επίσκεψη του Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των λίβυων μαχητών με δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι.

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία λίβυοι αντικαθεστωτικοί εισήλθαν σήμερα στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νότια της Τρίπολης, ενώ εκρήξεις και πυροβολισμοί αντηχούν στους λόφους και τις κοιλάδες της πόλης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί μαχητές προελαύνουν προς την Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Σύρτης που κρατούσαν ακόμα οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις και το οποίο βρίσκεται 10 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου