Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ζητούν συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων

http://www.tanea.gr
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Αντίποινα ετοιμάζει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες πετρελαίου, απειλώντας ότι αν η Κύπρος δεν εγκαταλείψει το σχέδιο των εξορύξεων, θα προχωρήσει σε συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα.
«Τα νερά της Μεσογείου θερμαίνονται», σχολίαζαν χθες οι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία. Η σύσκεψη έγινε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χθες το πρωί με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Κατεχομένων και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και μέχρι το μεσημέρι ανακοινώθηκε η απόφαση. Σήμερα αναμένεται να μεταβούν στα Κατεχόμενα στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ και της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO).
Φαίνεται όμως ότι η Αγκυρα κάνει κινήσεις και στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης. Ηδη ο τούρκους υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ο οποίος συνοδεύει τον τούρκο πρωθυπουργό στην περιοδεία του σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο να υπάρξει συνεργασία στο θέμα της ενέργειας. Μάλιστα ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος λέγοντας ότι μπορούν ακόμη να γίνουν και έρευνες για πετρέλαιο από κοινού με την Αίγυπτο αν και όπως είπε όλα αυτά βρίσκονται προς το παρόν σε προκαταρκτικό στάδιο
Πάντως και ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Τουρκίας - ΕΕ επέμεινε ότι οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο μπορούν να γίνουν μόνο σε συνεργασία με τα Κατεχόμενα. «Αν η ΤΔΒΚ και οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να κάνουν έρευνες μαζί για το πετρέλαιο, ας κάνουν.
Πώς συμφώνησαν στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας; Οπως η τουρκοκυπριακή πλευρά έδωσε ηλεκτρικό στην ελληνοκυπριακή πλευρά μόλις εμφανίστηκε η ηλεκτρική κρίση, έτσι και στο θέμα του πετρελαίου μπορεί να συμφωνήσουν με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Εγκεμεν Μπαγίς. Μάλιστα επέκρινε και πάλι την ΕΕ επειδή δεν ανοίγει το κεφάλαιο της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
«Είναι αντίθετο με τη λογική σε μια περίοδο που η Ευρώπη χρειάζεται να συνεργαστεί με την Τουρκία στο θέμα της ενέργειας να μην ανοίγει το κεφάλαιο της ενέργειας», είπε στην μεικτή επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ ο Εγκεμεν Μπαγίς. Είπε ότι το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου το εμποδίζει η Κύπρος και πως οι άλλες 26 χώρες τηρώντας στάση θεατή είναι σαν να πυροβολούν τα πόδια τους. «Καλώ τους ευρωπαίους φίλους μας να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική τους. Τους καλώ να άρουν τα εμπόδια που βλάπτουν τα δικά τους συμφέροντα», είπε ο τούρκος υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου