Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η κορβέτα «Μπαντίν» στην «Αφροδίτη»

http://www.tanea.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Στο βορειοανατολικό άκρο της «Αφροδίτης», του «Οικοπέδου 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βρίσκεται από χθες και εγκαθίσταται η πλατφόρμα - γεωτρύπανο «Ομηρος» της αμερικανικής εταιρείας ερευνών υδρογονανθράκων Noble Energy. Περίπου 35-40 μίλια νοτιοδυτικά της εξέδρας κινείται η τουρκική κορβέτα «Μπαντίν», που ανήκει στην τουρκική ναυτική δύναμη «Μεσογειακή Ασπίδα».
Εξαιρουμένων των ισραηλινών, αρμόδιες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν πλέουν άλλα πολεμικά άλλης χώρας - ούτε των ΗΠΑ. Πάντως την περιοχή φέρεται να εποπτεύουν συχνά πυκνά ισραηλινά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που πετούν σε μεγάλο ύψος.
Η τουρκική «Μεσογειακή Ασπίδα» είναι μια αρμάδα που συγκροτήθηκε περί το 2006. Παλαιότερα, κάποια πλοία της έπλεαν εναλλάξ νοτίως και ανοιχτά της Κύπρου σχεδόν σταθερά. Ανάλογη κίνηση δείχνει και η τωρινή τής κορβέτας «Μπαντίν». Πιο μεγάλη είναι η ναυτική δύναμη που εδρεύει στον Ναύσταθμο Ακσάζ και η οποία από την Τρίτη πραγματοποιεί περιοδική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε περιοχές ανατολικά της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου