Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Οθωμανικού τύπου φιρμάνια για Αιγαίο και Κύπρο

http://www.enet.gr


Η Τουρκία, με χθεσινές παράλληλες εξαγγελίες μελλοντικών κινήσεών της στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, αμφισβητεί ευθέως και προκλητικώς τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε κατάσταση «υπερεργασίας»:


* Εξέδωσε αγγελία προς ναυτιλλομένους NAVTEX, σύμφωνα με την οποία νορβηγικό ερευνητικό πλοίο, για τα συμφέροντα της Τουρκίας, θα διεξαγάγει υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου-15 Νοεμβρίου. Το νορβηγικό πλοίο, σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, θα ακολουθείται από «συνοδευτικά σκάφη» (βλέπε πάνω).

* Εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση ξεκινήσει τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις, που θα κάνει για λογαριασμό της η αμερικανική εταιρεία Noble Energy τον Οκτώβριο, εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα νότια, τότε η Αγκυρα θα προχωρήσει σε «συμφωνία» οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού κράτους.

Κατ' αυτόν τον τρόπο η Τουρκία επιχειρεί να «τρομοκρατήσει» για ένα ολόκληρο δίμηνο, Σεπτέμβριο - Νοέμβριο, την περιοχή ανατολικά και νότια του Καστελόριζου μέχρι και τα νότια της Κύπρου, δημιουργώντας εντυπώσεις περί ενός «κολασμένου διμήνου» απέναντι σε δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Η απάντηση της Λευκωσίας ήταν ψύχραιμη, με την Κύπρια ΥΠΕΞ να μην αποκλείει ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «ανάλογα με τις εξελίξεις». Χθες όμως, χωρίς «παρενοχλήσεις», έφτασε η πλατφόρμα - γεωτρύπανο «Ομηρος» της αμερικανικής εταιρείας στο θαλάσσιο Οικόπεδο 12, το επονομαζόμενο «Αφροδίτη», στην κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να αρχίσουν οι γεωτρήσεις.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας, αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές για την Κύπρο, δήλωσε ότι «η ανακοινωθείσα πρόθεση της Τουρκίας να συνάψει "συμφωνία" οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα κατεχόμενα είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο. Οποιαδήποτε τέτοια "συμφωνία" θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδεθεί με την άσκηση του αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εκδόθηκε αφού προηγήθηκε στην Αγκυρα σύσκεψη μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και Τουρκοκύπριων αξιωματούχων. Σήμερα μάλιστα θα μεταβούν για το θέμα στα κατεχόμενα της Κύπρου στελέχη των τουρκικών υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας και της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων της Τουρκίας.

Προχθές, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, είπε σε δημοσιογράφους, κατά την επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο, ότι κατά την άποψή του μπορεί οι δύο χώρες να συνεργαστούν προκειμένου να ξεκινήσουν από κοινού έρευνες στη Μεσόγειο για την εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τη διακοπή επί της ουσίας των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, μετά την απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή από την Αγκυρα, αλλά και τις απειλές Ερντογάν, Νταβούτογλου κατά της Κύπρου όλο το τελευταίο διάστημα, δημιουργούν φόβους για επικείμενη ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας κάλεσε και χθες την Τουρκία «να συμπεριφερθεί με νηφαλιότητα και να μη συμβάλει ακόμη περισσότερο στη δημιουργία έντασης». Δήλωσε όμως παράλληλα ότι «είναι υποχρέωση του υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής κυβέρνησης να εξετάζουν όλα τα δεδομένα και να προετοιμάζονται αναλόγως».

Οι λεκτικές απειλές της Τουρκίας πάντως συνεχίστηκαν και χθες διά στόματος του υπουργού για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, Εγκεμέν Μπαγίς. «Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή, όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα των χωρών», δήλωσε ο Μπαγίς. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ΤΔΒΚ και Ελληνοκύπριοι, εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια. Οπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων».

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν υπονομεύει μόνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά δημιουργεί ευρύτερο πρόβλημα προσβολής του Διεθνούς Δικαίου και ανατροπής της Διεθνούς Νομιμότητας», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Π. Παναγιωτόπουλος.

«Η αποτρεπτική διπλωματία της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι δραστήρια και αποφασιστική. Να μην εμφανίζεται ως "Πόντιος Πιλάτος", όταν εκτοξεύονται απειλές κατά κρατών-μελών» ζήτησε ο ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κουμουτσάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου