Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΗΠΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΕΙΣ

http://news.kathimerini.gr

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες την υποστήριξή τους στην απρόσκοπτη συνέχιση των γεωτρήσεων που πραγματοποιεί εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, αλλά η Ουάσιγκτον κινείται σε τεντωμένο σχοινί καθώς θέλει να αποτρέψει την αποστασιοποίηση της Αγκυρας από την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ότι εάν προχωρήσει η άντληση φυσικού αερίου, θα σταματήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και ότι εάν δεν έχει υπάρξει λύση έως τον Ιούλιο του '12, οπότε η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε. Ε., η Τουρκία θα παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα, η επιδεινούμενη κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, από τη μια, και οι ανατροπές στους συσχετισμούς δυνάμεων που προκαλεί η Αραβική Ανοιξη, από την άλλη, δημιουργούν μια πολύ ρευστή περιφερειακή συγκυρία και δυσχεραίνουν τους χειρισμούς της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Ελλάδα διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στην περιοχή, με τη στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσει με το Ισραήλ, την προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της ελληνικής επικράτειας, αλλά και τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο. Τις παραπάνω παραμέτρους, αλλά και το εύφλεκτο σκηνικό που δημιουργεί η τουρκική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο, θα συζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, εάν «κλείσει» η συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά, σε ανταπόδοση της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 12, καθώς αποτελούν τον παραδοσιακά στενότερο σύμμαχο του Τελ Αβίβ, ενώ παρά τις τριβές των τελευταίων ετών διατηρούν ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας και με την Αγκυρα. Ταυτόχρονα, επηρεάζουν σημαντικά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Λόγω ακριβώς αυτής της αυξημένης εμπλοκής των ΗΠΑ, οι επαναλαμβανόμενες παλινδρομήσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, προκαλούν προβληματισμό, καθώς μάλιστα, ως απόρροια της πολυετούς θητείας της ως πρέσβεως των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η κ. Νούλαντ πρέπει να γνωρίζει τις παραμέτρους του κυπριακού προβλήματος και δύσκολα θα μπορούσε να επικαλεσθεί άγνοια.

Δικαίωμα στη γεώτρηση

Πάντως, η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον, όπως τουλάχιστον προβάλλεται τον τελευταίο ενάμιση μήνα και την επανέλαβε προχθές ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, είναι ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να προβεί σε γεωτρήσεις για την αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου, θεωρούν θετική την ανάληψη του έργου από αμερικανική εταιρεία, υπογραμμίζουν ότι οι γεωτρήσεις δεν πρέπει να εμποδίσουν τις συνομιλίες Χριστόφια - Ερογλου που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και, σε ό, τι αφορά τα κέρδη που ενδεχομένως να προκύψουν από την άντληση, θεωρούν ότι θα πρέπει να κατανεμηθούν στη βάση της ισονομίας (equitably) και πάντα στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. Η θέση αυτή όχι μόνο εδράζεται στη λογική και στην αρχή δικαίου, αλλά μπορεί να αποτελέσει και κίνητρο για την επίλυση του προβλήματος. Ομως, η κ. Νούλαντ έχει επανειλημμένα παρεκκλίνει από τη θέση αυτή. Πριν από μερικές εβδομάδες μίλησε για ισότιμο (equal) διαμοιρασμό των κερδών, ενώ την περασμένη Τετάρτη εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ «σε κάποιου είδους μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών» -τη ζήτησε η τουρκοκυπριακή πλευρά- «για να υπάρξει μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο».

Αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ενοχλητικά ηγεμονικός. Πέρα από τις δηλώσεις του, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά του εντός της έδρας των Ηνωμένων Εθνών όταν, σπεύδοντας να παρακολουθήσει την ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, παρέκαμψε τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν τις κινήσεις στο εσωτερικό του κτιρίου του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να σημειωθεί συμπλοκή ανάμεσα στους άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας και αστυνομικούς των Ηνωμένων Εθνών, ένας εκ των οποίων μάλιστα τραυματίσθηκε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου