Σε ασκήσεις ψυχραιμίας επιδίδονται Αθήνα και Λευκωσία, καθώς οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην έναρξη γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και δεν θα περιοριστούν στην απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, την οποία επιστράτευσε ως πρώτη αντίδραση η Αγκυρα.
Σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κίνδυνος στρατιωτικής εμπλοκής στην περιοχή των γεωτρήσεων δείχνει να απομακρύνεται όσο οι μέρες περνούν, καθώς, εάν η τουρκική πλευρά ήταν όντως αποφασισμένη να προσφύγει σε τέτοια μέσα, θα το είχε κάνει για να σταματήσει τις έρευνες στην αρχή τους. Βεβαίως, καθώς τουρκικά πολεμικά πλοία συνεχίζουν να εμφανίζονται στην περιοχή, ενώ και τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Λευκωσίας και ένα από αυτά πέταξε πάνω από την εξέδρα των γεωτρήσεων την περασμένη Πέμπτη, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρόκληση «θερμού επεισοδίου».
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Αγκυρα, βλέποντας ότι η απειλή στρατιωτικής βίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει άλλους μηχανισμούς, προκειμένου να μπλοκάρει τις κυπριακές έρευνες. Η απειλή στρατιωτικής βίας είχε ως στόχο να προκληθεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για πυροδότηση ανεξέλεγκτων καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή, ανησυχία που θα μετατρεπόταν σε πίεση προς τη Λευκωσία να αναστείλει τις έρευνες. Καθώς αυτό το σενάριο δεν υλοποιείται, η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, θα στρέψει την προσοχή της προς τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως τον ΟΗΕ, επιδιώκοντας την ενεργοποίηση διαδικασίας επιδιαιτησίας, κάτι που θα προκαλούσε καθυστέρηση στις έρευνες.
Οι πρόσφατες επικριτικές αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού για τη στάση που θα έπρεπε να τηρήσουν στο θέμα οι διεθνείς οργανισμοί, αξιολογείται από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ότι εντάσσονται σε αυτή τη στρατηγική της Τουρκίας. Ωστόσο, όπως σε πολλούς χειρισμούς της Αγκυρας στο θέμα των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, έτσι και σε αυτόν, διπλωματικές πηγές εντοπίζουν αντιφάσεις: ο κ. Ερντογάν εγκαλεί τους διεθνείς οργανισμούς ότι δεν παίρνουν θέση και δεν λαμβάνουν αποφάσεις, τη στιγμή που η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με σειρά ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και επί δεκαετίες συμπεριφέρεται ως να μην υπάρχουν.
Παράλληλα, στην πρόθεση της Τουρκίας να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην περιοχή και να καταστεί ενεργός «παίκτης» στο θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων, αποδίδουν διπλωματικοί κύκλοι την ισχυρή υποστήριξη της Αγκυρας στην αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Οι εκτιμήσεις για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γάζας ήταν σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης του τουρκικού ενδιαφέροντος για σύσφιγξη των σχέσεων με τους Παλαιστινίους.
Πάντως, την κλιμάκωση της έντασης που, παρά τους «λεονταρισμούς», αποφεύγει στην Κύπρο, η Τουρκία φαίνεται ότι τη μεταφέρει σε ένα βαθμό στις σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην εβδομάδα σημειώθηκαν, έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο, αερομαχίες με εμπλοκές μεταξύ αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και τουρκικών μαχητικών, των οποίων οι πιλότοι άρχισαν και πάλι να αντιδρούν στις επιχειρήσεις αναχαίτισής τους όταν παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, περί δήθεν συμφωνίας του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στις τουρκικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, προκάλεσαν οργή στην Αθήνα και δυναμίτισαν το κλίμα, αναγκάζοντας τον κ. Αρίντς σε άμεση ανασκευή τους μετά από ελληνικό διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού. Αυτές οι εξελίξεις δυσχεραίνουν τον προγραμματισμό μετάβασης του κ. Παπανδρέου στην Αγκυρα για τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, με την Αθήνα να στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εάν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί πλήρως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου