Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου της «Επιτροπής Φίλων για την Υποστήριξη της Λιβύης», που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ, με την συμμετοχή των Αρχηγών Άμυνας των κρατών που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιπτέραρχος, Ιωάννης Γιάγκος, ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών της Λιβύης. Ως κεντρικό ζήτημα αναδείχτηκε οι απαιτήσεις υποστήριξης του Μεταβατικού Συμβουλίου, δίνοντας έμφαση στις «συνθήκες ασφάλειας», όπως η παροχή τεχνικών μέσων για την αναδιοργάνωση του κράτους, ο έλεγχος και η ασφάλεια των όπλων, η επανένταξη των πολιτών στον κοινωνικό ιστό κλπ.

Οι διατυπώσεις αυτές σε διπλωματική γλώσσα κρύβουν την αγωνία του Μεταβατικού Συμβουλίου για το πώς θα καταφέρει να αφοπλίσει τον λαό της Λιβύης, πώς να διαλύσει τις ένοπλες ομάδες που δεν υποτάσσονται στα κελεύσματα του και δεν υπακούουν στις συμφωνίες του με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις πολυεθνικές που ορέγονται τον ορυκτό και ενεργειακό πλούτο, απαιτώντας ένα ειρηνικό περιβάλλον για να απογειώσουν την κερδοφορία τους από την Ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας.
Για την Συμμαχία των Προθύμων Ιμπεριαλιστών και το νέο Λιβυκό κατεστημένο που αναδύεται, οι εξεγερμένοι έπαιξαν το ρόλο τους. Αποτέλεσαν το ντεκόρ της βίαιης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, επέτρεψαν στο ΝΑΤΟ να συμβάλλει στην ανατροπή του δικτάτορα και μάλιστα να τον δολοφονήσει, παραχωρώντας σε αυτούς που καθοδηγούνταν από τα πιο ακραία πάθη και τη φονταμενταλιστική ιδεολογία, το λυντσάρισμα του Καντάφι. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα στον Ομπάμα να δηλώσει σε συνέντευξή του στο NBC: "Του δώσαμε την ευκαιρία να παραδώσει την εξουσία και δεν την εκμεταλλεύτηκε. Προφανώς και δεν θέλουμε να βλέπουμε κάποιον να τελειώνει έτσι, αλλά πιστεύω πως αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα στους δικτάτορες σε όλον τον κόσμο για το ό,τι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν ελεύθεροι και οι ηγέτες πρέπει να σέβονται τις επιθυμίες τους". Μήνυμα που απευθύνεται στους ηγέτες των κρατών του «Άξονα του Κακού», της Συρίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας.
Είναι λοιπόν η ώρα να τελειώνουν με τους εξεγερμένους, αυτούς που θεωρούν εκτελεστικά όργανα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Όλες οι εικόνες φρίκης που προβάλλουν τα δυτικά μέσα από τον άγριο προπηλακισμό και σοδομισμό με ξιφολόγχη του Μουαμάρ Καντάφι (το βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Global Post), καθώς δίπλα του μουσουλμάνοι αντικαθεστωτικοί φωνάζουν «Αλλάχ ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) επιχειρούν να ενισχύσουν την εικόνα περί δήθεν ακραίων που αμαυρώνουν την εικόνα και καταστρέφουν την εξέγερση που οργάνωσε το Μεταβατικό Συμβούλιο. Τι υποκρισία κρύβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εξουσιοδότησε ήδη μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων!
Επίσης, το ΝΑΤΟ που καθοδήγησε όλα αυτά, το ΝΑΤΟ που δολοφόνησε με τη θεωρία των παράπλευρων απωλειών εκατοντάδες αμάχους βομβαρδίζοντας σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, γειτονιές ολόκληρες, που έσπειρε το διά βίου όλεθρο με τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, ξαφνικά παρουσιάζεται ευαίσθητο απέναντι στις συνήθεις μέχρι τώρα μαζικές δολοφονίες των αιχμαλώτων οπαδών του Καντάφι. Μάλιστα, ο αμερικανικός τύπος εκφράζει τον αποτροπιασμό του και απαιτεί την επιβολή ελέγχου από το Μεταβατικό Συμβούλιο: «Στη Σύρτη, στους κήπους του ξενοδοχείου «Μαχάρι», βρέθηκαν δεκάδες πτώματα των στρατιωτών του Καντάφι με τα χέρια δεμένα, οι οποίοι όπως φαίνεται εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Αυτή, όπως γράφουν οι New York Times, «ήταν μια από τις χειρότερες σφαγές στην οκτάμηνη εμφύλια σύγκρουση, όμως αρκετές ημέρες αφότου σημειώθηκε, κανείς από τη νέα κυβέρνηση της χώρας δεν έχει φτάσει προκειμένου να τη διερευνήσει». Το ερώτημα που θέτει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα είναι εάν η μεταβατική κυβέρνηση διαθέτει τον απαιτούμενο έλεγχο ώστε να επιβληθεί σε χιλιάδες οπλισμένους αντάρτες, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Έτσι λοιπόν στήνεται το πεδίο για την παραμονή και επέκταση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που σταδιακά θα ενισχύσει την παρουσία των χερσαίων δυνάμεων, αφού Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ-Γαλλίας-Βρετανίας-Κατάρ δρουν ήδη. Μόνο έτσι οι ιμπεριαλιστές θα κατορθώσουν να έχουν τον πρώτο λόγο και να επιβάλλουν τις επιλογές τους. Δεν περνούν απαρατήρητα τα λόγια που είπε ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου, κατά την τελετή ανακήρυξης της «απελευθέρωσης» της Λιβύης, που πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη την Κυριακή. Ο Τζαλίλ, αφού ευχαρίστησε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, έσπευσε, με κατηγορηματικότητα, να καταστήσει σαφές ότι πλέον πηγή κάθε νομοθεσίας στη Λιβύη θα είναι η Σαρία, ο Ισλαμικός Νόμος, αρχής γενομένης από τις οικονομικές συναλλαγές. Πηγές προσκείμενες στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αλλά και στις ΗΠΑ δεν έκρυβαν το σοβαρό προβληματισμό τους από τις αναφορές αυτές, καθώς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θεωρητικώς βρίσκονται σε συνεννόηση με τους «νέους ηγέτες» για περισσότερες επενδύσεις και μεγιστοποίηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων, χωρίς, όμως, απαραίτητα η τελευταία αυτή εξέλιξη να είναι βέβαιο ότι συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ισπανική εταιρεία «Repsol» ανακοίνωσε ότι άρχισε να επαναλειτουργεί τις εγκαταστάσεις της, κυρίως στην περιοχή Σχαράρα, παράγοντας περίπου 30.000 βαρέλια ημερησίως, περίπου το 10% της προπολεμικής της παραγωγής. Η «Repsol» είναι η δεύτερη εταιρεία μετά την ιταλική «ΕΝΙ» που επαναλαμβάνει τις δραστηριότητές της στη Λιβύη.
Πέρα όμως από τους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της λείας ή την επιβολή των όρων των πολυεθνικών στο αδύναμο Μεταβατικό Συμβούλιο, πρώτιστη ανάγκη είναι η επιβολή ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για την εξασφάλιση των όρων καπιταλιστικής κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης των αντικανταφικών δυνάμεων Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ προβάλλει τον κίνδυνο των εναπομεινάντων οπαδών του Καντάφι για να δικαιολογήσει την απαίτηση παραμονής των Νατοϊκών δυνάμεων. Ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης στη Λιβύη Mustafa Abdul Jalil δήλωσε σε συνάντηση του με αξιωματικούς του ΝΑΤΟ στο Κατάρ ότι η συμμαχία θα πρέπει να διατηρήσει την εμπλοκή της στη χώρα έως τα τέλη του 2011 για να βοηθήσει την κυβέρνηση να εμποδίσει τους κανταφικούς να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Μπορεί βεβαίως ο γιος του Gaddafi ο Saif al-Islam Gaddafi ο οποίος προοριζόταν και ως διάδοχος του πατέρα του να δήλωσε πρόσφατα ότι η μάχη συνεχίζεται και πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη Λιβύη, αλλά το πραγματικό άγχος του Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ είναι αν θα κατορθώσει να κρατήσει υπό τον έλεγχο του τη χώρα, καθώς αισθάνεται πολιτικά και στρατιωτικά αδύναμος χωρίς την Νατοϊκή συνδρομή. Οι πολιτικοί και δη τα ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που βιώνουν τώρα τις πρώτες σοβαρές αντιδράσεις από το φυλετικά κατακερματισμένο λιβυκό έθνος, στις επιδιώξεις τους να ελέγξουν κεντρικά και συνολικά τη χώρα. Για αυτό, ο Αλι Ταρχούνι, εκτελών χρέη μεταβατικού υπουργού Πετρελαίου και Οικονομικών, διατύπωσε δημόσια το αίτημα: «Ζητώ από το ΝΑΤΟ την παραμονή του για τουλάχιστον άλλον ένα μήνα», γνωρίζοντας ότι η δολοφονική συμμαχία είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι οι Νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη τερματίζονται στις 31 Οκτωβρίου. Για αυτό στο Κατάρ, ο Jalil δήλωσε ότι η Λιβύη αναζητά βοήθεια με την τεχνική υποστήριξη και τη διοικητική μέριμνα από γειτονικές και φιλικά προσκείμενες χώρες.
Την αναγκαιότητα επίσης παράτασης της Νατοϊκής επέμβασης καλλιεργούν με έντεχνο τρόπο ΜΚΟ, όπως η οργάνωση Human Rights Watch που προειδοποιεί «για άλλο ένα σοβαρό κίνδυνο»: τουλάχιστον δύο αφύλακτες αποθήκες στη Σύρτη με χιλιάδες πυραύλους εδάφους-αέρος ρουκέτες και βλήματα όλμων και αρμάτων μάχης! Σε συνδυασμό με τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα που ξαφνικά εντόπισαν όπλα και πυρομαχικά από τις λεηλατημένες αποθήκες του Κανταφικού καθεστώτος να κατευθύνονται στη Χαμάς ή ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν στα χέρια της Αλ Κάιντα.
Μέσα σε αυτό το τοπίο δρα και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας να συνδράμει τους Έλληνες επιχειρηματίες. Ξανά λοιπόν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ι.Γιάνγκος ανέλαβε ρόλο ατζέντη των ελληνικών καπιταλιστικών συμφερόντων. Κατά την παρέμβασή του ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την πρόθεση για την συνέχιση υποστήριξης της Λιβύης σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, τη διάθεση της Κρήτης και των ευκολιών της ως διαμετακομιστικό κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ). Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε δεκτός από τον Σεΐχη διάδοχο του θρόνου του Κατάρ, που ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμμετοχή και την υποστήριξη της επιχείρησης, δηλώνοντας παράλληλα ικανοποιημένος για την συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.


Στο περιθώριο του συνεδρίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Λιβύης ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία περαιτέρω συνεργασίας.
Εμείς απαιτούμε να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή. Να ακυρωθούν όλα τα συμβόλαια των πολυεθνικών και να αφεθεί ο λαός της Λιβύης ελεύθερος να καθορίσει το παρόν και μέλλον του.
Αν όμως η εξέγερση δεν πάρει ουσιαστικά αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά και δεν επιβάλλει το άμεσο σταμάτημα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης είναι πολύ πιθανό να στοχοποιηθεί από τους Μισθοφόρους των δυτικών δυνάμεων με τους οποίους βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης και να ξεσπάσει ένας βίαιος εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις φυλές και στις συνιστώσες του νέου πολιτικού σκηνικού, ενώ ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός απειλεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου