Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Επανάσταση στην Αίγυπτο - Φάση... δεύτερη και αιματηρή

http://www.imerisia.gr

Της Ελενας Μπέλλη


Ολοι μαζί, ξανά, για την ελευθερία: Οι αγωνιστές της πλατείας Απελευθέρωσης είναι αποφασισμένοι να φέρουν στην Αίγυπτο αυτό που δεν πέτυχαν με την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, τον περασμένο Φεβρουάριο: Τη Δημοκρατία. Δεκάδες χιλιάδες λαού έμεναν και χθες το βράδυ συγκεντρωμένοι στην ιστορική πλατεία, αψηφώντας το στενό κλοιό της αστυνομίας αλλά και τα πρώτα θύματα της «δεύτερης φάσης» της αιγυπτιακής επανάστασης. Συνολικά 33 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο, οπότε ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, ενώ, τουλάχιστον 1.250 έχουν τραυματιστεί, στα χειρότερα επεισόδια από την έναρξη της επανάστασης.


Eξοργισμένοι
Αλλά οι Αιγύπτιοι δεν το βάζουν κάτω. Και απαιτούν το αυτονόητο: Να περάσει ο στρατός σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που πραγματικά έχει εξοργίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές, πλην φυσικά της παράτασης της ισχύος του στρατιωτικού νόμου, είναι η απόφαση του στρατού, μέχρι πρότινος του πλέον αξιοσέβαστου θεσμού στην Αίγυπτο, να καταστρατηγήσει το νέο Σύνταγμα ώστε να διατηρήσει την εξουσία και να χαρίσει στους στρατηγούς ανώτερο ρόλο από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ούτως ή άλλως, ο στρατός είχε προγραμματίσει -βάσει του σχεδίου εκδημοκρατισμού- να κρατήσει τον ύπατο αξίωμα έως τις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τα τέλη του 2012 ή τις αρχές του 2013, προκαλώντας βαθιά απογοήτευση σε όσους επιθυμούσαν μία ταχύτατη διαδικασία «αποστρατιωτικοποίησης» της πολιτικής ζωής και επιτάχυνση της πορείας εξομάλυνσης της χώρας.

Αλλά η οργή ξεχείλισε όταν η στρατιωτική ηγεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι θα στερηθούν των πολιτικών τους δικαιωμάτων «όσοι εργάζονται για να διαφθείρουν την πολιτική ζωή και να πλήξουν τα συμφέροντα του έθνους». Και ναι μεν η ανακοίνωση διατυπώνεται έτσι ώστε να περιλάβει και τα στελέχη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ, είναι σαφές όμως ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων αφορά και τους διαδηλωτές της πλατείας Απελευθέρωσης? Και όπως τότε, η οργή ξεπέρασε ήδη τα όρια του Καΐρου, καθώς πέντε χιλιάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην Αλεξάνδρεια με μοναδικό αίτημα την επιστροφή του στρατού στους? στρατώνες.

Οι αιματηρές διαδηλώσεις, μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη μίας περίπλοκης εκλογικής διαδικασίας στις 28 Νοεμβρίου, σκιάζει επικίνδυνα την προοπτική εκδημοκρατισμού της χώρας. Και παρότι ο στρατός βεβαιώνει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά, υπάρχει έντονος ο φόβος επιδείνωσης της κατάστασης. Ηδη, η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ανησυχία της για τα βίαια επεισόδια και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτά τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να εμποδίσουν τις εκλογές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Ανησυχία
Την ανησυχία της για τις εξελίξεις εξέφρασε και η Ε.Ε. που, δια της εκπροσώπου της Κάθριν Αστον, εξέφρασε την ελπίδα «τα πράγματα να ηρεμήσουν» ώστε να προχωρήσουν οι δημοκρατικές εκλογές. Από πλευράς του, ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι ζήτησε «να υπάρξει σεβασμός στην ελευθερία έκφρασης και στα δικαιώματα των ειρηνικών διαδηλωτών». «Είναι εμφανές ότι πρόκειται για προσπάθεια παρεμπόδισης της διαδικασίας μετάβασης στη δημοκρατία», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Αίγυπτο και τα επεισόδια βίας προκαλούν αλυσιδωτές συνέπειες στη χώρα: Τουλάχιστον 63 πτήσεις προς και από Κάιρο ακυρώθηκαν χθες εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ πληθαίνουν οι αναλυτές που πλέον θεωρούν μάλλον αναπόφευκτη την οικονομική κατάρρευση της χώρας. «Η βία και ο πολιτικός θόρυβος θα εξαλείψουν και τα τελευταία ίχνη εμπιστοσύνης στην αιγυπτιακή οικονομία και αυτό ίσως προκαλέσει επιτάχυνση της εκροής κεφαλαίων», δηλώνει ο Φαρούκ Σούσα της Citigroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου